lykkejagt. 45-årige Hassan Sefiddashti brød op fra Iran og søgte lykken i Danmark på et greencard. Den har han fundet hos Olsen Metal i Rødovre, hvor han arbejder som tekniker.
Foto: Joachim Adrian

lykkejagt. 45-årige Hassan Sefiddashti brød op fra Iran og søgte lykken i Danmark på et greencard. Den har han fundet hos Olsen Metal i Rødovre, hvor han arbejder som tekniker.

Arbejdsmarked

Hassan på jobjagt: »Jeg cyklede rundt fra fabrik til fabrik med mit cv«

Et hurtigt møde for halvandet år siden åbnede døren for den 45-årige iraner Hassan Sefiddashti til et mindre firma i Rødovre. Chefen kunne godt lide, at han jagtede job ved at møde op og tage snakken ansigt ti l ansigt.

Arbejdsmarked

En dag i januar for godt et år siden sad indehaveren af Olsen Metal i telefonmøde. Ind ad døren kom en mand, som afleverede sit cv. Stig Nalbandian skimmede cv’et og kunne se, at der var tale nogle kvalifikationer, som han konstant ledte efter, når han søgte folk.

»Det er svært at skaffe teknikere med de rigtige kvalifikationer. I 30-40 år har vi i Danmark ikke haft fokus på at få uddannet faglærte arbejdere og håndværkere. Det er først de seneste 2-3 år, der for alvor er blevet talt om Danmark som produktionsland«, siger Stig Nalbandian.

Stig Nalbandian fik hurtigt afsluttet telefonmødet og ringet efter Hassan Sefiddashti, som var manden, der havde afleveret sit cv, og 5 minutter efter var Hassan Sefiddashti tilbage på maskinfabrikken i Rødovre-bydelen Islev.

Hassan Sefiddashti var kommet til Danmark på et greencard, som gav ham mulighed for at finde et job i Danmark inden for 2 år. Han var systematisk gået i gang med at lede efter et arbejde, som kunne gøre opholdet i Danmark permanent.

»Jeg cyklede rundt fra fabrik til fabrik med mit cv. Det er bedst at møde op personligt og mødes ansigt til ansigt«, siger Hassan Sefiddashti på engelsk på nær enkelte danske sætninger.

Ledte efter lykken

Den 45-årige iraner kommer fra Irans hovedstad, Teheran, er uddannet ingeniør og havde et godt job i det statslige iranske olieselskab.

»Men levestandarden var faldende, og jeg vil gerne søge lykken et andet sted. Jeg havde hørt, at Danmark var et lykkeligt land, men det var også et af de steder, hvor man kunne komme og søge job. Man behøvede ikke have et job, inden man kom, hvis man fik et greencard«, siger Hassan Sefiddashti, der brugte omkring 7.000 kroner på at skaffe sig et dansk greencard.

Den lægeuddannede hustru fik også et greencard og har i dag arbejde i Danmark, men de to er siden blevet skilt.

På turen rundt i Olsen Metals produktionslokale genkendte Hassan Sefiddashti flere af de metalkonstruktioner, som han have arbejdet med i den iranske olieindustri. Der blev lavet en aftale om, at Hassan Sefiddashti skulle begynde på fabrikken med det samme, så efter få måneder i Danmark med nogle ufaglærte småjobs var han tilbage i sit eget fag.

»Det er altid tiltalende, når nogen udviser initiativ og opsøger os. Hassan blev ansat på ganske almindelige vilkår med den normale prøvetid. Han arbejder ikke som ingeniør, men som tekniker, der kontrolmåler og beregner. Det er tale om arbejde, som kræver et vist kvalifikationsniveau«, siger Stig Nalbandian, der ikke har fortrudt ansættelsen.

»Hassan er utrolig loyal, og vi har måttet sende ham hjem, hvor øjnene hang nede på kinderne af ham på grund af sygdom«, siger indehaveren.

Havde aldrig mødt Hassan

Olsen Metal får medarbejdere ad mange kanaler, netværk, uopfordrede ansøgninger og jobcentre, men den mindre virksomhed med 30 ansatte har ikke mulighed for at gå uden for landets grænser for at skaffe folk. Der er forskellige ordninger, som virksomheder kan bruge til at hente specialister uden for Europa, men de ligger altså uden for Olsen Metals rækkevide. Et flertal i Folketinget uden om regeringen vil nu afskaffe greencard-ordningen.

»Hvis det ikke havde været for greencard-ordningen, var jeg ikke kommet i kontakt med Hassan. Han er den eneste, vi har ansat med greencard, så jeg kan ikke sige, at det er liv eller død for virksomheden, hvis ordningen bliver afskaffet. Omvendt tror jeg ikke, det bliver nemmere at skaffe kvalificerede teknikere de kommende år, så jeg kan ikke se ideen i at afskaffe greencard«, siger Stig Nalbandian, der har svært ved at forstå, hvorfor politikerne netop har fået kig på greencard-ordningen.

»Hassan har taget chancen og er kommet herop for at lede efter arbejde. Han har ikke kostet det offentlige en krone, men betaler tværtimod skat af sin løn. Hvis han ikke havde kunnet skaffe sig et job med en pæn løn, havde han mistet sin opholdstilladelse. Jeg har svært ved at se, hvad det danske samfund har ud af at holde initiativrige typer som Hassan ude«, siger Stig Nalbandian, der blandt sine 30 ansatte har 12 forskellige nationaliteter. Han har i øvrigt selv armenske rødder, men det ligger 100 år tilbage.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hassan Sefiddashti og andre greencard-holdere skal tjene mindst 315.000 kroner (godt 26.000 kr. månedligt) det andet år, de er her, for at bevare deres opholdsgrundlag i Danmark.

Det svære danske

Parløbet mellem Hassan Sefiddashti og Olsen Metal har været nærmest perfekt, og der er lagt en efteruddannelsesplan, så hans ansvar i virksomheden kan blive endnu større. Men det danske sprog er ikke en let størrelse.

»Jeg går til dansk to gange om ugen efter arbejde, men det er ikke så let. Mine to drenge har været hurtigere til at lære dansk, og de retter mig også. De er også blevet mine lærere«, siger Hassan Sefiddashti, der dog hurtigt har lært at sige og drikke ’fredagsøl’.

Indehaveren erkender, at sproget kan være en barriere.

»Vi er også slemme til at blive ved med at tale engelsk med Hassan. Det hjælper ikke, når man skal lære dansk«, siger Stig Nalbandian.

Også Mozhgan Gerayeli har konstateret, at den sproglige barriere er et centralt problem for dem, som kommer til Danmark med et greencard. Hun kom hertil som 21-årig og har siden haft en stribe lederjobs, men stiftede for 9 måneder siden Mozhi Consulting, der har specialiseret sig i at skaffe jobs til højtuddannede.

»Jeg arbejder på at få skabt kontakt mellem greencard-holdere og virksomheder, der har brug for højtuddannede. De taler selvsagt ikke dansk, når de kommer, og det ser mange virksomheder som en barriere. Greencard-holderne skal også lære dansk arbejdspladskultur og omgangstone at kende«, siger Mozhgan Gerayeli.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Firmaet har haft kontakt med 50 greencard-holdere, og de 30 er kommet i højtkvalificerede jobs.

»Det er en stor udfordring at få gjort konceptet kendt i virksomhederne, hvor vi har brugt mange kræfter på at få skabt kendskab til det. I langt overvejende grad er det en kæmpesucces, når der først er skabt forbindelse mellem en greencard-holder og en virksomhed. Nogle virksomheder har ligefrem henvendt sig igen for at få flere«, siger Mozhgan Gerayeli.

Folketinget har førstebehandlet Dansk Folkepartis lovforslag om at afskaffe greencard-ordningen. Og forslaget skal efter planen behandles, inden Folketinget går på sommerferie i begyndelsen af juni.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce