0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Aftale er på plads for hele det regionale område

Der er indgået overenskomstaftale for samtlige 120.000 ansatte i regionerne, oplyser topforhandlerne.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, der er topforhandler for de ansatte i regionerne, kan glæde sig over endelig at have landet en aftale.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En aftale for samtlige faggrupper under regionerne er natten til lørdag faldet på plads.

Det oplyser parternes topforhandlere til pressen i Forligsinstitutionen i det indre København.

»Det er en stor glæde, at vi står her med et resultat, som dækker alle ansatte i regionerne«, siger formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, der er topforhandler for de ansatte i regionerne.

Spisepausen har drillet

Om et af de helt store stridspunkter i de langstrakte forhandlinger, en sikring af de ansattes ret til betalt spisepause, og her har de forskellige faggrupper forhandlet forskellige løsninger hjem:

»Vi er gået til de her forhandlinger for at sikre den betalte spisepause, som vi har haft siden 1921, og det har vi fået. Vi har fået en overenskomstsikret betalt spisepause i regionerne, siger Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne.

Akademikerne har dog tilsyneladende måtte afgive en lille bid af den lønstigning, der blev forhandlet på plads mellem regionerne og LO-grupperne onsdag, for at få sikkerhed for den betalte spisepause

»Vi har betalt et beløb i forhold til, at vi kan få den spisepause, så vi har et økonomisk mellemværende. Det er ikke nogen stor størrelse, og vi har lavet et fornuftigt resultat«, siger formanden.

I lighed med AC var FTF heller ikke tilfreds med den aftale, som regionerne indgik med LO-grupperne onsdag omkring spisepausen.

Men ifølge chefforhandler Grete Christensen er der nu fundet en løsning, der tilfredsstiller alle parter.

»Vi har i dag fået arbejdet med aftalen omkring spisepausen både for FTF-gruppen og AC'erne. Og der er fundet løsninger for begge grupper, som tilfredsstiller os«, siger Grete Christensen.

Artiklen fortsætter under videoen:

Klar til at rejse voldgiftssag

I modsætning til AC har Grete Christensen valgt at tro på regionernes løfter om, at man ikke vil røre ved den betalte spisepause.

»Vi har erkendt, at regionerne så mange gange har bedyret, at de aldrig kunne finde på at røre ved den spisepause«, siger Grete Christensen.

»Så derfor har vi valgt at frafalde vores krav på det område, og så lever vi med den bestemmelse, som vi har. Hvis der bliver rørt ved den (den betalte spisepause, red.), så forbeholder vi os retten til at rejse den i et voldgiftssystem«, siger hun.

Grete Christensen tilføjer, at det såkaldte privatlønsværn desuden er fjernet.

»Det har været en torn i øjet på os«, siger hun.

Forliget indeholder desuden en lønramme på 8,1 procent over tre år.

Det er helt i tråd med det forlig, som en række LO-forbund onsdag indgik med regionerne. En aftale, som andre faggrupper, deriblandt sygeplejerskerne, umiddelbart ikke ønskede at tilslutte sig.

Også på arbejdsgiversiden er man tilfreds med, at der nu er faldet en aftale på plads for alle faggrupper.

»Jeg meget glad for, at vi har lavet en samlet aftale, hvor vi har fået alle medarbejdergrupper på det regionale område med«, siger Anders Kühnau, chefforhandler for Danske Regioner.

Med aftalen natten til lørdag er overenskomsten for de næste tre år på plads for samtlige 120.000 ansatte i regionerne og en konflikt på sygehusene med massevis af aflyste operationer til følge synes afværget - medmindre medlemmerne forkaster aftalen ved den kommende afstemning.

Fredag blev der landet en aftale på det kommunale område. Dermed mangler kun en aftale for det statslige område.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter