Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Janus Engel
Foto: Janus Engel

Randområder. I flere af Danmarks landdistriker oplever man problemer med faldende huspriser og besvær med overhovedet at få solgt huset. Som her i Rønne på Bornholm.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når landsbyens sidste butik lukker, dykker huspriserne omgående

Mens storbyerne vokser med tusindvis af indbyggere årligt, suges livet ud af mange landdistrikter.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Først må den lokale købmandsbutik lukke og lade en lillebitte kiosk tage over. Siden må også kiosken dreje nøglen om. Og så styrtdykker interessen for at købe hus i området.

Som ejendomsmægler på Lolland har Morten Reitz i de senere år set flere sørgelige eksempler på ellers velfungerende landsbyer, hvor det pludselig er blevet mere end svært at sælge et hus.

LÆS OGSÅ

Ofte er det lukningen af byens skole i forbindelse med tidens mange sammenlægninger, der sætter en kædereaktion i gang. Når børnene i den lille by skal køres til en større by for at komme i skole, begynder forældrene at handle i supermarkederne der. Så lukker den lille bys butikker, og når den sidste butik er væk, dykker huspriserne, fortæller Morten Reitz, som er indehaver af en EDC-butik i Nakskov.

»Så tænker mange: »Er det virkelig der, vi skal bo?«. Man lukker ikke bare skolen og butikkerne, man lukker byen«.

Omgående faldende priser
Morten Reitz og småbyerne på Lolland er langtfra ene om at opleve udviklingen, der aflejrer sig helt kontant i huspriserne.

Blandt cirka 200 ejendomsmæglere, som sælger boliger i byer eller landdistrikter med under 3.000 indbyggere, siger 90 procent, at priserne falder omgående, når sidste lokalbutik lukker.

49 procent angiver, at prisniveauet falder med mere end 10 procent. Blot to procent ser ingen effekt. Det viser en rundspørge, Dansk Ejendomsmæglerforening har foretaget for De Samvirkende Købmænd.

Forventning om lukning er nok
Tendensen er så stærk, at huspriserne ligefrem kan falde, før skole og butikker er lukket. Dannemare syd for Nakskov er en af områdets gode landsbyer med forsamlingshus, pizzeria, DagligBrugs og skole til 6. klasse. Men alene en forventning om, at skolen kan blive lagt sammen med en anden, har fået prisen på husene til at falde, fortæller Morten Reitz.

»Det er meget muligt, at du kan få et billigt hus på landet, men det er alligevel ikke så fedt, hvis du bliver nødt til at have to biler, og børnene skal køres langt hver dag til og fra skole«.

Med faldende priser følger også længere salgstider. 94 procent af ejendomsmæglerne i undersøgelsen vurderer, at det tager længere tid at sælge et hus i byer uden butikker. 60 procent mener, at der er huse, som slet ikke kan sælges på grund af manglende butikker i området.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceEt anden årsag til butiksdøden er dog også, at mange af de butikker, som åbner i småbyerne, ofte bukker under, fordi de drives mere med hjertet end med forretningssansen, mener Morten Reitz.

»Det er ofte mennesker med en romantisk forestilling om, at det kan lade sig gøre. Men det viser sig ofte, at de færreste vil betale mere for mælken, blot fordi butikken er tæt på. Folk køber ind i et supermarked i nabobyen en gang om ugen«.

Kommission anbefaler flere varehuse
Netop lav produktivitet i småbutikker har fået Produktivitetskommissionen til at anbefale at tillade flere store varehuse. Begrænsningerne på at etablere store butikker koster dansk økonomi milliarder i værditilvækst, vurderer kommissionen.

Men hvis politikerne tillader etableringen af flere kæmpesupermarkeder, vil de alle blive opført ved de større byer – og så forstærkes butiksdøden i småbyerne, lyder en advarsel, som De Samvirkende Købmænd flere gange har fremsat.

Sker det, rammer det ikke blot ejerne af de små butikker. Det rammer også boligejerne i småbyerne, for når butiksdød betyder prisfald på husene, vil mange pludselig skylde mere i deres hus, end det kan sælges for. Nogle vil reelt ikke have råd til at flytte, hvis de ville, påpeger en forsker. Butiksdød stavnsbinder boligejere


»En lovgivning, der medfører flere butikslukninger, kan låse husejerne i de små byer fast i en beklagelig situation«, siger Morten Skak, lektor i boligøkonomi ved Syddansk Universitet, i en kommentar til rundspørgen.

»Det drejer sig i mange af disse områder om unge familier, der har købt for nylig, og som ender med at sidde fast i et område, der er ved at lukke ned«.

Det kan ende med, at boligsøgende ikke kan låne til huskøb i området.»Man får svært ved at låne penge til at købe et hus i de områder, hvor der ikke er lokale dagligvarebutikker. Det kan afvikle muligheden for realkredit i disse områder«, lyder Morten Skaks kommentar.

Man skal passe på, at Danmark ikke knækker, mener direktør John Wagner fra De Samvirkende Købmænd.

»Der er stadig en understrøm af folk, som gerne vil flytte ud på landet, men ingen flytter ud, hvis man lader butikkerne gå ned, og politikerne kun træffer beslutninger til gavn for de store butikker«.

Burde stemme med indkøbsvognen

Hvis købmanden lukker på grund af konkurrence fra et supermarked, er det så ikke blot, fordi folk foretrækker supermarkedet? »Du kan godt sige, at folk burde stemme med indkøbsvognene og handle hos nærkøbmanden, hvis de ville undgå butiksdød i deres by, men det gør de altså ikke, hvis der kommer et større supermarked i nærheden«, siger John Wagner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ Hvorfor begrænse de store supermarkeder, hvis folk på landet selv handler i dem?»Det er dyrt for hele samfundet, hvis landområderne lukker ned som følge af butikslukninger. Ikke nok med, at huspriserne falder – de mennesker, der arbejdede hos den lokale købmænd bliver ofte langtidsledige, når butikken lukker. De passer sjældent til et job i de større byer«.Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden