Centralt. De unge vil kun bo midt i byen, oplever Daniel Juhl, der er administrerende direktør for AkutBolig.dk.
Foto: MADS NISSEN

Centralt. De unge vil kun bo midt i byen, oplever Daniel Juhl, der er administrerende direktør for AkutBolig.dk.

Tag over hovedet

Studerende kan spare 3.600 kroner om måneden ved at pendle et kvarter

En kort togtur kan gøre huslejen markant billigere.

Tag over hovedet

Det koster 15 minutters transporttid at spare 3.600 kroner i husleje om måneden.

Det viser en undersøgelse, som boligportalen AkutBolig.dk har foretaget.

Portalen har regnet den gennemsnitlige kvadratmeterpris i forskellige områder i og omkring København ud på baggrund af over 4.000 boliger, der har været i udbud. Derefter har man set på, hvad en 50 kvadratmeters lejlighed koster om måneden i København K - og hvor meget man kan spare, hvis man finder en bolig af samme størrelse uden for byen.

For eksempel koster 50 kvadratmeter 8.050 kroner om måneden i København, mens man kan få den samme plads at udfolde sig på for 6.150 kroner i Vanløse. Det vil sige, at en ni minutters tur i toget kan give en besparelse på 1.900 kroner i husleje om måneden.

Tager man lidt længere væk og bosætter sig i Brøndby, 15 minutter fra Nørreport Station, kan man spare 3.600 kroner om måneden. Også i Aarhus er der penge at spare ved at rykke lidt længere væk fra universitetet. Hvis man bosætter sig i Skanderborg, som ligger 14 minutter væk i tog, kan man spare 2.350 kroner på huslejen hver måned, mens der er 1.050 kroner at spare i Brabrand, der ligger 20 minutter væk.

Også penge at spare i Aarhus

Politiken har den seneste tid sat fokus på markedet for lejeboliger, hvor især studerende har svært ved at få en fod indenfor. Nybyggede studieboliger koster i flere tilfælde mere i husleje end den månedlige SU, og samtidig er prisen på værelser og mindre lejligheder i landets største byer steget de seneste år.

Siden 2010 har optaget af studerende været støt stigende år for år, og alene i år blev der optaget knap 13.000 flere studerende end i 2010. Ifølge Danmarks Statistik er der i samme periode kun kommet 1.052 flere kollegieboliger målrettet studerende på landsplan.

Ifølge Dansk Byggeri skaber årets studieoptag alene, hvor 65.298 personer har fået tilbudt en studieplads, en efterspørgsel på 20.000 boliger.

I Aarhus sætter kommunen midlertidige boliger op som nødløsning, mens studerende i hovedstaden ofte må leve med korte lejeperioder - og flytning på flytning på flytning.

Søg bredt fra starten

Selv om huslejen er langt mere forenelig med en SU lidt udenfor centrum af landets største byer, er de studerende ikke ret begejstrede for at droppe tanken om at bo midt i det hele. Det oplever Daniel Juhl, der som administrerende direktør for AkutBolig.dk står bag undersøgelsen.

»Det kan godt være, at boligpriserne i København er helt groteske, men ligeså grotesk er det, at de unge nægter at søge bolig uden for København. Specielt unge mennesker, der søger bolig op mod studiestart, søger meget snævert. Nogle af dem søger endda på specifikke gadenavne, kan vi se på vores statistikker«, siger han.

Kritikken preller dog af på Yasmin Davali, der som formand for Danske Studerendes Fællesråd taler de studerendes sag.

»Helt grundlæggende er der jo ikke noget alternativ til ikke at have tag over hovedet. Hvis du skal starte på et studie og bliver hjemløs, kan du ikke være kræsen, for der er jo ikke noget alternativ. Jeg føler mig ret overbevist om, at studerende søger meget, meget bredt«, siger hun og understreger, at det ikke er nemt at finde en bolig uden for byen.

Daniel Juhl oplever da heller ikke, at der er ledige lejemål, selv om man søger i Vanløse eller Brøndby. Faktisk er der endnu mere pres på markedet i år, hvor for eksempel universitetsbyen Roskilde også er nærmest tørlagt for ledige boliger, fortæller han.

»Men hvis man søger i Roskilde, er man måske en ud af 20 eller 30, der henvender sig, når en ledig bolig dukker op. I København vil man være en ud af flere hundrede«, siger han.

Derfor er hans råd til de kommende studerende klart:

»Søg bredt fra starten og tag imod noget, selv om det måske ikke er din drømmebolig«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce