Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Peter Klint
Foto: Peter Klint

Opvækst. Det er billigere at have børn af samme køn, især hvis der er et par års forskel imellem dem, viser beregninger.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske børn 'koster' en million kroner i gennemsnit

Nye beregninger viser, at et barn fra første til attende leveår koster forældrene 1 million kroner.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Børn kan ikke gøres op i penge«.

En typisk kommentar, som de fleste forældre rundt om i verden med garanti kan nikke genkendende til. Børn er jo dejlige og foruden deres praktiske funktion med at føre den stolte familiearv videre, så giver de også mor, far og diverse tanter, onkler og bedsteforældre bunker af livsglæde.

LÆS OGSÅ

Ikke desto mindre har cheføkonom ved Arbejdernes Landsbank Lone Kjærgaard forsøgt at regne sig frem til, hvad det koster at bringe liv til verden fra den dag, poden ser det kunstige lys på fødestuen, og til den dag, den unge mand eller kvinde kan sætte sig bag rattet i familiens bil.

Prisen for et middelbarn

»Det er en vurdering, der er baseret på, at barnet lever et ’normalt’ liv i dagens Danmark. Livsførelsen stikker altså ikke ud til hverken den ene eller den anden side. Barnet lider ingen afsavn, men er heller ikke den, der altid kommer i det nyeste mærketøj og har de dyreste fritidsaktiviteter«, skriver Lone Kjærgaard i analysen.

Hun præciserer, at man har taget udgangspunkt i, hvad et barn ville koste en lønmodtagerfamilie bestående af en mor og en far med gennemsnitlige indkomster svarende til en sygeplejerske, der tjener cirka 27.000 kroner om måneden, og en elektriker, der tjener et par og tredive tusinde kroner hver måned.

LÆS OGSÅ

Ifølge Lone Kjærgaards beregninger skal forældrene i en almindelig familie forvente at bruge i omegnen af en million kroner til at forsørge deres første barn på normal vis. Nærmere bestemt 961.825 kroner. Nettoudgiften ligger på 1.191.230, men fra det beløb skal trækkes børne- og ungeydelse, som falder, i takt med at barnet bliver ældre.

For at nå frem til beløbet på rundt regnet 1 million kroner har analysen taget udgangspunkt i en række forskellige poster, der blandt andet dækker udgifter til ferier, tøj, fritidsaktiviteter og øgede udgifter til kørsel, el og bolig.

100.000 kroner for to år

De forskellige poster i Arbejdernes Landsbanks analyse falder og stiger, i takt med at barnet bliver ældre. For eksempel stiger udgifterne til bespisning og fritidsaktiviteter, mens prisen på pasningstilbud falder kraftigt og helt er fjernet fra beregningen, når barnet fylder 14 år.

»Vi har indsamlet statistik på alle de områder, hvor der er statistik til rådighed, og resten af vores beregninger bygger på fornemmelser og erfaringer. Man kan ikke sige præcis, hvad et barn koster, men vi har forsøgt at komme så tæt på som muligt«, siger Lone Kjærgaard og minder om, at beløbet selvfølgelig er forskelligt, afhængig af hvor meget man tjener.

I barnets første leveår vurderer banken, at især pasningstilbud og beklædning som tøj, sko, bleer og medicin er to af de poster, hvor forældrene skal forvente at afsætte en større sum penge. Her lyder vurderingen, at vuggestuepladsen kan klares for 23.223 kroner årligt.

»Vi har fundet tallet ved at tage gennemsnittet af kommunernes forskellige tilbud, men det er ikke et vægtet gennemsnit, så der er en relativt større del af befolkningen, der vil opleve, at det tal er noget højere for dem. Og det er klart, at over 18 år vil det gøre en forskel, om man bor et billigt eller et dyrt sted, hvad angår pasningstilbud«, siger Lone Kjærgaard.

Men også engangsudgifter til klapvogn, puslebord og autostol fylder ifølge banken i budgettet for de nybagte forældre, der skal regne med at hive godt 100.000 kroner op af lommen i barnets to første år.

Når skolealderen nærmer sig, kommer der igen en række engangsbeløb. Penalhus, skoletaske og en ny madkasse skal der til, men også fritidsaktiviteterne tager endnu engang et nøk opad.

»Vi har taget udgangspunkt i en dreng, der går til fodbold. Det kræver udstyr og kontingent, og så har vi medregnet noget kørsel til og fra kampe. Det er ikke noget, vi har statistik på, men det bygger på fornemmelser og erfaringer«, siger Lone Kjærgaard.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Barn nummer to er billigere

Pludselig er årene med sjove kommentarer og flid i skolen gået, og man opdager, at man ligger inde med en teenager, der forsøger at tilkæmpe sig stadig dyrere elektronik og tøj.

Her vurderer Arbejdernes Landsbank, at husholdningsposten, der inkluderer mad, vil nå sit hidtidige klimaks og betyde en udgift på 15.783 kroner årligt, mens barnet er fra 14 til 18 år.

Men før man lader sig afskrække af de høje summer, kan man se frem til, at barn nummer to er en noget bedre investering. Især hvis det er af samme køn og født et par år efter det første.

Lone Kjærgaard vurderer, at andet barn kan klares for den nette sum af 750.000 kroner fordelt over 18 år. Det skyldes primært, at man kan opnå søskenderabat i pasningstilbudene, hvis børnene går der samtidig. Men der er også en pose penge at spare ved at lade lillebror eller lillesøster arve tøj og cykler.

»Prisen på barn nummer to afhænger af aldersforskellen mellem den første og den anden, men rundt regnet er der en besparelse på 25 procent«, siger Lone Kjærgaard.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden