Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Andreas Haubjerg
Paradise Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nike, Facebook og Apple: Sådan løber de fra skatteregningen

I Danmark går statskassen glip af 5 milliarder kroner årligt i selskabsskat, konkluderer forskere.

Paradise Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis du køber et par sko i en Nike-butik i Danmark, ryger de fleste af dine penge direkte til Holland. Overskuddet havner i en pengetank, som ikke betaler skat.

Når danskere køber annoncer hos Facebook, betaler vi til et selskab i Irland, hvorfra kronerne dribles næsten ubeskattet videre til Facebooks hemmelige pengetank i nulskatteøerne Caymanøerne. Facebooks pengetank i skatteparadiset voksede i de første 9 måneder af i år med 50 milliarder kroner.

Nike, Apple og Facebook bruger særlige ordninger for at få overskuddet lovligt ud af Europa til den lavest mulige skat

Apple, som står bag iPhone, iPad og Mac-computere, blev pålagt at betale næsten 100 milliarder kroner mere i skat i Irland, fordi en hemmelig aftale gav Apple lov til at føre milliardindtægter ud af Europa næsten uden at betale skat. Ifølge EU-Kommissionen var aftalen ulovlig. Men mens Margrethe Vestagers embedsmænd i EU-Kommissionen undersøgte sagen, var Apple i fuld gang med at skabe en ny konstruktion for at undgå skat.

Apple har opsparet mere end 1.600 milliarder kroner i overskud på salget uden for USA. Siden 2005 har Apple blot betalt mellem 1,24 og 6,17 procent i skat af sit overskud uden for USA.

De tre multinationale giganter, som er blandt verdens rigeste virksomheder, er alle kunder hos firmaet Appleby. Firmaet betjener nogle af verdens rigeste mennesker og største virksomheder. Det er en gigantisk læk af dokumenter fra Appleby, som afslører Nikes, Facebooks og Apples skattehemmeligheder.

De store multinationale it-virksomheder har i princippet hjemme overalt, så reelt kunne de alle sige, at de hører hjemme på Bermuda, hvor skatteprocenten er 0

Apples, Nikes og Facebooks metoder er ikke enestående. Ny forskning viser, at multinationale firmaer årligt sender over 4.700 milliarder kroner i skattely. Dermed går verden glip af næsten 1.400 milliarder kroner i skat.

Det vurderer ph.d.-stipendiaterne Thomas Tørsløv og Ludvig Wier, Københavns Universitet, der sammen med den franske økonom Gabriel Zucman forsker i skattely.

»De store multinationale it-virksomheder har i princippet hjemme overalt, så reelt kunne de alle sige, at de hører hjemme på Bermuda, hvor skatteprocenten er 0«, siger Ludvig Wier.

At beløbene bliver så enorme, skyldes, at 40 procent af, hvad de multinationale selskaber tjener i andre lande end deres hjemland, havner i skattely.

»Meget af det her er ikke nødvendigvis ulovligt, men det ændrer ikke på, at de fleste lande går glip af svimlende beløb, fordi de multinationale selskaber benytter sig af skattelyene«, siger Thomas Tørsløv.

I Danmark går statskassen glip af 5 milliarder kroner i selskabsskat hvert år ifølge forskernes beregninger.

Nike, Apple og Facebook bruger særlige ordninger i Holland og Irland som mellemstationer for at få overskuddet lovligt ud af Europa til den lavest mulige skat.

I EU har især Frankrig og Tyskland for nylig talt for at løse problemet ved at afkræve selskaber som Facebook en skat af deres omsætning i hvert enkelt land, men Danmark siger nej til den løsning, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V).

»Jeg tror ikke, det er vejen frem at lave særregler for EU, så risikerer vi bare, at aktiviteten flytter uden for EU. Men de skal betale skat, og det skal vi nok finde nogle gode løsninger på«.

Men du sidder ikke lige med modellen?

»Nej. Hvis jeg havde den, ville jeg komme med den«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden