Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Paradise Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU: Lande bag skattely bør straffes økonomisk

Det kan blive dyrt at havne på EU's sorte liste over skattely.

Paradise Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU er i færd med at udarbejde en liste over skattely. Og de lande, der optræder på listen, skal også mærke konsekvenserne af det, siger EU’s finanskommissær, Pierre Moscovici.

Efter de afsløringer, der er kommet frem via Paradise Papers, kræver finanskommissæren nu sanktioner over for skattelylande.

På europæisk plan har man endnu ikke diskuteret i detaljer, hvad sanktionerne skal bestå i, siger han, men: »Det kunne for eksempel være foranstaltninger, der gør økonomiske transaktioner dyrere, eller som forhindrer, at de kan nyde godt af lån fra EU-banker«, siger Pierre Moscovici til Der Spiegel under et besøg i Tyskland.

EU's sorte liste skal være udarbejdet til nytår og give et overblik over tredjelande med tvivlsomme skatteregler. Også lande, der ikke er samarbejdsvillige, når det handler om udveksling af skatteoplysninger, skal i gabestokken. Paradise Papers-lækagens afsløringer af massiv skatteflugt har øget presset på EU-landene for at fremlægge modforanstaltninger, siger den franske kommissær.

Men EU-Kommissionen har kun begrænset indflydelse på udarbejdelsen af den sorte liste. Forhandlingerne finder sted i den såkaldte Adfærdskodeks-gruppe under Ministerrådet, og der har man trods langvarige drøftelser endnu ikke opnået konkrete resultater. Senest har Irland, Luxembourg og Storbritannien blokeret for en fælles aftale. Og da EU i finansielle spørgsmål kun kan træffe beslutninger ved enstemmighed, kan et enkelt land forhindre, at man når frem til en aftale.

Muligheder for sanktioner

Det er ikke nemt at finde enighed i EU, hvor visse lande nyder godt af status quo. Politiken har i denne uge fortalt, hvordan multinationale selskaber som Nike og Facebook dribler uden om den danske skattekasse med hjælp fra EU-lande som Holland og Irland og sindrige selskabskonstruktioner på Caymanøerne og Bermuda.

Frankrig er blandt de drivende kræfter for at få udarbejdet en sortliste, som det kan blive dyrt at ende på. Finansminister Bruno Le Maire luftede i denne uge muligheden for, at sanktionerne kunne være at skære i støtten fra den internationale valutafond og Verdensbanken, hvis skattelylande ikke kunne hoste op med efterspurgte informationer om deres skatteforhold.

For os er det vigtigste, at vi kommer frem til, at det ikke bare er en liste, men at der også bliver taget nogle initiativer mod de her skattely

Danmark bakker op om at få udarbejdet en sortliste over skattelylande. Det fortalte finansminister Kristian Jensen, da han tirsdag mødtes med EU’s øvrige finansministre i Bruxelles.

»Vi synes fra dansk side, at man skal gå videre. Både med at få lavet en sortliste for at gøre opmærksom på, hvad det er for nogle lande og skattejurisdiktioner, der er problemer med. Men også for at bruge det til at tage initiativer mod de her lande. For os at se er ’name and shame’ ikke nok, vi vil også gerne tage konkrete initiativer mod dem«, sagde Kristian Jensen, der mener, at man kan overveje at stramme reglerne for finansielle datterselskaber og reglerne for at prissætte transaktioner mellem virksomheder med samme ejer.

»Det vigtigste er ikke, om det lige præcis bliver det danske eller andres forslag. For os er det vigtigste, at vi kommer frem til, at det ikke bare er en liste, men at der også bliver taget nogle initiativer mod de her skattely«, sagde Kristian Jensen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden