Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Claus Nørregaard
Tegning: Claus Nørregaard
Podcast
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lyt til Kongerækken hos Politiken Histories serie om Arktiske Eventyr: Nordboere og inuitters kolde kulturmøde er indhyllet i mystik

Historiepodcasten Kongerækken er klar med ny serie, der i fire afsnit gennemgår Grønlands historie fra vikingen Erik den Røde over Hans Egede og til diskussionen om Grønlands modernisering og udviklingen i retning af større selvbestemmelse.

Podcast
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hør podcast: Nordboere og inuitter
Hør podcast: Nordboere og inuitter

Henter…

For mere end 1000 år siden bosatte nordboerne med Erik den Røde i spidsen sig på Sydvestgrønland. De opbyggede et robust samfund med gårde, kirker og klostre, der hang tæt sammen med Europa både religiøst, politisk og økonomisk.

I løbet af middelalderen kom inuitterne vandrende fra nord og et gådefyldt kulturmøde fandt sted. For udraderede inuitterne nordboerne med vold, eller spillede andre faktorer ind i nordsamfundets kollaps i 1400-tallet?

I hvert fald forsvandt vikingernes efterkommere fra Grønland efter knap 500 års tilstedeværelse. Verdens største ø blev overladt til inuitterne, der de næste 300 år kun sporadisk fik besøg af europæiske skibe.

Kongerækkens serie om arktiske eventyr udkommer dagligt fra 6. til 9. oktober.

Idé, optagelse, tilrettelæggelse og produktion: Anders Olling og Hans Erik Havsteen

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden