0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Depressionslitteratur: Når lykken bliver et kvælende moralsk påbud

Politikens litteraturkritiker Mikkel Krause Frantzen har skrevet en omfattende ph.d.-afhandling om depressionen som psykologisk og samfundsmæssigt problem. Hør hvordan lykken er blevet et moralsk påbud og hvordan skønlitteraturen kan være med til at berige vores forståelse af depressionsfænomenet i denne uges Bogfolk - Politikens Litteraturpodcast.

»Du har bare at være forbandet glad,« siger John til den nygifte Justine i Lars von Triers 'Melancholia'. En film, som ifølge Mikkel Krause Frantzen viser os, at kravet om lykke er uløseligt forbundet med sin modsætning; depressionen.

Bogfolk
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Bogfolk
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ikke overraskende at skønlitteraturen kan være med til at udvide og nuancere vores forståelse af depressionsfænomenet. Forfattere har trods alt længe været på forkant med at diagnosticere civilisationssygdomme langt før de overhovedet er blevet navngivet i psykiatrien.

Det mener Politikens litteraturanmelder Mikkel Krause Franzen, som i foråret færdiggjorde sin omfattende ph.d.-afhandling om depressionsepidemien i samtidskunsten og i skønlitteraturen.

Depressionen er, ifølge Mikkel Krause Franzen, uløseligt flettet sammen med den samfundsmæssige, økonomiske og politiske orden, som den er opstået i, og i afhandlingen er det blandt andet en række værker af den franske forfatter Michel Houellebecq, amerikanske David Foster Wallace, italiensk-britiske Claire Fontaine og Lars von Triers ’Melancholia’ som er med til at nuance vores moderne forståelse af depressionen.

Hør Mikkel Krause Frantzen fortælle om sin afhandling og om lykken som et kvælende påbud for den deprimerede i denne uges Bogfolk - Politikens Litteraturpodcast.

Hør ugens podcast her:

Bogfolk

#82: Når lykken bliver et kvælende moralsk påbud
#82: Når lykken bliver et kvælende moralsk påbud

Henter…

Medvirkende: Mikkel Krause Frantzen

Vært: Jes Stein Pedersen

Redaktion: Jes Stein Pedersen, Silke Fensman, Hanne Budtz-Jørgensen og Mikkel Vuorela

Vil du have mere Bogfolk?

Hør også alle andre afsnit af Bogfolk på pol.dk/podcast, som podcast i iTunes og i Politikens app ’Politiken Podcast’, som kan hentes i app store.

Bruger du en android-tablet eller -mobil kan du tilføje feedet til din podcast-app.

Læs mere:

Annonce

Læs mere