0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Nanna Navntoft
Foto: Nanna Navntoft

Bogfolk
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hør podcast: Puk Damsgård lever de steder, vi andre kun tør læse om

Puk Damsgård lever de steder, vi andre kun tør læse om. Hun rapporterer fra krig, bor med soldater og falder i søvn til lyden af mortergranater. I denne uge udkommer hendes tredje bog, og i Bogfolk fortæller hun om at tilbringe en stor del af sit liv de steder, vi andre mest kender som fjerntliggende krigszoner.

Bogfolk
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bogfolk

#93: Puk Damsgårds dødsforagt
#93: Puk Damsgårds dødsforagt

Henter…

Damsgård har tidligere skrevet bøgerne ’De renes land, ’Hvor solen græder’ og ’Ser du månen, Daniel’. Nu er hun aktuel med bogen ’Den sorte kat i Mosul’. I den beskriver hun blandt andet en flok unge drenge fra den irakiske specialstyrke Meysan-bataljonen, som hun følger og bor sammen med ved fronten i Mosul, deres liv i krigen og hvordan krigen tydeligt sætter sig på de unge drenge.

Damgsgård sætter ord på sine oplevelse fra krigsarenaen i Mosul, og gennem de unge drenge undersøger hun, hvad det er krig gør ved mennesker, og hvordan det helt konkret hærder de soldater, hun bor med. Men også hvor lidt der skal til for at tænde et håb hos dem, i de rå tider.

Nogle gange vil tilfældet, at du det ene øjeblik sender din datter over vejen med noget brød til nogle soldater, og når hun så kommer tilbage, falder der en mortergranat ned og slår hende ihjel

Hun er også selv blevet hærdet - hun er ikke længere så bange for at dø. Damsgård slår fast, at hvis hun skal vælge én ting, hun tager med sig fra krigen, så er det, at vores liv er en lang perlerække af tilfældigheder:

»Nogle gange vil tilfældet, at du det ene øjeblik sender din datter over vejen med noget brød til nogle soldater, og når hun så kommer tilbage, falder der en mortergranat ned og slår hende ihjel«.

Puk Damsgård forklarer om den store psykiske belastning det er at rapportere fra en krigszone og om, hvordan hun kæmper med at holde fast i sin journalistiske grundregel om at forholde sig neutralt til det, som sker. Også selvom det indimellem er modbydeligt.

Lyt med!

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden