0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dyk med havskildpadder eller nyd solopgangen på aktiv vulkan: Her er fem aktive oplevelser uden andre turister i Indonesien

Dykning med flere havskildpadder, end man kan tælle. Solopgang fra toppen af en aktiv vulkan. Aber, sjældne fugle og fugleedderkopper i junglen. Oplevelserne er mange og afstandene små i det nordlige Sulawesi, hvor turismen endnu ikke er slået igennem.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Sam Crouch
Foto: Sam Crouch

Mens mange danskere rejser til Indonesien, er der få, som tager til øen nordøst for Bali. Området vil begejstre de fleste natur- eller dyreelskere.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

1. Solopgangstrek til toppen af en aktiv vulkan

Maria Skjødt
Foto: Maria Skjødt

Turen op til den aktive Tompaluans krater er hård, men betaler sig.

Natten er helt stille her mellem træerne bortset fra lyden af gruset, der knitrer under vores såler. Min veninde og jeg deles om den lyskegle, som lommelygten i min hånd kaster på stien foran os. Klokken er 4.30, men vi har allerede været vågne i en time. Selv om vores vækkeur ringede midt om natten, havde vi for en gangs skyld ikke svært ved at stå op. I stedet strøg vi op af sengene, hoppede i sportstøjet og gjorde os klar til at vandre op ad vulkanen Lokon med kurs mod det aktive Tompaluan-krater.

Vi er i Tomohon, et område kendt for sine vulkaner, hvoraf Lokon og dens tvillingevulkan Empung er nogle af de mest aktive i hele Indonesien med det sidste udbrud i 2015. Over os er stjernehimlen klar, og månen lyser ned på os, mens vi begynder en stejl opstigning op ad en forstenet lavastrøm. Mørket gemmer på klippernes faldgruber og huller, og det kræver vores fulde opmærksomhed i en times hård vandring, indtil lavastrømmen ebber ud, og vi i stedet kan stige langsomt på en åben sti.

Vi kan lugte vulkanen, længe før vi når kraterets kant. En lugt af rådne æg sniger sig ind i vores næsebor. Det er svovlen fra vulkanen. Kort tid efter hører vi den også. Som en elkedel, hvor vandet netop er ved at koge. Til sidst ser vi det.

Marc Weiler
Foto: Marc Weiler

En ganske lille søhest er blandt de særprægede væsener, som lever i Lembeh-strædet.

Krateret ryger og damper flere hundrede meter under os, og her i dæmringen ser røgen nærmest selvlysende ud, som den stiger mod himlen med den sorte jord omkring den. Da solen står op og først farver vulkantoppene omkring os orange og derefter havet i horisonten svagt lyserødt, sidder vi skulder ved skulder i komplet stilhed ved kraterets kant, mens nutiden bliver til et kært minde.

Book en guide til turen, da man nemt farer vild. Book hjemmefra gennem eksempelvis Jysk Rejsebureau eller ved ankomst i Tomohon. Mountain View Resort arrangerer forskellige ture i området med lokale guides. Priser fra 150 kroner pr. person.

2. Mudderdykning med havets skøreste dyr

Skuffelse og forvirring. Følelserne rammer mig, første gang vi tømmer luften ud af vores dykkerveste og synker mod bunden i Lembeh-strædet. Jeg kan ikke se nogen fisk. Ingen koraller. Intet liv ud over min makker og vores dykkerinstruktør, som svømmer i det grumsede vand over den mudrede bund. Min veninde og jeg kigger på hinanden. Jeg tager begge hænder op i et spørgsmålstegn, som hun gengælder med et skuldertræk, mens vores instruktør gør tegn til, at vi skal følge efter ham.