Lige nord for det skotske fastland ligger Orkney, en øgruppe på ca. 70 øer, hvoraf de tyve er beboede. Her blæser vinden fra både Nordsøen og Atlanterhavet, og det barske klima har fjernet stort set alle træer på øerne, der fremstår med bløde bakker, lyngklædte tørvemoser og masser af kvæg og får. Dertil kommer masser af gamle, faldefærdige huse, et utal af lochs – skotsk for søer – og et fugleliv af en anden verden.
Heroppe er man meget, meget langt fra det britiske kongeriges centrum i London, og selv skotske storbyer som Glasgow og Edinburgh synes at ligge i en anden verden. Ja, faktisk betragter man sig ikke engang rigtigt som skotter på øerne. Man kalder sig orcadians, folk fra Orkney, og nordiskklingende navne som Magnus, Erland og Hakon viser, at befolkningen her ofte føler sig mere forbundet til de nordiske lande end både Storbritannien og Skotland.
Orkney har da også været nordisk og sågar en del af det danske kongerige. Vikinger kom hertil i det ottende århundrede, hvor mange slog sig ned. I 1200-tallet kom øerne ind under den norske og senere den dansk-norske krone, indtil Orkney i 1472 blev overdraget til Skotland. Det skete, da kong Christian I ikke kunne betale den medgift, der var lovet, da hans datter, prinsesse Margrethe, skulle giftes med James III af Skotland – og her var Orkney sammen med Shetlandsøerne stillet i pant.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.
Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.
Prøv Politiken nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her