Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Great Barrier Reef er verdens største koralrev, men korallerne er truede og må ikke tages med hjem til Danmark.
Foto: AP Photo/Queensland Tourism/AP

Great Barrier Reef er verdens største koralrev, men korallerne er truede og må ikke tages med hjem til Danmark.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne tager truede koraller med hjem fra rejsen: Lad være, det er ulovligt

Koraller fra tropiske lande kan være fristende at tage med hjem som ferieminde og sætte som pynt. Men korallerne er truede og ulovlige at tage med sig.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Koraller er smukke og kan pryde enhver vindueskarm i de danske hjem. Derfor fristes danskere til at pakke koraller ned i kufferten efter en tur ved varmere himmelstrøg.

Men korallerne er truede og ulovlige at tage med hjem til Danmark.

Nye tal fra Miljøstyrelsen viser mere end en fordobling i antallet af konfiskerede koraller sammenlignet med 2017. Sidste år sendte de 30 sager videre til politiet, men i december 2018 er antallet af konfiskeringer allerede oppe på 65.

Det får Nordeuropas største akvarium Den Blå Planet i København til at reagere. De opfordrer folk til at lade korallerne være.

Mangel på viden

Lars Skou Olsen, der er chef for forskning og naturbevarelse på Den Blå Planet, mener, at danske turister mangler viden om tropiske koralrev.

»De fleste tror fejlagtigt, at en koral enten er en plante eller en sten. Vi oplever, at besøgende i vores særudstilling om koralrev ofte bliver overraskede, når det går op for dem, at en koral faktisk er et levende dyr«, siger han.

Koraller er omfattet af internationale regler, der beskytter truede dyr mod udryddelse, og det er derfor forbudt at tage dem med til Danmark.

Reglerne gælder både koraller fundet på stranden, på dykkerturen eller købt på et lokalt marked – medmindre man har en speciel tilladelse.

Forurening og dynamitfiskeri truer også koraller

Korallernes eksistens trues ikke kun af turister, men også af forurening og dynamitfiskeri.

Ifølge den thailandske forsker Thon Thamrongnawasawat fra Kasetsart University i Bangkok er 80 procent af korallerne i Thailand ødelagte blandt andet på grund af plastikaffald i havet og bådenes ankre, der river op i korallerne.

Den Blå Planet har en aftale med Miljøstyrelsen om, at levende koraller, der lander i Danmark på ulovlig vis, hurtigst muligt bliver fragtet til akvariet i Kastrup.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden