0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Matt Freed/AP
Foto: Matt Freed/AP

Omkring 15 procent af danske kvinder dyrker yoga. Tallene ser ligesådan ud i USA. De gamle indiske bevægelser har fået godt fat i det moderne vestlige menneske, og vi vil gerne rejse langt for det. - Foto: AP

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kvinder i alle aldre vil på yogarejse for at få ro og sjælefred

Vi vil have næring til både krop og sjæl, når vi tager på ferie. Stadig flere finder den på yogaferier og retræter både herhjemme og i udlandet. Men se godt efter, hvordan rejsen er arrangeret, råder Forbruger Europa.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Mange tager på ferie for at komme ud i verden for at se noget. Men stadig flere tager tager på ferie for i stedet at se ind i sig selv.

15 procent af alle kvinder i Danmark dyrker yoga, viser tal fra Idrættens Forskningsinstitut, og vi tager rigtig gerne væk for at gøre det. Rejsearrangører i hele landet beretter om støt stigende interesse for yogarejser til både Danmark, Europa og oversøiske destinationer.

Hos rejsearrangøren Yaneeda har de på grund af stor efterspørgsel udvidet fra fem yogarejser i år til ni næste år, hvoraf de meste efterspurgte til Zanzibar og Bali allerede er udsolgt og har ventelister. Rejseportalen Viavana, som arrangerer alle former for livsstilsrejser, har det seneste år arrangeret 30 yogarejser, et antal, som kommer bag på virksomheden selv.

»Vi får mange henvendelser fra private grupper, for eksempel veninder eller kolleger, der beder om vores hjælp til at arrangere en yogatur. Der sker for meget i vores travle verden, og der kan yoga give den pause, folk har brug for i dagligdagen. Yoga er hurtigt blevet vores klart største kategori, selv om det egentlig ikke var meningen fra begyndelsen«, fortæller konceptudvikler på Viavana, Parastou Booyash.

Også de traditionelle rejsebureauer melder om øget interesse for både yogarejser og yogaundervisning på selskabernes øvrige rejser. Inde for de seneste fem år er antallet af yogarejser øget, og mange rejsende efterspørger træningsfaciliteter på destinationerne, som flere steder har egne yogainstruktører på stedet.

Hos Bravo Tours sender de årligt omkring 2.000 kvinder af sted på yogaferie mod kun det halve for fem år siden. Spies melder om en stigning fra 1.000 gæster sidste år til 1.300 i år. Næste år forventer manager Carlos Cebrian, at tallet stiger til mindst 1.500.

Det er 99,9 procent kvinder, der tager på yogaferier. Til gengæld er det 99,9 procent mænd, der tager på cykelferie.

Typisk arrangerer Spies yogarejser i fast samarbejde med en række undervisere. Underviserne står for selve yogaundervisningen på rejsen og for at rekruttere deltagerne i deres eget netværk. Bureauet står for det praktiske med betaling, rejse, ophold og forsikringer.

»Det er er 99,9 procent kvinder, der tager på yogaferier. Til gengæld er det 99,9 procent mænd, der tager på cykelferie. Men hvor det tidligere næsten udelukkende var kvinder på omkring 40 år, er det mere spredt nu til både ældre og de helt unge. Vi forventer slet ikke, at interessen stopper, og det er noget, vi fokuserer på, når vi er ude at kigge på nye destinationer. Det stagnerer nok på et tidspunkt, men yoga er kommet for at blive, og vi får mange flere henvendelser fra instruktører, der gerne vil samarbejde om rejser, end vi kan sige ja til«, siger Carlos Cebrian fra Spies.

Vi vil have pauser fra travlheden

Det gør de også hos Mellem-rummet på Samsø, som er en af de efterhånden adskillige kursussteder rundtomkring i landet, som tilbyder yogasal og -udstyr, så instruktører kan afholde retræter for deres elever. Her er 40 af 52 weekender allerede booket i 2019, og indehaver Peder Villadsen ender hvert år med at måtte afvise interesserede kursusholdere.

I takt med at flere bliver uddannet til yogainstruktører, ønsker flere også at afholde kurser og retræter, fortæller Peder Villadsen, som selv har ombygget slægtsgården og åbnet Mellem-rummet Retreat for gæster i 2013.

Hvor man før rejste på ferie for at se noget, så rejser mange nu ud for at se ind i sig selv.

»I begyndelsen var det københavnere, der dyrkede yoga, men nu er det også folk fra Jylland. Det har bredt sig fra at være et storbyfænomen til også at være i små byer i provinsen. Det moderne menneske har brug for at skabe nogle mellemrum for sig selv, fordi vi har alt for travlt. Vores hverdag er så fyldt med arbejde og vores privatliv, at mange oplever en dybere længsel efter at kunne mærke sig selv, og det er blandt andet det, yogaen kan. Hvor man før rejste på ferie for at se noget, så rejser mange nu ud for at se ind i sig selv«, siger Peder Villadsen.

Pas på med at arrangere selv

Nogle yogalærere udbyder selv kurser både herhjemme og i udlandet. På portalen Munonne kan man finde retræter, hvor man booker og betaler for selve undervisningen på portalen, men fly og hotel skal man så selv sørge for. Den model kan være en fordel, hvis man for eksempel gerne vil have yogaundervisning, mens man alligevel er på rundrejse i Asien.

Rejserne, man selv sammensætter, giver fleksibilitet, hvad angår afrejsedatoer og -længde. Men til gengæld står man svagt og kan ikke forvente at få sine penge tilbage for hele rejsen, hvis yogaundervisningen bliver aflyst, eller flyet bliver forsinket.

Medmindre arrangøren er medlem af Rejsegarantifonden, er man nemlig ikke dækket økonomisk i tilfælde af, at en af parterne går konkurs før eller under rejsen. Og i tilfælde af aflysninger skal man heller ikke gøre sig store håb om at få erstattet andet end den del af rejsen, der er blevet aflyst, fordi det hele ikke er købt sammenhængende, oplyser Lars Arent fra klageinstansen Forbruger Europa.

Annonce

I sommer kom der nye regler for pakkerejser og såkaldt sammensatte rejser, som består af mindst to ydelser uafhængige af hinanden, men købt i sammenhæng. Det kan for eksempel være fly og billeje, hvor flyselskabet linker direkte til et biludlejningsselskab. Formålet var at pålægge rejsearrangører ansvar for de aktiviteter, der direkte knytter sig til den rejse, de sælger.

De regler falder en yogarejse bare ikke ind under, hvis udbyderen af noget undervisning i Fjernøsten ikke direkte siger, at man skal bo på et bestemt hotel og flyve med en specifik afgang med et navngivet selskab.

Også Forbrugerrådet Tænk råder til forsigtighed, når man selv sammensætter en rejse hos flere enkeltstående udbydere frem for at købe en samlet pakke.

»Hvis man alligevel skulle rejse rundt i Indien, så er det måske ikke en katastrofe, hvis kurset pludselig bliver aflyst. Men hvis man har købt fly og hotel specifikt for at deltage på den ferie, og yogalæreren så aflyser, fordi der kun er tre tilmeldte, så står man altså der med sit bookede fly og hotel«, fortæller vicedirektør Vagn Jelsøe fra Forbrugerrådet Tænk.

Hos Rejsegarantifonden hjælper de rejsende, hvis rejsebureauet går konkurs før eller under rejsen. Dækningen gælder alle delene af rejsen, hvis rejsen er købt som en pakkerejse, dvs. hvis alle delene er købt samlet hos rejsebureauet. Hvis underviseren eller hotellet går konkurs, er det rejsebureauets problem - ikke den rejsendes.

»Fra et forbrugersynspunkt råder vi til, at man booker en pakkerejse. Så bliver det lidt dyrere, vil nogen sige. Ja, det gør det måske, men ofte er det ikke dyrere, fordi rejsebureauerne opnår gode rabatter hos deres leverandører. Og så er man meget bedre beskyttet, hvis noget går galt«, siger direktør i Rejsegarantifonden, Birgitte Fjeldhoff.

Læs mere:

  Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?