Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Familiens Asbæks spanske kunstcenter ligger i Andratx ved foden af Tramuntana-bjergkæden.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pilou-effekten: Nu rykker gæsterne på dansk megagalleri på Mallorca

Siden 2001 har galleriparret Jacob og Patricia Asbæk drevet CCA, et center for international samtidskunst, på øen og nu trækker ’Game of Thrones’-sønnen Pilou Asbæk formentlig flere besøgende til.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Jacob Asbæk lægger den nystoppede pibe fra sig og tager den tysksprogede avis Mallorca Magazin frem. På forsiden poserer sønnen Pilou Asbæk i profil med åbentstående hvid skjorte, en strittende pegefinger og et fast blik, som om han er ved at understrege en væsentlig pointe.

»Hver gang han kommer til øen, skal han interviewes«, siger den berømte danske gallerist ikke uden stolthed om sin søn.

Sune Højrup Bencke
Foto: Sune Højrup Bencke

Jacob Asbæk har fundet en tysksproget Mallorca-avis med sønnen Pilou på forsiden.

»Ein Bösenwicht mit guten Ideen« (løseligt oversat til »En skurk med gode ideer«) hedder rubrikken på forsiden af avisen og refererer nok til Pilou Asbæks rolle i successerien ’Game of Thrones’, hvor han spiller den skruppelløse voldspsykopat Euron Greyjoy.

Siden efteråret 2017 har den danske skuespiller været kulturambassadør for Mallorca. En rolle, han har overtaget fra den amerikanske ditto Michael Douglas, og som indebærer, at Pilou Asbæk nu skal fremme øens profil som kraftcenter for kunst, kultur og naturoplevelser.

Det er ikke tilfældigt, at han har fået tildelt netop den rolle. For familien Asbæk har længe haft et nært forhold til Mallorca, hvor Jacob og Patricia Asbæk i 2001 åbnede det 7.500 m2 store center for international samtidskunst, CCA (Centro Cultural Andratx), i den lille by Andratx ved foden af Serra de Tramuntana-bjergkæden, en halv times kørsel fra øens hovedstad, Palma.

Hædret for galleriets betydning

Det er her, Jacob Asbæk hygger sig en stille morgen på terrassen uden for CCA’s lille café. Solbrændt, gråsprængt hår og med grå mokkasiner, grå bukser, hvid skjorte og grånistret blazer.

En velklædt herre, der hjemme i Danmark siden åbningen i 1975 har været kendt som den ene halvdel af parret bag kunstinstitutionen Galerie Asbæk. Med et stort glas vand, en god pibe tobak fra W.Ø. Larsen og gallerihunden Havana vimsende om benene fortæller han løs.

I april 2018 blev Jacob og Patricia Asbæk hædret med en guldmedalje for deres ekstraordinære arbejde for kulturen på Mallorca. Ved ceremonien kom både øens præsident og turistchef forbi for at overrække ’Consell de Mallorca’-medaljen, og det syntes Jacob Asbæk var interessant, for »de havde tilsyneladende aldrig hørt om os før«.

Ifølge ham har myndighederne på Mallorca med skræk set, hvordan det er gået med Barcelona og Venedig, der med fokus på det, Jacob Asbæk kalder »billigturisme«, eksempelvis krydstogtturister, der kommer til i hobetal uden at lægge penge i lokalsamfundet, har fået kæmpe problemer med overturisme og utilfredse lokale. Derfor vil man satse anderledes.

»Nu skal der åbenbart ske noget med kulturen, maden og kunsten«, vurderer Jacob Asbæk.

Pilou trækker besøgende til

Og derfor kommer Pilou Asbæk ind i billedet med sin ’Game of Thrones’-berømmelse og titlen som kulturambassadør.

Sune Højrup Bencke
Foto: Sune Højrup Bencke

Besøgende gæster kan købe sig til en omvisning på CCA-galleriet.

Det kan vise sig at have afgørende betydning for CCA, der blandt andet uden Mallorca-myndighedernes bevågenhed har kæmpet med små besøgstal i mange år.

»Pilou trækker besøgende til. Det betyder enormt meget. Og der er et stort potentiale for flere besøgende«, siger Jacob Asbæk, der helt klart ser frem til, at det vil lykkes.

»Hele projektet med CCA har været så dyrt, at vi aldrig har haft råd til at markedsføre os«, lyder det.

Måske Jacob Asbæk allerede kan glæde sig. Til at Pilou-effekten slår til. For selv om besøgstallene i mange år ikke har været helt tilfredsstillende, ændrer det sig radikalt nu.

I begyndelsen lå tallet på 5.000 gæster årligt, mens de i 2018 nåede op på over 20.000.

Besøg hos kunstnerne

Det manglede egentlig også bare. For CCA er ikke bare et stort galleri med dyr købekunst på væggene i den 4.000 m2 store udstillingshal. Der er også noget socialfilantropisk over CCA, idet Jacob og Patricia Asbæk hver måned året rundt tilbyder fire kunstnere logi og mulighed for at arbejde intenst med deres projekter. Hvert år ansøger op mod 600 håbefulde kunstnere fra hele verden om en af de 48 pladser.

Sune Højrup Bencke
Foto: Sune Højrup Bencke

Normalt er det fotokunst som Erik Steffensen beskæftiger sig med, men på CCA har han pludselig fundet sin indre maler frem igen.

Mens Politiken er på besøg, er det danskerne Erik Steffensen og Annesofie Overgaard, tyske Alexander Wagner og østrigske Patricia Reinhardt, der bebor de fire kunstneratelier ud mod appelsinlundene og med bjergkæden som bagtæppe.

Erik Steffensen er mest kendt for sine fotografier, men han har knoklet med en helt anden kunstform under opholdet på CCA.

»Jeg anede ikke, at jeg havde så mange malerier i mig«, fortæller han begejstret, mens han står midt i det højloftede hvide rum, hvor efterladenskaberne fra de forrige beboere kan ses på det grå betongulv i form af alskens malerpletter.

Erik Steffensen ligner en kunstnerudgave af The Dude, filmbrødrene Joel og Ethan Coens mytologiske bowler fra ’The Big Lebowski’, med bare tæer i sandaler, natbukser, sweater og morgenhår.

»Det er længe siden, jeg har været så begejstret«, smiler han.

Annonce

Drømmen om øens bedste restaurant

Inde ved siden af er det tyske Alexander Wagner, der tager imod.

Sune Højrup Bencke
Foto: Sune Højrup Bencke

Også tyske kunstnere finder vej til gæsteatelierne på CCA, hvor man i en måned er sikret et gratis ophold.

»Alle kunstnere har brug for at komme væk fra hverdagslivet og være tæt på naturen. Det er godt at have en periode, hvor man udelukkende fokuserer på sin kunst«, siger Alexander Wagner, der roser CCA for at give kunstnerne mulighed for at komme væk fra den vante hverdag og ned til et blankt mentalt lærred på Mallorca.

»CCA har et virkelig godt ry i Berlin«, lyder det.

Det er sådan noget, Jacob Asbæk må være stolt af at høre. At projektet med at give husly til kunstnere er lykkedes. Men det får ikke den 75-årige gallerist til bare at sidde og nyde den mallorcinske udsigt. Der er stor virketrang og masser af ideer.

Han rejser sig fra bordet og går begejstret ud på gruspladsen og viser med fagter, hvor den restaurant, som han drømmer om at lave, skal ligge. Med en kæmpe grill, borde udenfor. Omgivet af kunst.

»Det skal være Mallorcas bedste«, siger Jacob Asbæk og fortsætter strømmen af planer med at fortælle om, hvordan CCA også skal kunne huse keramikere med tilhørende værksteder, for keramik »er vildt oppe i tiden«.

Hver 3. lørdag i måneden er der ’Open Studios’, hvor besøgende gratis kan komme forbi kunstnerateliererne for at se de logerende arbejde. Almindelig entré til kunsthallen i CCA koster 60 kroner.

Læs mere:

    Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts