Det er højsæson for danskernes valfart til Thailand og andre eksotiske rejsemål, hvor der slikkes sol, bades og snorkles ved smukke koralrev.
Men det kan være en god idé at bruge lidt ekstra tid inden afrejsen, når du skal vælge, hvilken solcreme du skal pakke med i bagagen. For kemikalier som oxybenzone og octinoxat skader og blegner korallerne i havet, når den bliver skyllet af huden.
3.500 skadelige produkter
Selv om solcremen har en positiv effekt på huden, har den en modsat virkning på koraller, hvis den indeholder de skadelige kemikalier, forklarer marinbiolog og plastikekspert i WWF Verdensnaturfonden Malene Møhl.
»I Danmark følger man EU’s lovgivning på området. UV-filtrer til solcreme godkendes under Kosmetikforordningen, hvor fokus er på menneskets sundhed, men den tager ikke højde for potentielle miljøskader«
»Under Kosmetikforordningen er Oxybenzone et tilladt UV-filter i en koncentration på op til 10 procent. Det lyder ikke af meget, men det har en skadelig effekt på korallerne, da det jo handler om massen af oxybenzone, som korallerne udsættes for fra horderne af badeturister«, siger Malene Møhl og fortsætter:
»Stoffet oxybenzone går under forskellige navne. I Danmark hedder det oftest benzophenone-3. Man kan forstå oxybenzone som paraplybetegnelsen for colasodavand, hvor benzophenone-3 så er Coca-Cola. Oxybenzone kan også hedde milestab 9, og så er det pludselig Pepsi, men alle er skadelige kemikalier for korallerne«.
Det skadelige stof oxybenzone findes i ca. 3.500 solcremeprodukter verden over. Hvert år bliver der udledt 6.000-14.000 tons solcreme i verdenshavene.
Gå efter Svanemærket
Det er lovpligtigt i Danmark, at cremer, der indeholder stoffet, mærkes med det på varedeklarationen.
»Det er altså der, vi danskere skal kigge efter på solcremerne herhjemme«, siger Marlene Møhl.
I Danmark sælges blandt andet nedenstående solcremer, som indeholder det skadelige kemikalie benzophenone-3:
- Estee Lauder Bronze goddess sunscreen SPF 30
- Murad Water resistant sunscreen SPF 30
- Shiseido Wetforce expert sun aging protection lotion SPF 30
- Tromborg deluxe sun protection SPF 30
WWF Verdensnaturfonden råder rejsende til altid at gå efter solcremer med Svanemærket og at købe produkterne hjemmefra, da der kan være forskel på indholdsstofferne i udlandet, selv om mærket er det samme.
Ifølge en test af Forbrugerrådet Tænk er følgende solcremer blandt dem, som ikke indeholder problematiske stoffer:
- Änglemark Sun lotion SPF 30
- Apotekets Sol lotion SPF 30
- Minirisk Sollotion SPF 30
- Beauté Pacifique Stay Outside SPF 30
Du kan se hele testen her.
Steder som Key West i Florida, Hawaii og stillehavsøen Palau har inden for det seneste år valgt at forbyde brugen af solcremer med de skadelige kemikalier.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter