Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Sune Højrup Bencke og Per Munch er taget til Dalsland i Sverige for at opleve vildmarken på hver sin måde. Kilde: Politiken / Sune Højrup Bencke / Per Munch / Klip: Henrik Haupt

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mærk verden med Sune og Per: Kajakknokleri på smukke søer eller doven færgesejlads

Rejsejournalistikkens mest umage par tager på hver sin måde livtag med de vilde vover i svenske Dalsland.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Du kan få Dalsland med røven i vandskorpen. Kajakken, der skærer sig som en kniv gennem det blanke vand. Stilheden, og fuglene over dig. Og – det skal med – ryggen, der værker som på en gammel murerarbejdsmand. Og de blodige vabler.

Du kan også leve det søde liv om bord på en kanalbåd, hvor laksen er varmrøget, og mazarinkagen er saftig, mens du dovent driver gennem søerne og kan kigge overbærende ned på staklerne, der kæmper sig frem med muskelkraft.

Sune Højrup Bencke, 44 år og en ottendedel svensker, har testet mulighederne i Dalsland som naturens glade søn, der iført vandrestøvler, kompas og drikkekop dinglende i karabinhage fra rygsækken er med på ægte spejdermaner.

Per Munch, 55 år og anderledes mæt af dage vælger de lette løsninger, hvor bekvemmelighed, komfort og faste spisetider er på programmet. Og melder sulten sig alligevel, har han altid en tube Kalles Kaviar og en rulle tyndbrød ved hånden.

Gæt, hvem der valgte hvilken løsning.

Sune Højrup Bencke
Foto: Sune Højrup Bencke

Der er blikstille og smukt på søen Råvarpen, hvor Sune knokler derudad som en egyptisk galejslave.

Vandvejene er Dalslands blodårer og årsagen til både fordums og nutids storhed. For Sune er det naturligt at vælge den simple løsning med kajak på søen Råvarpen og bagdelen i vandskorpen. Her kan han komme længst ud i kapillærerne af Dalslands kredsløbssystem, hvor han kan føle sig helt alene og tættest i pagt med naturen.

Sune: »Jeg padler forsigtigt ud fra broen ved Högbyns Fritidscenter och Camping og lader havkajakken finde rytmen hen over Råvarpens vilde dybder (helt ned til 40 meter sine steder). På klipperne er der helleristninger fra bronzealderen, mens rekordgedderne putter sig i dybet, og rovfuglene svæver højt over søen. Der er totalt stille. Enkelte gange er det så tyst, at det kun er mine pulsslag, der larmer. Da sulten melder sig, lægger jeg til i solskinnet og åbner sirligt madpakken, som Andrea fra Högbyns Fritidscenter och Camping har lavet til mig. Der er hjemmelavet linsesuppe på termoflasken, hjemmebagte cookies, frugt, saft og kaffe med slördrick (mælk), som de siger på de her kanter, til«.

Sune Højrup Bencke
Foto: Sune Højrup Bencke

Men Sune knokler i kajakken, skovler Per skamløst varmrøget laks med 'tofler og dildsovs indenbords på 'Storholmen'.

For Per er det mere oplagt at vælge at tage det stolte skib ’Storholmen’ fra Håverud gennem kanalen og de 16 sluser, som blev bygget for 150 år siden for at bane vej for tungindustri og vækst. Dels kan han således fejre menneskets sejr over naturen, dels kan han få varmrøget laks med potatis og dildsovs nede i salonen, mens sluserne passeres.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Per: »Det var sjovt at blive en del af hr. og fru Svensson på semester. Børnene står og hviner, når det pludselig vælter ud fra sluseportene. Der spises mazarintærte, og kaptajnen får alle til at synge fødselsdagssang for dem, der nu måtte fylde år på netop den dag. Efter kanalturen bliver man kørt tilbage til startstedet i et lille tog ad en om muligt endnu smukkere rute«.

Sådan: Man kan for eksempel leje kajak hos Högsbyns Fritidscenter (der også har camping og hytter) for 250 svenske kroner (176 kr.) i døgnet.

En tur med kanalbåden ’M/S Storholmen’ fra Håverud til Bengtfors eller omvendt koster 440 svenske kroner, inkl. tog tilbage til udgangspunktet. Der er børnerabat. Varmrøget laks til frokost koster 160 svenske kroner (113 kr.) oveni. Bestil i forvejen. Læs mere her: Hogsbynsfritidscenter og Storholmen

Bonusinfo: Dalsland Kanotmarathon er Skandinaviens største kajak- og kanoløb, som holdes hvert år i august, hvor man fra Laxsjön skal ro 55 kilometer igennem fire søer med flere overbæringer. Søerne her bliver ofte brugt af danske kajakklubber til sommerture og træning.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden