0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Earth Bound Misfit/Flickr Creative Commons
Foto: Earth Bound Misfit/Flickr Creative Commons

Trægsel. Feriedestinationen Phuket har de seneste år oplevet et stort rykind af turister, og en lang række historier om tyveri, fup og ballade.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk Thailands-favorit plages af kriminalitet, fup og ulykker

Phuket mærker for alvor konsekvenser af stor vækst i antal turister.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den populære badedestination Phuket i det sydvestlige Thailand har mange smukke og postkort-egnede steder. Men de bliver sværere og sværere at finde på øen, der de seneste år har oplevet et regulært turistboom.

Netop turisme er sammen med gummiproduktion den største indkomstkilde på den 543 kvadratkilometer store ø, der er omtrent samme størrelse som Bornholm. Og tilstrømningen har været markant - i 2012 ankom omkring fem millioner til Phukets lufthavn, og hertil kommer det antal af rejsende, som ankom til Phuket med andre transportformer end fly.

Også danske rejsende har taget Phuket til sig. Tal fra Trafikstyrelsen viser, at antallet af charterpassagerer, der fløj direkte til øen, steg fra 2.399 i 2003 til 36.758 i 2013.

Lige nu er det højsæson for rejser til Thailand, og i denne uge holder rigtig mange danskere ferie på den thailandske ø. De vil måske ikke se meget andet end ø-idyl, turistmylder og søde lokale thaiere.

Men den massive turisme har en mørk bagside.

For i takt med Phukets massive udvikling er kommer også problemer. Både udenlandske såvel som lokale medier har de sidste par år skrevet om en stigning i antallet af røverier og tyverier samt fupnumre rettet mod turister, problemer med både lokal og russisk mafia og sågar mord på turister.

EU-ambassadører slog alarm
Og det er i en sådan grad, at da en række EU-ambassadører besøgte Phuket i juni måned sidste år, var dagsordnen på et møde med Thailands turistminister deres bekymringer omkring turisters ophold på Phuket.

Det gjaldt blandt andet stigende problemer med taxi- og tuk tuk-chauffører, der tager urimeligt høje priser, korruption blandt politiet og en tendens til at nedtone seriøsiteten af overfald på kvindelige turister.

»Der har været ret mange problemer i Phuket. Jeg synes ikke, situationen bliver bedre, og det er derfor vi virkelig gerne ville følge op på det emne«, sagde David Lipman, der ledte den europæiske delegation, til Sydney Morning Herald.

Gouda Rejseforsikring har registreret et stigende antal kunder, der kommer ud for ubehagelige oplevelser. Tal, som Politiken har fået viser, at mens 50 danskere blev udsat for tyveri eller røveri i 2011, var tallet 61 i 2013. Forsikringsselskabet registrerede seks overfald og ulykker i 2011, og to år senere var tallet 16.

I det regnestykke skal man dog tage med, at antallet af danskere, der holder ferie på Phuket, er steget i samme periode.

Derudover har selskabet hvert år fem til ti kunder, der kommer i klemme, når de lejer jetski og vandscootere samt almindelige motorcykler. I flere tilfælde mener kunderne, at køretøjet allerede var skadet, da de fik dem udleveret, mens udlejeren fastholder, at det er turistens skyld. Og der er ikke megen hjælp fra myndighedernes side, siger Karin Tranberg, assistancechef i Gouda.

»Det hjælper sjældent at gå til politiet, når man føler sig snydt af udlejer, da det bestemt ikke fungerer, som vi er vant til. Der er en høj grad af korruption, og det er næsten umuligt at komme igennem med sådanne sager«.

Mentaliteten har ændret sig
Lars Bindholt er biolog og er kommet på Phuket siden 1985 og har også boet der i perioder. Han har gennem årene været vidne til øens forvandling.

»Kriminaliteten fylder desværre en hel del mere end tidligere. De unge thaiers mentalitet over for vesterlændinge har ændret sig meget. Attituden blandt mange er meget negativ. Og sådan har det aldrig været før«, siger Lars Bindholt.

Et af de lokale medier, der ofte rapporter om, hvad der sker på den thailandske ø er netavisen Phuketwan. Redaktør Alan Morison er fra Australien, men har boet på Phuket i 12 år. Han skriver i en mail til Politiken, at myndighederne de sidste to år har fået øjnene op for de alvorlige problemer og er begyndt at have en mere seriøs tilgang til kriminalitet og fup mod turister.

»Jetski-fup, motorcykelleje-fup og andre problemer, der gjorde sig gældende på Phuket, er blevet reduceret betydeligt som følge af mængden af klager. Der er stadig banal kriminalitet mod turister, men fysisk aktivitet vil uundgåeligt forøge risiko-faktoren for at komme til skade i en vis grad«, siger Alan Morison.

Han anbefaler, at man som på enhver anden feriedestination pakker fornuften med i bagagen, når man rejser.

»Det er en ignorant turist, der tager på ferie og forventer, at risikoen for at ryge ind i ballede forsvinder i solen. Derfor: Husk på, at du bør tage alle de forholdsregler, som du ville tage derhjemme«.

Trafikken er en dræber

Et andet problem, der påvises i rapporter og stjæler overskrifter i aviserne er de mange uheld og dødsulykker på Phukets veje. Ifølge thailandske aviser er Thailand nummer tre på listen over lande i verden, hvor flest dør som følge af trafikuheld, med 38 dødsfald per 100.000 mennesker. Kun en ø i Stillehavet, Niue, samt Den Dominikanske Republik har flere dødsfald i trafikken.

På Phuket dør en person hver tredje dag, og forskere råber op om, at det er nødvendigt at komme med nogle løsninger på det.

Annonce

Spørger man Alan Morison fra Phuketwan om, hvad turismen har betydet for Phuket, peger han på, at den uspolerede skønhed, man før fandt, er afløst af alle former for byggeri. Turismen har gjort indbyggerne velstående og, siger han, og desværre i nogle tilfælde for magelige, så de ikke gider at tage sig ordentligt at turisterne.

»De, der før har besøgt Phuket vil bemærke ændringen. De, der aldrig før har besøgt Phuket er ofte stadig imponerede af det, de finder her. Folk, der flygter fra et storby-miljø, vil dog blive skuffede over at opleve lige så megen trafik på Phuket, som det sted, de forlod«.

Dog understreger han samtidig, at Phuket stadig er et gavmildt og smukt sted med lækre strande og fantastisk marine-liv.

Og turiststrømmen til Phuket vil ikke blive mindre de kommende år. Det spår den danske hoteldirektør Kent Rausner, som driver Rico’s Hotel i Patong og Rico’s Bungalows i Kata.

»I de seneste 10 år er der sket en fordobling af antallet af gæster til Phuket. Det skyldes især, at der ikke længere er visumpligt for folk fra Rusland, Aserbajdsjan og Kasakhstan. Tilstrømningen vil blive endnu større, når visumpligten for indere også ophæves. Kineserne er ligeledes på vej, og mange australiere er ved at være trætte af Bali og retter blikket mod Thailand. Sammen med gengangere fra Europa skal de nok øge tilstrømningen«, spår Rausner.

Tourism Authority of Thailand har ikke ønsket at svare på Politikens spørgsmål om Phukets udvikling.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?