Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Netværk. Ikke alle wifi-forbindelser er så gratis og uforpligtende, som de giver sig ud for at være.
Foto: Arkivfoto: Istock

Netværk. Ikke alle wifi-forbindelser er så gratis og uforpligtende, som de giver sig ud for at være.

Sikkerhed og forsikring
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pas på: Gratis ferie-wi-fi kan blive en dyr fornøjelse

It-kriminelle står på spring for at udnytte dine personlige oplysninger.

Sikkerhed og forsikring
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Du har fundet en hyggelig fortovscafé, en plads i skyggen og har fået serveret en kold fadøl. Alt er i den skønneste orden her i det sydeuropæiske feriehul langt fra hverdagspulsen derhjemme.

Og dog. For efter et par dage uden nogen som helst virtuel forbindelse til omverdenen, føler du pludselig trang til at tjekke emails, lægge et billede af solkysten på Facebook og lige se på netbanken, hvor sjov ferien fortsat kan blive.

Af frygt for dyre ekstraregninger har du slået mobildata fra på din smartphone, men som du sidder dér i skyggen, popper der meget belejligt et wi-fi-netværk frem, som du gratis kan logge på og endda uden kode.

Inden du kaster dig over den fristende netforbindelse, kan det imidlertid være en god idé at tænke sig om en ekstra gang. Gratis wi-fi-netværk på ferien kan nemlig ende med at være knap så gratis, fortæller Janus Rægaard Nielsen, der er ekspert i it-sikkerhed og direktør for it-firmaet MYSecurityCenter.

Cpr-numre er guld værd

»Hvis du logger på et tilfældigt trådløst netværk i udlandet, kan du risikere for, at det er it-kriminelle, der står bag. Og når først du har logget på et netværk, har folkene bag fri adgang til oplysningerne på den elektronik, du bruger, uanset om det er tablet, telefon eller computer«, siger han.

Konkret betyder det, at så snart du har oprettet forbindelse til det fremmede wifi, kan kriminelle bagmænd tiltuske sig diverse personfølsomme oplysninger, som du måtte have liggende i eksempelvis din e-mail-indbakke.

»Når først de har fat i dit cpr-nummer, er det ufatteligt nemt at bestille varer i dit navn, få dem leveret til én adresse og få sendt regningen til din adresse. Og så snart du logger på netbanken, har de også skaffet sig direkte adgang til dine bankoplysninger«, fortæller Janus Rægaard Nielsen.

Spekulation i turistområder

Hos MYSecurityCenter, der har hovedkvarter på Costa del Sol i Spanien, kontaktes man dagligt af danske turister, der har fået stjålet og udnyttet personlige oplysninger på ferier i Sydeuropa. Problemet er stigende, blandt andet fordi mange danske turister er »naivt godtroende« i deres tillid til fremmede netværk, fortæller it-sikkerhedseksperten. Og så arbejder de kriminelle bagmænd tilmed ganske professionelt.

»Vi kan se, at det især foregår i områder, hvor der er mange turister. Typisk kan der i en lille ferieby med 15-20 cafeer samlet omkring et torv meget vel være installeret wi-fi-netværk i biler og lejligheder i området, hvor de kriminelle så kan sidde og indhente oplysninger fra folk, der logger på«, siger Janus Rægaard Nielsen.

Generelt råder han til, at man aldrig logger på et netværk, hvis man ikke ved, hvem der står bag.

»De it-kriminelle gør alt, hvad de kan, for at stjæle data og udnytte almindelige menneskers usikkerhed og uvidenhed. Og det sker ofte på ferier, hvor mange af os har sænket paraderne«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden