Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Ivan Bastien/istockphoto.com
Foto: Ivan Bastien/istockphoto.com

Alternativ. På Ischia lokker tvillingebyerne Porto og Ponte med strand, marina og gode spisesteder

Sol og strand
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Drop Capri - tag til italienernes egen ferieø i stedet

Frodige Ischia er mondæne Capris hyggelige storebror. Tag med på besøg.

Sol og strand
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Færgen fra Napoli kan lige præcis klemme sig ind i havneløbet. Det runde naturskabte bassin var engang et vulkankrater, og det er, som om klipperne og husene omkring udgør en favn, der giver alle gæster et varmt velkomstkram.

På den ene side har flere hydrofoilbåde og enkelte fiskerbåde lagt til kaj. På den anden side rejser master fra hvide sejlbåde og lystyachter sig. Havnen er indrammet af Portos pastelfarvede facader, der spejler sig elegant i det stille vand. Bag byen rejser sig Ischias grønklædte højder, der samler sig i øens udslukte vulkantop på over 1.300 meter.

I baghovedet sidder endnu den samtale, vi havde med taxachaufføren, der kørte os fra Napolis banegård til færgelejet i den italienske storby.

»Skal I til Capri?«, spurgte han. »Nej, vi er på vej til Ischia«, svarede jeg. Et bredt smil foldede sig ud på hans læber. »Det skal I være glade for. Capri er vip – Ischia er langt bedre, meget mere folkelig. Vi fra Napoli elsker at tage derud. Det er en smuk ø«.

Længslen efter Ischia

Vi, en familie på to voksne og to børn, har dårligt forladt færgen, før de fleste andre passagerer er forsvundet ind i taxaer og minibusser. Ischias store trækplaster har i alle år siden antikken været øens termiske bade, som den vulkanske undergrund har skabt. De befinder sig andre steder på øen, og kun et par håndfulde italienske turister bliver tilbage i Porto.

Et kort øjeblik gribes vi af panik. Har vi begået en fejl ved at booke hotel i havnebyen? Er det et intetsigende sted, siden alle skynder sig væk?

Vi når ikke mere end et par hundrede meter gennem byen, før vi kan ånde lettet op. Fræsende scootere pløjer gennem gaderne. Der spises is og drikkes kolde drinks i eftermiddagens varme. Og kort efter befinder vi os i havnebyens farverige hjerte med lyserøde og ferskengule mure, blomstrende nerier, palmer, isboder og støbejernsbalkoner.

Vi slår os ned på cafeen Bar Epomeo på hjørnet af gågaden Via Roma og den trafikerede Via Alfredo de Luca. Her falder vi i snak med tjeneren Stefano, der er født og opvokset på Ischia.

»Jeg kunne ikke forestille mig at bo noget andet sted«, siger han storsmilende. »Min far kom fra øen. Han mødte min mor i Argentina, hvor de boede i flere år, men til sidst savnede han Ischia så meget, at de flyttede hertil«.

»Og hvis man savner noget storby, så er Napoli jo bare en times sejltur væk. Men jeg kan nu bedst lide at være her. Vi har det hele på Ischia. Og vi har i hvert fald bedre strande end inde på fastlandet«, siger Stefano.

Dukkert med kig til Vesuv

Portos naboby Pontes strand nævnes ikke så ofte som en af øens bedste. Men den ligger blot 2-3 minutters gang fra bykernen, og vi finder hurtigt frem til den. Der er både private indhegninger med liggestole og parasoller og mulighed for at solbade helt gratis på medbragte håndklæder i det bløde sand.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Her går det for alvor op for os, hvad taxachaufføren i Napoli mente med ordet ’folkelig’. Der er fyldt godt op på den brede strand, og stort set alle typer og aldersgrupper er rigt repræsenteret. En gruppe unge mænd spiller beachvolley. Små børn plasker rundt i vandkanten, aldrende koner har slået sig ned i medbragte liggestole, og nyforelskede par ligger og fletter fingre i solen.

Bag os har vi Pontes hvide, citrongule og candyflossfarvede huse. Foran os glitrer Middelhavet indbydende. I horisonten kan vi se til naboøen Procida og længere væk det italienske fastland med Sorrento-kysten og Vesuvs dramatiske top. Bedre kulisse til en forfriskende dukkert fås ikke, og vi bliver på stranden helt til solnedgang.

Skaldyr og pizza i vandkanten

Mens siestaen har holdt Pontes gader ganske stille, er byen ved at live op, nu hvor det er blevet mørkt. Byens sko- og tøjbutikker åbner på ny, og der bliver trængsel ved isboder og caféborde.

Der er en række spisesteder i hovedgaden Via Roma, men vi er blevet anbefalet at gå ned til marinaen Via Ponte. Her ligger pizzeriaer og fiskerestauranter dør om dør med udeservering helt ud til kajkanten og de vuggende yachter og sejlbåde.

Flere af restauranterne har sat imponerende fade frem med de friskeste fisk, østers, hummer og kæmperejer i flotte opsætninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vi slår os ned på ll Porticciullo, der viser sig at være blandt byens bedste. Siden 1968 har den samme familie serveret frisk fisk, skaldyr, pizza og hjemmelavet pasta her. Vi smager stedets blækspruttesalat og derefter sublime pastaretter med søpindsvin og jomfruhummer. Børnene får lækre pizzaer fra stedets stenovn.

Vi nyder den delikate mad med kig ud over havnen, vi ankom til nogle timer tidligere. Lysene fra villaer og vingårde på bjergskråningerne over byen funkler i aftenmørket, og det summer fra de mange fyldte spisesteder langs marinaen.

Den sidste portion skepsis i forhold til, om Porto nu også var det rette sted at slå sig ned, er forsvundet. Vi er fulde af fryd over, at der venter en hel uge med folkelige og kulinariske oplevelser netop her.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden