Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Anderledes. I Prag er det muligt at booke ture med Corrupt Tours.
Foto: Mammuth/istockphoto.com

Anderledes. I Prag er det muligt at booke ture med Corrupt Tours.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vink til overvågningskameraerne: På sightseeing til korrupte seværdigheder

I både Prag og Wien kan du besøge nogle ret alternative attraktioner.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kan godt være, at krisen kradser. Men to skarpe initiativer i Tjekkiet og Østrig viser, at unge kan få nye indbringende ideer.

I Østrig har Roland Spitzlinger og Julia Draxler åbnet ’Institut for anvendt Korruption’, forkortet ’IafK’. Spitzlinger slår på tromme for sit institut med slogan som ’Enhver kan blive korrupt’, ’Vi lærer af de bedste’ og ’Sådan lærer du at bestikke’.

Det initiativrige østrigske par samarbejder med en tilsvarende flok talentfulde unge tjekkiske skuespillere, der har skrevet turisthistorie med deres brand ’Corrupt Tours’ i Prag og omegn.

Manden bag de velbesøgte rundvisninger til ’korruptionsmonumenter’ i den tjekkiske hovedstad hedder Petr Sourek. Han siger:

»Det normale er, at korruption snylter på forretningslivet. Den trend har vi vendt. Vi tjener penge på korruptionen. Vi har fat i tidsånden«.

Soureks hold af skuespillere tager deres landsmænd på sightseeing til blandt andet Prags rådhus. Det ligger på Marianske Plads, der i folkemunde er omdøbt til ’Mafianske Plads’ på grund af den vildtvoksende korruption i den unge republik.

Her ligger byens rådhus, der betaler det samme i årlig husleje, som det for ti år siden kunne have købt hele bygningen for. Huslejen sendes til et anonymt brevkasseselskab i et skatteparadis.

Skuespiller og rundviser Edita Cechová opfordrer korruptionsturisterne til at tage billeder af dette pragteksempel på, at offentlige midler kan kanaliseres ned i ukendte bagmænds lommer.

»Det er en del af vores nationale arv!«, jubler hun.

Turen går videre til en pragtvilla, der tilhører Marek Dalik, en lobbyist med gode forbindelser i regeringskredse. Et amerikansk telegram, der er blevet lækket af Wikileaks, fortæller, at Dalik skal have bedt om 18 millioner dollar i bestikkelse for at bistå ved en våbenhandel.

»Vink til overvågningskameraerne!«, siger Cechová med påtaget begejstring foran rigmandsvillaen.

Såvel det tjekkiske Corrupt Tours som 'Institut for anvendt Korruption i Østrig' har samlet ind til et advokatberedskab, der kan beskytte dem mod sigtelser for bagvaskelse. Guiderne siger kun, hvad der allerede har stået uimodsagt i de tjekkiske og østrigske aviser om de to landes velvoksne korruptionsskandaler.

Og det er ikke så lidt. I sommer måtte den tjekkiske ministerpræsident Petr Necas gå af, efter at hans sekretær m.m. var endt i uføre med i hast bortrejste lobbyister. Det anslås, at 40 procent af de penge, EU overfører til Tjekkiet ender i lommerne på tjekkiske politikere og deres forbindelser.

Tjekkiet var i 2012 nummer 54 på græsrodsorganisationen Transparency Internationals korruptionsskala. Danmark var nummer 1 og dermed verdens mindst korrupte land. EU’s mest korrupte land er Grækenland på plads nummer 94. Tjekkiet er blandt EU’s otte mest korrupte lande.

Østrig er helt oppe på plads 25 på verdensranglisten. Men det hindrer ikke, at korruptionen i Østrig gennemsiver hele det politiske establishment og er et hovedtema op til det østrigske valg den 28. i denne måned. Man anslår, at korruption koster Østrig 17 milliarder euro om året. Det svarer til 127,5 milliarder kroner.

Det østrigske hold bag Institut for anvendt Korruption har ud over sine guidede ture i Wien en facebookside. Den vrimler med opmuntrende tilråb, ikke bare fra Østrig selv, men også fra nabolandet Italien. »Auguri!«, altså »til lykke!«, skriver en italiener, der givetvis gerne ville have samme korruptionsturisme indført i sit hårdtprøvede land.

IafK arrangerer rundvisninger i Wien helt frem til 30. september. For cirka 15 euro (112 kroner) kan selv danskere altså få chancen for at se den berømte by fra helt nye sider.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tjekkiet, Østrig og Ungarn tilhørte engang det samme kejserrige. Alligevel er det ikke sandsynligt, at den ny turisme også slår rod i Budapest. Ikke fordi Ungarn ikke også er godt og grundigt korrupt. Landet ligger på plads 46 på Transparency Internationals ubekvemme liste.

Men i Ungarn arbejder det almægtige regeringsparti Fidesz netop nu på en lov, der skal gøre det umuligt for græsrodsorganisationer og enkeltpersoner at få indsigt i statens forvaltning. Miklós Ligeti, direktør for Transparency International i Ungarn, siger:

»Ændringen af loven om fri adgang til informationer er første skridt ned ad en glidebane, hvis ende er fuldstændig statslig kontrol med offentlige informationer«.

Fidesz-regeringen har gjort salg af tobak til et statsmonopol og udbudt dette salg i offentlig licitation. Kriterierne for tildelingen af licens er ikke offentligt kendte, buddene hemmeligholdes, og ingen ved, hvem der giver licitationerne.

Hvis man vil lære af de bedste, må dette skoleeksempel kunne bruges på Institut for anvendt Korruptions næste semester.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden