Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Tørst/Tørst
Foto: Tørst/Tørst

Succes. Først åbnede den dansk-ejede ølbar Tørst (billedet) i marts måned sidste år i Brooklyn, og nogle måneder senere kom så restauranten Luksus til.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskejet restaurant er nu blandt New Yorks mest ansete

Jeppe Jarnit-Bjergsø, der åbnede restaurant sidste år, har fået en michelinstjerne.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

New York har aldrig kunnet byde på så store kniv og gaffel-oplevelser som nu.

Et rekordstort antal restauranter på 73 er fundet værdige til mindst én af de eftertragtede stjerner i dette års særudgave af Michelin-guiden for den amerikanske storby.

Og blandt de nye på listen er den delvist danskejede restaurant Luksus, der har fået en enkelt stjerne.

»Vi er den første restaurant, der har fået en Michelin-stjerne, selv om vi kun serverer øl til vores mad«, siger Jeppe Jarnit-Bjergsø, der er medejer af restauranten i Brooklyn, til Ekstra Bladet.

Jeppe Jarnit-Bjergsø er en kendt dansk mikrobrygger, og sammen med sin tvillingebror har han blandt andet åbnet ølbaren Mikkeller på Vesterbro i København.

Sidste år åbnede han baren Tørst i New York sammen med Daniel Burns, som tidligere har arbejdet på restauranterne Noma og The Fat Duck. Nogle måneder efter, duoen åbnede Tørst, kom så Restaurant Luksus så til. Den ligger i enden af ølbaren og har kun 26 siddepladser.

Maden serveres sammen med øl, og sidste år sagde Jeppe Jarnit-Bjergsø til Politiken, at:

»Vi vil vise, at øl kan være lige så godt som vin. Det tror vi på, og øl-brygning er det, vi kan finde ud af«.

Svensk succes

Seks restauranter får de maksimale tre stjerner og gør sig fortjent til beskrivelsen et »ekstraordinært køkken, en rejse værd i sig selv«.

Den franske restaurant Daniel med Daniel Boulud som chefkok mister den tredje stjerne, som spisestedet har haft siden 2010. Den er nu blandt ni restauranter med to stjerner.

Tre er blevet forfremmet til den næsthøjeste kategori, hvoraf en enkelt har nordisk mad på menuen. Aquavit, som stedet hedder, har den 33-årige svensker Emma Bengtsson som køkkenchef. Hun er den første svenske kvinde til at opnå to stjerner og en af to kvinder i USA med to stjerner.

»Emma repræsenterer det nye nordiske køkken rigtig godt uden at gøre brug af for mange eksperimentelle greb. Hun står for en reel kvalitet med moderne metoder og råvarer, som også gæsten kender«, siger Håkan Swahn, der var med til at etablere Aquavit i 1987, til nyhedsbureauet TT.

Trods succes: Færre stjerner end Tokyo og Kyoto

Emma Bengtsson overtog ansvaret for madlavningen i april, lavede straks om på menuen og håbede så som ny på stedet, at Aquavit kunne beholde sin ene stjerne.

»Det føles helt fantastisk i dag, og jeg håber, at det inspirerer mange kvinder i mit fag til at sigte højt«, siger Emma Bengtsson.

Selv om New York har færre Michelin-stjerner end Tokyo, Paris og selv Kyoto, så har USA's største by aldrig før haft så mange restauranter med en enkelt stjerne: 58 mod 55 i sidste års guide.

I alt er 874 restauranter ud af byens mere end 20.000 nævnt i guiden fra det franske dækfirma.

I Danmark er Noma og Geranium de højst rangerende hos Michelin med to stjerner. 13 andre spisesteder i København har en enkelt stjerne.

ritzau/ALL

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden