Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Kristoffer Flakstad/Kristoffer Flakstad
Foto: Kristoffer Flakstad/Kristoffer Flakstad

Forvandling. Tel Avivs gamle industrihavn fungerer i dag som et glimrende rekreativt område for både små og store størrelser.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bliv en del af festen: Tel Aviv hylder det løsslupne liv

Hedonister og homoer vil ikke lade sig kyse af konflikten mellem Israel og Palæstina, for livet skal leves. Politiken guider til fem pulserende kvarterer i den israelske metropol.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Elektriske natklubber, designerbikser med cool påklædning og skramlede kvarter fulde af streetart og barer med unge, der drikker drinks.

Det er måske ikke de første billeder, der dukker op på nethinden, når man siger Israel. Men går man rundt med forestillingen om, at Tel Aviv er en tilknappet by med strenge regler håndhævet af ortodokse jøder, ja, så tager man fejl.

Den israelske storby har udviklet sig til én stor nydelsesbule, hvor de penge, der tjenes, hurtigt bliver fyret af igen på tøj, god mad og sene nætter ude blandt festende venner. Her spiser man gerne morgenmad på den dovne side af kl. 12, for natten er altid ung, og Tel Avivs indbyggere lader til at have al den tid i verden, de kunne ønske sig.

Byen står i skærende kontrast til Jerusalem en lille time væk. Hvor Jerusalem er gennemsyret af verdensreligion og storpolitik, og hvad dertil hører, hylder Tel Aviv det frie, løsslupne liv.

Flere gange har bystyret søgt om lov til at få ophævet lukkeloven på den ugentlige helligdag, lørdag, for det passer i grunden ikke ret mange at skulle ned i gear og da slet ikke af religiøse årsager.

Tel Aviv er en ung by, både hvad historie og indbyggernes gennemsnitsalder angår. Byen, der blev grundlagt i 1909, suger unge til sig fra resten af Israel. De kommer for at studere, arbejde og leve livet.

Også unge fra mange andre lande søger i disse år til Tel Aviv, der har udråbt sig selv til en homovenlig stad. Mellemøstlige bøsser og lesbiske mødes her med frisind og tolerance, og det store homoseksuelle miljø er med til at holde festhjulet i gang.

I sensommeren 2014 kom Tel Aviv i fokus verden rundt på grund af konflikten mellem Israel og Palæstina. Byen blev ramt af flere granatnedslag, og luftalarmen gik adskillige gange til stor ængstelse for mange.

Men hverdagen er vendt tilbage, og i Tel Aviv insisterer man på at nyde livet. sPolitiken viser vej til nogle af de mest pulserende kvarterer i den israelske metropol.

1. Omkring hovedgaden – henslængte timer og natklub-crawl

Knitrende hvid om dagen med sine funkisbygninger på række: Rothschild, Tel Avivs hovedstrøg, er det perfekte sted at tilbringe et par timer.

Kaffebarerne ligger tæt, og her kommer man for at se og blive set – og måske for at pleje tømmermændene efter gårsdagens udskejelser.

Man kunne så tro, at den brede paradegade døsede hen ud på aftenen, men nej, Rothschild og kvarteret omkring den sover aldrig, og gaden samt flere af side- og parallelgaderne lægger adresse til nogle af Tel Avivs smarteste barer og natklubber.

En bartur kan begynde på den trendy ølbar Little Prague på Allenby Street, hvorfra man kan fortsætte til den hemmelighedsfulde klub Jimmy Who. Her sørger dj’s og dygtige bartendere for cool musik og elegante drinks mellem rustikke mure natten lang.

Natten slutter på den mere strømlinede natklub Penguin i gaden Yehuda Ha-Levi. Her kommer Tel Avivs berømtheder foran i køen af smarte unge, der vil have drinks og hårde beats. Bemærk dj’ens monstrøse mikserpult.

Hvor Jimmy Who Bar, 24 Rothschild Boulevard

2. Langs banelegemet – byens glitrende Manhattan

Tidens tand har gnavet med sin patina i store dele af Tel Avis centrum. Men ikke i kvarteret langs byens banelegeme.

Med sine funklende skyskrabere og brede asfaltboulevarder har Tel Aviv her fået et stykke Manhattan eller Tokyo.

En af de topmoderne konstruktioner hedder G Center og rummer et smart shoppingcenter med butikker i flere etager. Øverst finder man gourmetstedet The Blue Rooster, som har udsøgt middelhavsmad på menuen. De indendørs lokaler sender tankerne mod et italiensk trattoria.

Helt anderledes er restaurantens tagterrasse. Herude får man et urbant sus og kan side om side med champagnedrikkende gæster nyde udsigten til de omkringliggende skyskrabere og byens aftenlys.

HVORwww.thebluerooster.co.il, Nissim Aloni 10, G Center.

3. Den gamle industrihavn – boardwalk og gode spisesteder

Indtil for få år siden var Tel Avivs industrihavn død, fuld af rust og forladte betonhaller. Men som i Kødbyen i København rykkede entreprenante folk ind i de gamle lagerbygninger, og i dag er havnen transformeret til et forlystelsesområde med en bred boardwalk langs havet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Børnefamilier leger, og kærestepar slentrer her. Andre får iskaffe eller kølig hvidvin bag store solbriller på en af de talrige cafeer.

I dagtimerne er det især tøjbutikker, der trækker folk til. Levi’s og Replay har deres flagshipstores her ligesom den israelske pendant til H&M, Castro. Om aftenen suger havnen selskabsglade folk til.

Gode steak houses, barer og fiskerestauranter ligger tæt. Prøv Boya, der serverer fisk og skaldyr i moderne og sunde kompositioner. Bemærk også den stilfulde indretning og den svævende cirkelformede flaskehylde over baren.

HVORwww.boya.co.il, Old Port (ved siden af hangar 26).

4. Florentin – streetkunstnernes og natteravnenes kvarter

Natten er evigt ung – som klientellet. Florentin er flere gange blevet udråbt til et af verdens mest hippe kvarterer. Opskriften er set før: Et gammelt arbejderkvarter bliver støvet af, men bevarer sin kant og lurvede lommer. Barer og cafeer med et skævt touch rykker ind, og husmure får stilfuld streetart.

Florentin har den fordel, at det israelske klima hele sommerhalvåret indbyder til udendørsservering, og folk flokkes ved klapstolene og de interimistiske borde på bydelens hovedstrøg, Florentin, og de tilstødende gader.

På steder som Hoodna Bar kan man møde op i shorts og sandaler og skåle i flaskeøl til langt ud på natten. Blandt de mest populære steder er baren Kasbah, hvor hipstere fylder de intime rum ud.

HVOR Kasbah, Florentin 3

5. Neve Tzedek – hvor modedur og bohemer mødes

Engang var Neve Tzedek en bydel, man styrede uden om. Sådan er det ikke længere. Gallerier, små uafhængige tøjbutikker med smart tøj og populære cafeer ligger på stribe i de aldrende byhuse på hovedgaden, Shabazi. Gaderne er smalle, og skyggefulde dadelpalmer, plataner og appelsintræer er med til at kaste et eksotisk landsbypræg over kvarteret.

For mange er Neve Tzedek indbegrebet af Tel Avivs søde liv. Navnlig i dagtimerne flokkes hipstere, bohemer og modedyr her. Det største trækplaster er utvivlsomt det navnkundige spisested Suzana med udendørsservering under skyggefulde træer og en fin lille tagbar med udsigt over kvarterets tage.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men her er også alternativer som cafeen Nina og det afslappede sted Dallal med en frankofil gårdhave og lækker brunch til det tømmermandsramte godtfolk.

HVORwww.dallal.co.il, Dallal, 10 Shabazi.

Politiken var inviteret af Norwegian og Israel Government Tourist Office

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden