Sport

Overblik: De største afsløringer fra Football Leaks

Cristiano Ronaldo, Michael Laudrup, Bayram Tutumlu, Daniel Agger og Søren Lerby har været nogle af hovedpersonerne i Politikens afsløringer på baggrund af Football Leaks

Sport

Fodboldformue i skattely

Den nykårede vinder af titlen som årets spiller i verden, Cristiano Ronaldo, har skubbet 1,1 milliard kroner fra sine personlige sponsorindtægter i skattely, blandt andet fra danske JBS. Det kunne de 12 partnermedier i netværket European Investigative Collaborations (EIC) fortælle 3. december i den første afsløring efter måneders analyse af lækkede dokumenter fra fodboldindustrien.

Politiken, 3. december 2016

Politiken, 3. december 2016

Desuden blev det afdækket, hvordan en lang række andre stjerner som Pepe og José Mourinho har en tilsvarende skattekonstruktion, hvor millionindtægter fra eksempelvis sportstøjfirmaer kanaliseres via Irland til De Britiske Jomfruøer, et af verdens største skatteparadiser. Arkitekten bag skattelykonstruktionen ser ud til at være stjernernes agent, Jorge Mendes.

De spanske myndigheder har efter alt at dømme intet kendt til konstruktionen og har rettet officiel henvendelse for at få udleveret de lækkede data om Ronaldo og en række andre aktører, der optræder i lækagen. For at beskytte kilden bag lækket har EIC afvist ønsket og henvist til, at det må være op til kilden selv at beslutte.

Laudrups agent i mistænkelig rolle

Michael Laudrups agent gennem mere end 20 år, Bayram Tutumlu, tjente op mod 32 millioner kroner i det skjulte på spillere, som den danske manager hentede til Premier League-klubben Swansea i 2012-2014. Det skete primært gennem hemmelige sideaftaler med andre agenter. Søndag 4. december var det essensen af Politikens forside. Samtidig så det ud til, at Swansea dækkede det millionstore salær, som Laudrup havde forpligtet sig til at betale Tutumlu.

Politiken, 4. december 2016

Politiken, 4. december 2016

Desuden afdækkede Politiken, at den walisiske klub på kontroversiel vis gav agenten ret til 7,5 procent af profitten på samtlige spillersalg. Swansea selv var ydermere på kant med fodboldreglerne ved ikke at oplyse om agentaftaler til forbundene og tildele agenter andele i spilleres salgsværdi.

Michael Laudrup har fastholdt, at han ikke modtog nogen penge, men har undladt at besvare en række spørgsmål om, hvorvidt han er blevet begunstiget indirekte. Tutumlu har ingen spørgsmål besvaret om sin rolle. De spanske skattemyndigheder har udbedt sig dokumenter vedrørende agenten og manageren.

Skattefinte udbredt i dansk topfodbold

Danske klubber og spillere risikerer et skattesmæk i millionklassen som følge af en finte, der er udbredt i europæisk topfodbold. Stort set alle hold i Superligaen har i store handler byttet rundt på, hvem der betaler for spilleragentens arbejde. Ved formelt set at lade klubben hyre og betale for agentens arbejde i kontraktforhandlingerne kan klubben spare penge og moms, mens spilleren slipper for både agentudgifter og ekstra indkomstskat, afslørede Politiken 10. december.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Politiken, 10. december 2016

Politiken, 10. december 2016

Blandt andet da Daniel Agger og William Kvist vendte hjem til henholdsvis Brøndby og FCK, blev deres agenter gennem mange år formelt set hyret af klubberne; spillerne afviser, at der skulle være foregået noget forkert. Der er, ifølge eksperter, potentielt tale om skatteunddragelse, mens Skat er »opmærksom på problemet« og har indledt en undersøgelse. Myndighederne i blandt andet Spanien har allerede uddelt skattesmæk for flere hundrede millioner.

Desuden har Politiken afsløret, hvordan FC Midtjylland undlod at informere DBU om, at der var en agent involveret i det store indløb af den tjekkiske profil Vaclav Kadlec.

Søren Lerby ejer omstridte spillerandele

I en række spillerkontrakter ser den største danske fodboldagent gennem tiden, 80’er-landsholdsikonet Søren Lerby, ud til at have ignoreret fodboldens regler. Blandt andet har han lavet kontrakter, der sikrer ham en andel af sine spilleres fremtidige salgsværdi, men ifølge Fifa er det ikke tilladt, fordi det skaber en risiko for, at agenten søger at få dem solgt ud fra egen økonomisk interesse frem for af sportslige årsager. Det skrev Politiken 15. december.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Politiken, 15. december 2016

Politiken, 15. december 2016

Derudover har Lerby sammen med sin hustru og meddirektør i agenturet Essel Sports Management repræsenteret både den købende klub og spilleren på samme tid. Øjensynlig har de endda forsøgt at maskere det. Endelig har han i al hemmelighed for fodboldforbundene orkestreret en handel med en ung colombianer blandt en række andre parter, der har et skjult ejerskab til spilleren.

Søren Lerby selv mener, at han har overholdt alle regler. Fodboldforbundet i Holland, som Lerby primært er underlagt, har ikke af egen drift opdaget nogen unoder, men undersøger nu sagerne.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce