Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
OL i RIO 2016, en stinkende dansk succes. Og Casper U. Mortensen var med, her fotograferet under semifinalen mod Polen. Så langt ønsker han mindst at nå ved VM på hjemmebane, der indledes torsdag aften i Royal Arena.
Foto: Gregers Tycho

OL i RIO 2016, en stinkende dansk succes. Og Casper U. Mortensen var med, her fotograferet under semifinalen mod Polen. Så langt ønsker han mindst at nå ved VM på hjemmebane, der indledes torsdag aften i Royal Arena.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Før det går løs: Han kan blive Danmarks store stjerne

Han kan blive topscorer. Han kan blive spilleren, alle elsker. Han kan blive tungen på vægtskålen. Han kan blive det hele, ham Mortensen fra Barcelona.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mortensen, det er et fint gammelt dansk navn, ikke sandt? Mortensen. Især når det siges med et vist tryk.

Hvis man er født tidligere end i forgårs, husker man måske Dirch Passers morbror på tømmerflåden, Mortensen – eller måske har man erindringer om skuespilleren Peter Steens kriminalassistent Mortensen i Olsen-banden. I det hele taget fine folk, disse Mortensener.

Sidste år levede der 28.818 danskere, der bar efternavnet Mortensen, sådan spredt over hele landet. Nogle med fornavnene Hanne og Gitte, andre hed Anders eller Svend Aage. Eller noget helt femte.

Men der er kun én Mortensen fra Barcelona, den 1,90 meter høje Casper Ulrich Bjerre Mortensen – eller som det lyder i højttalerne i de danske håndboldhaller: Casper U. Mortensen.

Født i København

Han blev født i København for 29 år siden, gik i skole, spiste det, han skulle, voksede op og spillede håndbold i FIF, senere i FCK, Ajax, Fredericia, Viborg, Bjerringbro-Silkeborg og SønderjyskE. Og endnu senere kom denne landet rundt-Mortensen til HSV Hamburg og TSV Hannover-Burgdorf i Tyskland og blev ’rigtig’ professionel – hvilket var meningen med det hele, meningen med alle træningstimerne og det meget flytteri.

Og i sommer, hedesommeren 2018, så Mortensen sin store, store drøm gå i opfyldelse, da selveste FC Barcelona, den fornemste af alle håndboldklubber i verden, ville have ham, Mortensen, næsten for enhver pris.

Det lykkedes. I dag – og med overvældende succes – huserer den lynhurtige Casper U. Mortensen på venstre fløj i Barcelona. Og han eeelsker det og drømmer om en mangeårig karriere i klubben, som synes at have gjort det store lidt nonchalante talent til en effektiv målmaskine.

Hvad er det, Barcelona har gjort ved den danske spiller?

»Spillemæssigt har klubben modnet mig – det er, hvad der er sket. Jeg er havnet i en klub, der tæller 18 landsholdsspillere fra forskellige lande, og det betyder, at der er en ekstremt hård konkurrence om at komme på holdet. Derfor trænes der altid helt igennem ved hver eneste træning, vi byder hinanden meget, men heldigvis sker det på en positiv måde«, fortæller fløjmand Mortensen – og det gør han dagen inden Danmarks første VM-kamp i Royal Arena i København.

»Ja, det er hårdt, der kæmpes om bolden, men ingen hiver hinanden ned. Stemningen er god, vi er kolleger, men træningen gennemføres med fuld tænding. Hver eneste dag. Og det har løftet mig som spiller«.

En stærk vinderkultur

Han forklarer, at FC Barcelona er en klub med en udpræget vinderkultur. Intet overlades til tilfældigheder, man forbereder sig til fingerspidserne, ikke bare på modspillerne, men sandelig også på dommerne. Man ønsker ikke at blive overrasket.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi ved, hvad der ventes af os. Vi er storklubben i Spanien, det stærkeste hold, og klubben gør alt for at give os de bedste betingelser op til kampene. Og når vi derfor møder et hold, som vi på papiret bør slå med 16 mål, skal vi også vinde med 16. Alt andet opfattes som sjusk. Da vi forleden kun vandt en sådan kamp med 6 mål, fik vi en kæmpe opsang i omklædningsrummet, en virkelig overhaling. Men heldigvis er det sådan med det spanske temperament, at det falder lige så hurtigt ned, som det kommer op«.

Casper U. Mortensen har udviklet sig til en fysisk stærk spiller, som ligger på en kampvægt på 91-93 kilo. Han skal helst ikke højere op, for så går det ud over den hurtighed, der er så værdifuld i bl.a. kontraspillet.

»Hver mandag morgen kl. 9.00 bliver vi spillere vejet. Klubben kender min idealvægt, og den skal jeg holde. For hver 100 gram, jeg kommer over de 93 kilo, skal jeg betale 150 kroner i bøde, så bare et halvt kilo udløser en straf på 750 kroner. Ja, jeg har en vægt derhjemme, men jeg behøver ikke at bruge den – jeg kan simpelthen mærke, hvornår jeg vejer 200 gram for meget«, siger han.

Når vi bliver gamle ...

Mortensen er ikke i tvivl om, at den vinderkultur, han opdrages i – og den vinderkultur, som de øvrige danske landsholdsspillere møder i deres topprofessionelle, krævende klubber – kan tages med ind på VM-landsholdet.

»Når vi møder Chile i åbningskampen, skal vi komme blæsende. Vel skal vi have respekt for alle modstandere, men vi skal med det samme sætte os på kampen og vise, hvem der bestemmer. Vi skal give alt det, vi har i tanken – og vi skal til fulde udnytte det boost, det er at spille på hjemmebane foran måske 12.000 tilskuere. Det her bliver stort, fornemmer jeg, og da jeg lå i sengen i aftes med musik i ørerne, mærkede jeg en følelse af glæde over det, der skal ske«.

Mortensen slår dog også fast, at spillerne undervejs i VM skal huske at nyde turneringen, nyde øjeblikket.

»Det her skal blive et stort øjeblik i karrieren, akkurat som OL i 2016 var det. VM på hjemmebane skal blive en turnering, vi med glæde kan huske tilbage på, når vi bliver gamle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvis han skal sammenligne guldvinderholdet fra Rio med dagens hold, siger han: »Vi har fået 2 års mere erfaring. Vi har fået flere spillere i den absolut bedste alder mellem 29 og 32, hvor fysik og rutine slår igennem. Og så har vi fået Rasmus Lauge, styrmanden fra Flensburg, med. Vi er blevet stærkere«.


Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden