Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
National Crime Agency
Foto: National Crime Agency

Danske Jacob Sporon-Fiedler skal afsone yderligere fem år og fire måneder bag tremmer for organiseret handel med anabole steroider.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk bagmand får lang fængselsstraf i verdens største dopingsag

En dansk mand med base i Mumbai har fået ti års fængsel for at have smuglet anabole steroider til en værdi af mere end 100 millioner kroner. Fordi han har erkendt sin skyld og allerede har afsonet en del af straffen, kan han se frem til at blive løsladt så tidligt som i foråret 2025. Det har retten i London afgjort.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Hjernen bag verdens største dopingnetværk er dansk og skal sidde de næste fem år og fire måneder i fængsel. Sådan lyder dommen over den 38-årige Jacob Sporon-Fiedler, der har erklæret sig skyldig i illegal import af 16 ton anabole steroider til Storbritannien til en værdi af mere end 100 millioner kroner. Dommen faldt i dag i Londons gamle hovedretsbygning kaldet Old Bailey.

Jacob Sporon-Fiedler fik egentlig ti års fængsel, men blandt andet fordi han erkendte sin skyld og allerede har afsonet tid med fodlænke, fik han nedsat straffen.

Målet for det omfattende smugleri var at sælge steroider på den internationale sortbørs til de millioner af mennesker verden over, der skyder medicinsk genvej til større muskler. Også til Danmark, hvor blandt andet Jacob Sporon-Fiedlers mærke Alpha-Pharma er særdeles godt kendt af såvel politi som toldvæsen og brugere.

Dermed har mere end fem års efterforskning fra Storbritanniens enhed mod organiseret kriminalitet, National Crime Agency (NCA), fået en foreløbig ende.

»Jacob Sporon-Fiedler er formentlig den største kriminelle på det illegale dopingmarked – vi kender i hvert fald ingen større end ham. Han er vel etableret, han har været i gang i lang tid, og hans brands er velrenommerede på det internationale marked«, siger hovedefterforskeren i sagen, John McLaughlin, til Politiken.

Stor forretning

Ifølge NCA har den tidligere danske bodybuilders forretning efter alt at dømme været langt mere omfattende, end han har fået dom for. Efterforskningen viser således, at danskeren fra sin base i den indiske millionby Mumbai har stået bag ulovlig handel med mindst fem forskellige dopingmærker og har videresolgt en lang række andre dopingprodukter. Derfor har NCA også klare indikationer på, at Jacob Sporon-Fielder har handlet for langt mere, end de 16 ton, som efterforskerne har skaffet sikre beviser for.

Blandt andet er de i besiddelse af en besked fra den nu dømte bagmands beslaglagte telefon til en mellemmand med en ukrainsk WhatsApp-konto. I den skriver Sporon-Fiedler, at han »har brug for at kunne flytte fire tons om måneden«. Derfor er det også sandsynligt, at profitten har været langt større end de 100 millioner kroner, som han har erkendt.

National Crime Agency
Foto: National Crime Agency

Samtidig er danskeren knyttet til personer, der har drevet to hemmelige undergrundslaboratorier i Storbritannien, hvor NCA mener, at der er blevet produceret steroider til en værdi af flere hundrede millioner kroner fra 2009 til 2017. Yderligere tre mænd – alle britiske statsborgere – er en del af sagen. Herunder den tidligere bodybuildermester Nathan Selcon, der fik seks års fængsel.

»I hjertet af netværket stod Jacob Sporon-Fiedler, direktøren i det firma, der producerede stofferne. Han troede, at han ved at orkestrere netværket fra udlandet var urørlig. Men efter sin anholdelse fandt han ud af, at vi havde så mange beviser mod ham, at han følte sig nødsaget til at erklære sig skyldig.«, siger David Cunningham, afdelingsleder i NCA:

»Vi har forbundet ham direkte til 16 ton illegale steroider importeret til Storbritannien, men det er højest sandsynligt, at gruppen har været ansvarlig for meget mere. Efterretninger fra NCA har udløst talrige beslaglæggelser og efterforskninger rundt om i Europa«, siger han.

Det begyndte i Danmark

For NCA begyndte historien om den danske bagmand i 2014, da toldere i Heathrow Lufthavn beslaglagde 630 kilo steroider, der var sendt fra Singapore med retning mod en adresse i den nordirske hovedstad, Belfast. Men reelt startede den meget tidligere.

I 2012 afslørede Politiken, hvordan Jacob Sporon-Fiedler allerede syv år tidligere havde søsat sin forretning i en kælder på Bramslykkevej i Valby. Der registrerede han første gang firmanavnet Alpha-Pharma. Kort efter flyttede han sig selv og firmaet til Mumbai i Indien. Her kunne han lovligt producere piller og ampuller med dopingstoffer, som han efterfølgende kunne sende til blandt andet det europæiske marked og sælge illegalt.

Annonce

»Målet var at blive til noget stort inden for den verden«, sagde en person tæt på Alpha-Pharma dengang om Jacob Sporon-Fiedlers ambitioner, da hovedmanden rykkede til Indien.

I en række artikler beskrev Politiken, hvordan Alpha-Pharmas produkter florerede i stor stil på den europæiske dopingbørs – blandt andet på hjemmesider, der fungerede som salgscentraler for steroider. Dengang afviste Jacob Sporon-Fiedler, at han havde et ulovligt sigte med sin indiske forretning.

»Vores lægemidler er ikke produceret til doping«, sagde Jacob Sporon-Fiedler.

Siden er han dog kommet på andre tanker, har bekendt sin skyld og må nu afsone mere end fem år i et britisk fængsel.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Eric Thayer/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Pete Buttigieg er ung og kvik. Men kan han slå både Sanders og Trump?
  Hør podcast: Pete Buttigieg er ung og kvik. Men kan han slå både Sanders og Trump?

  Henter…

  Pete Buttigieg er en af favoritterne i kampen om at blive demokraternes præsidentkandidat. Det er gået hurtigt, for det gør det for borgmesteren fra South Bend, Indiana. Men er USA klar til at vælge en præsident, der er homoseksuel?

 • Jonathan Ernst/Ritzau Scanpix

  Trods rigsretssag og en splittet nation er Donald Trump mere populær end nogensinde før. Måske har han ligefrem haft den fedeste uge i sin tid som præsident. Så er lektien fra tre år med Trump, at han er en ny slags politiker, der bliver stærkere af det, der ville gøre andre svagere?

 • Jack Plunkett/AP/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Billie Eilish giver stemme til en hel generation af følsomme unge
  Fik du hørt: Billie Eilish giver stemme til en hel generation af følsomme unge

  Henter…

  Søndag aften vandt Billie Eilish de fire største Grammy-priser - som den yngste musiker nogensinde. Den 18-årige amerikaner skriver om selvmord og om døde venner og om en verden, de voksne har efterladt i krise. Men hvem er den teenager, som kom ind fra siden og ændrede musikbranchen for altid?

Forsiden