0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Infrastrukturen skal være i orden, hvis Danmark fortsat skal være EM-vært i 2021, men det vil DBU-formand Jesper Møller (tv.) gøre alt for.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark skal leve op til en række krav for at forblive EM-vært

DBU’s formand vil gøre alt for, at København beholder sine fire EM-kampe og forstår desuden Solbakkens kritik af, at FCK spillede midt i en coronakrise torsdag.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

En ting er sikker. Det planlagte EM i 2020 er officielt udskudt et år. Men andre store spørgsmål må forblive ubesvarede.

Det forklarede formand i Dansk Boldspil-Union (DBU) Jesper Møller på et pressemøde tirsdag eftermiddag. Samme Møller er medlem af den magtfulde bestyrelse i Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa).

Hvilken betydning får denne udskydelse for afviklingen af turneringen i 2021?

»Udgangspunktet i 2021 er det samme som i 2020. Byerne, som har fået værtskaber, kan også byde ind til 2021. Men vi skal have styr på infrastrukturen. Parken skal være ledig, hotellerne skal være ledige til spillere, Uefa-folk og fans. Vi gør alt fra DBU’s side for at sikre, at vi får en fodboldfest til næste år og spiller hjemmekampe i Parken, som det er planlagt«.

Der er ikke tale om en ny budrunde?

»Nej. Der er blot tale om en mulighed for at sige, at vi er klar igen i 2021. Jeg har netop talt med overborgmester Frank Jensen (S) og skal også tale med Parken om, hvordan vi finder den bedste løsning på det her, så vi kan sikre, at de fire danske kampe også bliver afviklet i 2021«.

Hvornår kan DBU have afklaret, om Danmark også kan afholde EM i 2021?

»Vi er selvfølgelig utålmodige, men jeg må samtidig bare konstatere, at hele vores samfund enten er lukket ned eller er på vej til at lukke ned. Vi har syge mennesker på sygehusene og et sundhedspersonale, der kæmper. Så Frank Jensen og jeg har aftalt, at vi skal give samfundet tid til at komme sige i de kommende uger. Når vi er kommet efter påske, tror jeg på, at vi forhåbentlig kan have nogle svar. Men overborgmesteren og jeg har givet hinanden håndslag på, at vi kommer til at gøre alt, hvad vi kan, for at beholde kampene i København«.

Pokalfinalen er blevet flyttet til Esbjerg Stadion, fordi Uefa i første omgang skulle bruge Parken til EM, bliver det ændret?

»Det tror jeg ikke, men det skal diskuteres med Divisionsforeningen og afhænger også af, hvor samfundet står henne til den tid«.

I sommeren 2021 er der U21-EM, der er EM for kvinder og Fifa’s nye klubturnering. Kommer EM til at overtrumfe det hele?

»Det er stort puslespil. Nations League-finalen kommer til at blive påvirket. Vi kommer til at kigge på U21-EM. Vi kommer til at kigge på afviklingen af EM for kvinder. Ligesom vores sydamerikanske kollegaer er i færd med at rykke deres turnering. Jeg ved også, at Fifa-præsidenten i dag har givet tilsagn om at hjælpe med at løse de her store udfordringer med at få kalenderen til at gå op. Så vi kommer til at rykke rundt på en række begivenheder.Hvis der bliver reduceret i antal værtsbyer, vil Uefa forholde sig til, hvorhenne de resterende kampe skal placeres«.


Hvordan har DBU det med, at Åge Hareies tid som landstræner de facto slutter nu?

»Vi havde alle sammen håbet på, at Åge ville få en rigtig fin og værdig afslutning på sin tid. Det håber vi sådan set stadigvæk, at vi kan give ham på en eller anden måde. Vi må også bare erkende, at det her er en ekstraordinær situation«.

Hvad siger du som medlem af Uefa’s bestyrelse til kritikken, at Uefa har været tonedøve her i denne coronatid og ikke viste rettidig omhu ved blandt andet at afvikle Europa League-kampe torsdag?

»Det vigtigste for os her i Danmark har været folkesundhed og bekæmpe virussen, så vi har handlet meget hurtigt fra dansk side. Vi har bakket op om den danske regerings tiltag. Så må vi erkende, at der er 55 Uefa-lande, som er i forskellige situationer i forhold til den her virus. Det vigtigste for mig har været, at vi fik truffet en beslutning i dag. Den beslutning har der været fuldstændig enighed om i Uefa’s bestyrelse og blandt de 55 lande. Nu står vi i en situation, hvor der er afklaring, og vi kan komme videre«.

Men synes du, at I har handlet hurtigt?

»Jeg synes, at Danmark har handlet hurtigt. Så er der en anden beslutningsproces i Uefa, hvor 55 lande skal blive enige. Vi vil fra danske side gerne have, at der bliver handlet hurtigt og effektivt«.

Hvad tænker du om Ståle Solbakkens kritik fra i torsdags, hvor han sagde, at FCK aldrig burde have spillet sin kamp i Tyrkiet?

»Jeg har fuld forståelse for den frustration, som Ståle Solbakken gav udtryk for«.

Annonce

Stringer/Ritzau Scanpix
Foto: Stringer/Ritzau Scanpix

Ståle Solbakken kritiserede torsdag i skarpe vendinger, at FCK blev sendt i kamp i Tyrkiet med i den aktuelle coronakrise.

Hvordan kommer den her pause til at påvirke dansk fodbold økonomisk?

»Jeg er bekymret for, hvordan den her krise kommer til at påvirke samfundet, fordi det vil diktere, hvordan det påvirker vores klubber hos både bredden og eliten. DBU har en god, solid egenkapital. Vi skal nok komme gennem det her. Det var et stort emne på møderne i Uefa, fordi der er nogle af de andre 54 medlemslande, der har en dårligere økonomi end vores. Men Uefa har en egenkapital på 500 millioner euro. Det kommer man et stykke for. Uefa er klar til at sikre de økonomiske midler, som fodboldforbundene får tilsendt i en periode på fire år. Jeg kan ikke se DBU’s økonomi komme i fare, men jeg kan se den blive påvirket af det her.

Hvad har Uefa besluttet med hensyn til Europa League og Champions League?

»Der er blevet nedsat en arbejdsgruppe, som skal kigge på mulige scenarier, hvor alle parter vil finde frem til, hvordan man bedst muligt kan få afviklet de turneringer plus de nationale. Men det afhænger igen af, hvornår vi kan komme i gang. Der er ikke nogen bagkant på at få afviklet turneringerne. Den arbejdsgruppe skal også ind at kigge på, om der er et behov for at ændre transferregler, da transfervinduet åbner i juli, og mange kontrakter udløber i slutningen af juni«.

Uefa oplyste tirsdag eftermiddag, at alle billetkøbere til de planlagte EM-kampe i 2020 som minimum kan få pengene tilbage, hvis de ikke har mulighed for at deltage i 2021. Det forlyder, at 2020-billetterne vil give adgang til de samme kampe i 2021, men det endnu ikke bekræftet af Uefa.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?