Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Juan Quintero lykønskes med Rivers scoring til 2-1.
Foto: Thanassis Stavrakis/AP

Juan Quintero lykønskes med Rivers scoring til 2-1.

Fodbold
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klubberne, der hader hinanden så indædt, trak hæsblæsende finale til det yderste

River Plate sejrede mod Boca Juniors i Copa Libertadores-finalereturkampen i Madrid.

Fodbold
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med 15 dages forsinkelse på grund af skandaløse River Plate hooligans’ angreb på Boca Juniors’ spillerbus forud for det andet finaleopgør i Copa Libertadores-turneringen fik det sydamerikanske kontinent omsider kåret sin klubmester anno 2018.

I den spanske hovedstad på kongeklubben Real Madrids hjemmebane Estadio Santiago Bernabeu skaffede de argentinske storklubber Boca Juniors og ærkerivalerne fra en anden del af Buenos Aires, River Plate, global opmærksomhed til en turnering, der ellers primært lever sit eget liv i vante omgivelser.

Under uvante forhold i Europa – kampflytningen ud af Argentina og Sydamerika kom i stand via lange forhandlinger mellem fodboldledere fra nær og fjerne samt toppolitikere og diplomater – blev det River Plate, der trak det længste strå. Med en dramatisk 3-1-sejr efter forlænget spilletid i et opgør, der bød på fremragende og smukke mål, stod finalen i stærk kontrast til det kaos, som havde omgivet superklassikeren siden skandalescenerne ved River Plates stadion El Monumental for et par uger siden.

En kamp man skal føle

»Der bor 350.000 argentinere i Spanien og vi ville give dem muligheden for at opleve og føle denne kamp«, forklarede præsidenten for Det Sydamerikanske Fodboldforbund (Conmebol), Alejandro Dominguez, om valget af Madrid som højest alternativ finaleby. Byer som Miami i USA og Genoa i Italien, havde også tilbudt at huse opgøret.

Kritikere i Sydamerika har i den to uger lange periode fra angrebet på Bocas spillerbus kaldt det skammeligt og umyndiggørende, at Conmebol ikke kunne finde anden udvej, end at rykke fodboldens største rivalopgør 10.000 km væk.

På et med ca. 72.000 tilskuere stort set udsolgt Bernabeu var der anslået 20.000 tilrejsende argentinske fans på lægterne til den såkaldte Superclásico, der også blev overværet af Atlético Madrids argentinske stjernetræner Diego Simeone og argentineren over dem alle, FC Barcelonas talisman Lionel Messi, fik publikum en medlevende dyst med Boca Juniors som ’lurende’, men alligevel chancemæssigt toneangivende i 1. halvleg.

Efter et par halvstore muligheder kom Boca foran kom før pausen, da angriberen Dario Benedetto var løbet godt i dybden og smart kom forbi en River-forsvarer, inden han med stor kølighed hamrede ind bag den argentinske VM-målmand Franco Armani.

Dario Benedetto scorede til 1-0.
Foto: Armando Franca/AP

Dario Benedetto scorede til 1-0.

At det ikke kun er tilhængerne fra Boca Juniors og River Plate, der ikke kan udstå hinanden, viste 1-0-målskytten, da han jublede over sit mål ved at håne en River Plate-spiller med grimasse af den mindre pæne slags. Et godt billede på, at hadet mellem de to klubber er enormt og har været det i over 100 år.

River Plate og Boca Juniors udspringer oprindeligt fra det samme område, La Boca-barrio – et arbejderområde ved havnen i Buenos Aires. Her så Club Atlético River Plate dagens lys i 1901, mens der gik yderligere 4 år, før Boca Juniors kom til verden. River Plate forlod bydelen i midten af 1920’erne og rykkede til et mere velhavende område længere mod nord og fik tilnavnet Los Millonarios, mens Boca Juniors udviklede sig til at være hele Argentinas arbejderhold. Det hævdes, at klubberne tilsammen har opbakning fra tre fjerdedele af den fodboldinteresserede befolkning i Argentina.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Rivers vilde optur

Efter pausen drev River Plate spillet frem og Ignacio Fernandez havde kort inde i 2. halvleg en flot afslutning, der strøg lige forbi trekantsammenføjningen, og en udligning lå i luften. Et sammenstød mellem Boca-målmand Esteban Andrada og River-angriberen Lucas Pratto kunne have udløst straffespark, men endte med frispark til Boca.

River Plates fremadrettede satsning gav pote midt i 2. halvleg, da Lucas Pratto efter en hurtig kombination, der viste argentinsk fodbold fra sin allerbedste og mest elegante side, udlignede til 1-1 og dermed 3-3 sammenlagt med en hård indersideafslutning.

Derfra og frem til afgørelsen i 109. minut blev elegancen så også sat helt og aldeles ud af spil, og slutfasen af den ordinære spilletid var præget af masser af frispark, svinestreger, flossede nerver og trætte ben.

River Plate har nu vundet  Copa Libertadores fire gange.
Foto: Armando Franca/AP

River Plate har nu vundet Copa Libertadores fire gange.

Boca Juniors blev reduceret til 10 mand et minut inde i den forlængede spilletid, da den colombianske jernmand Wilmar Barrios begik endnu et groft frispark. River Plates numeriske overlegenhed kastede ikke umiddelbart en stor mulighed af sig, men mændene i de hvide trøjer med den karakteristiske røde skråstribe blev belønnet for der tålmodighed og tro på egen evner.

Efter endnu en hurtig kombination, der skabte hul midt for målet, var det en anden colombianer, den indskiftede Juan Quintero, der sendte Los Millionarios på vinderkurs, da han sparkede hårdt ind på underkanten af overliggeren fra små 18 meter. Bocas Leonardo Jaras forsøg ramte ydersiden af stolpen i 120. minut, inden Gonzalo Martinez med en friløber – Boca-målmanden agerede angriber – cementerede 3-1-sejren.

Kort pause og så til VM

Som følge af triumfen i Madrid skal River Plate ud på endnu en rejse. Copa Libertadores-vinderen skal nemlig repræsentere Sydamerika ved Fifa’s VM for klubhold i Emiraterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

River Plates togt mod VM-titlen indledes om bare ni dage med semifinaleopgøret mod enten tunesiske Esperence, de lokale Al Ain eller Wellington fra New Zealand. Derefter venter muligvis en finale - mod Real Madrid.


Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden