Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Køn. Drenge og piger i daginstitutionen Egalia i Stockholm opmuntres til at lege de samme lege og bruge samme legetøj.
Foto: FREDRIK SANDBERG/AP

Køn. Drenge og piger i daginstitutionen Egalia i Stockholm opmuntres til at lege de samme lege og bruge samme legetøj.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Svensk børnehave afskaffer drenge og piger

Børnehave i Stockholm vil undgå stereotype kønsroller med særligt legetøj og debat.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Man kan også gå for langt i sine bestræbelser på at sikre ligestilling mellem kønnene.

Sådan lyder det i Sverige, hvor en børnehave er blevet genstand for en heftig diskussion, skriver nyhedsbureauet AP.

Personalet i Egalia-børnehaven, der åbnede sidste år, undgår bevidst at omtale børnene som piger og drenge, men refererer i stedet for til børnene som 'venner' eller det kønsneutrale 'hen' i stedet for han eller hende.

Forskellige kønsroller er ikke problematiske, så længe de ikke bliver værdsat forskelligt

Og den tankegang går igen overalt i børnehaven, hvor såvel bøger, indretning af lokaler og legetøj er udvalgt, så man undgår at børnene udvikler stereotype billeder af kønnene.

»Samfundet forventer, at piger er søde og kønne, mens drenge skal være mandige, hårdføre og udadvendte«, forklarer den 31-årige Jenny Johnson fra børnehaven.

»Egalia tilbyder dem en fantastisk mulighed for at være lige præcis dem, de selv ønsker at være«, siger hun.

Ansætter køns-pædagoger Den skattefinansierede daginstitution er for børn i alderen et til seks år. Den ligger i Södermalm-distriktet i Stockholm.

Institutionen er et billede på, hvor langt vore svenske naboer er gået i bestræbelserne på at sikre ligestilling mellem kønnene.

DEBAT

Det sker blandt andet ved i børnehaver og på skoler at ansætte kønspædagoger, som hjælper personalet med at opdage sprog og opførsel, der risikerer at skabe stereotype kønsroller.

Tiltag som det i Egalia-børnehaven har fået nogle forældre til at stille spørgsmål ved, om man er gået for langt i korstoget for ligestilling. De frygter blandt andet, at børnene vil få en skæv opfattelse af virkeligheden uden for børnehaven.

»Forskellige kønsroller er ikke problematiske, så længe de ikke bliver værdsat forskelligt«, siger den 37-årige blogger Tanja Bergkvist, der er en af de mest markante stemmer i debatten om det, hun betegner som 'køns-hysteriet' i Sverige.

Mandlige giraffer kan også få unger
Kritikken bider dog ikke på ledelsen i Egalia. Her leger børnene med det samme lejetøj, drenge som piger.

Lego-kloderne er for eksempel bevidst placeret lige ved siden af institutionens køkken for at sikre, at børnene ikke udvikler mentale barrierer mellem det at kokkerere og at konstruere.

Institutionens leder, Lotta Rajalin, siger ifølge AP, at hun lægger særlig vægt på, at børnene udvikler tolerance for homoseksuelle, biseksuelle og transseksuelle, allerede fra de er helt små.

SIGNATUR

Som eksempel fremdrager hun en bog fra bogreolen i daginstitutionen om to mandlige giraffer, som er kede af, at de ikke har fået unger - lige indtil de falder over et efterladt krokodilleæg.

Lignende historier går igen i alle børnebøgerne i institutionen, mens man til gengæld går forgæves, hvis man leder efter eventyret om 'Snehvide og de syv små dværge' eller 'Askepot'.

Børn skal vælge selv

Ifølge Lotta Rajalin har institutionens kontroversielle metoder ført til trusler fra racister, som er harme over, at børnene leger med sorte dukker.

Alligevel er det både en eftertragtet arbejdsplads, ligesom svenske forældre står i kø for at få skrevet barnet op til en plads.

44-årige Jukka Koppi forklarer AP, at han og hans hustru valgte Egalia for at »give alle vores børn alle de muligheder, der eksisterer, på baggrund af dem, de er og ikke på baggrund af deres køn«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden