Køn. Drenge og piger i daginstitutionen Egalia i Stockholm opmuntres til at lege de samme lege og bruge samme legetøj.
Foto: FREDRIK SANDBERG/AP

Køn. Drenge og piger i daginstitutionen Egalia i Stockholm opmuntres til at lege de samme lege og bruge samme legetøj.

Internationalt

Svensk børnehave afskaffer drenge og piger

Børnehave i Stockholm vil undgå stereotype kønsroller med særligt legetøj og debat.

Internationalt

Man kan også gå for langt i sine bestræbelser på at sikre ligestilling mellem kønnene.

Sådan lyder det i Sverige, hvor en børnehave er blevet genstand for en heftig diskussion, skriver nyhedsbureauet AP.

Personalet i Egalia-børnehaven, der åbnede sidste år, undgår bevidst at omtale børnene som piger og drenge, men refererer i stedet for til børnene som 'venner' eller det kønsneutrale 'hen' i stedet for han eller hende.

Forskellige kønsroller er ikke problematiske, så længe de ikke bliver værdsat forskelligt

Og den tankegang går igen overalt i børnehaven, hvor såvel bøger, indretning af lokaler og legetøj er udvalgt, så man undgår at børnene udvikler stereotype billeder af kønnene.

»Samfundet forventer, at piger er søde og kønne, mens drenge skal være mandige, hårdføre og udadvendte«, forklarer den 31-årige Jenny Johnson fra børnehaven.

»Egalia tilbyder dem en fantastisk mulighed for at være lige præcis dem, de selv ønsker at være«, siger hun.

Ansætter køns-pædagoger Den skattefinansierede daginstitution er for børn i alderen et til seks år. Den ligger i Södermalm-distriktet i Stockholm.

Institutionen er et billede på, hvor langt vore svenske naboer er gået i bestræbelserne på at sikre ligestilling mellem kønnene.

DEBAT

Det sker blandt andet ved i børnehaver og på skoler at ansætte kønspædagoger, som hjælper personalet med at opdage sprog og opførsel, der risikerer at skabe stereotype kønsroller.

Tiltag som det i Egalia-børnehaven har fået nogle forældre til at stille spørgsmål ved, om man er gået for langt i korstoget for ligestilling. De frygter blandt andet, at børnene vil få en skæv opfattelse af virkeligheden uden for børnehaven.

»Forskellige kønsroller er ikke problematiske, så længe de ikke bliver værdsat forskelligt«, siger den 37-årige blogger Tanja Bergkvist, der er en af de mest markante stemmer i debatten om det, hun betegner som 'køns-hysteriet' i Sverige.

Mandlige giraffer kan også få unger
Kritikken bider dog ikke på ledelsen i Egalia. Her leger børnene med det samme lejetøj, drenge som piger.

Lego-kloderne er for eksempel bevidst placeret lige ved siden af institutionens køkken for at sikre, at børnene ikke udvikler mentale barrierer mellem det at kokkerere og at konstruere.

Institutionens leder, Lotta Rajalin, siger ifølge AP, at hun lægger særlig vægt på, at børnene udvikler tolerance for homoseksuelle, biseksuelle og transseksuelle, allerede fra de er helt små.

SIGNATUR

Som eksempel fremdrager hun en bog fra bogreolen i daginstitutionen om to mandlige giraffer, som er kede af, at de ikke har fået unger - lige indtil de falder over et efterladt krokodilleæg.

Lignende historier går igen i alle børnebøgerne i institutionen, mens man til gengæld går forgæves, hvis man leder efter eventyret om 'Snehvide og de syv små dværge' eller 'Askepot'.

Børn skal vælge selv

Ifølge Lotta Rajalin har institutionens kontroversielle metoder ført til trusler fra racister, som er harme over, at børnene leger med sorte dukker.

Alligevel er det både en eftertragtet arbejdsplads, ligesom svenske forældre står i kø for at få skrevet barnet op til en plads.

44-årige Jukka Koppi forklarer AP, at han og hans hustru valgte Egalia for at »give alle vores børn alle de muligheder, der eksisterer, på baggrund af dem, de er og ikke på baggrund af deres køn«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce