Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Problemstillinger. Der er nok at tage fat i for nye regering. I midten ses Myanmars udenrigminister, og egentlige leder, Aung San Suu Kyi.
Foto: Aung Shine Oo/AP

Problemstillinger. Der er nok at tage fat i for nye regering. I midten ses Myanmars udenrigminister, og egentlige leder, Aung San Suu Kyi.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Myanmar er udfordret efter 54 års militærdiktatur

Aung San Suu Kyi står over for en stribe udfordringer, blandt andet et nyåbnet aktiemarked med blot en enkelt virksomhed, magtfulde militærfolk og en tatoveret penis.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var i 1962, at militæret kom til magten. Og der blev det siddende. Lige til i onsdags.

For første gang i mere end fem årtier har Myanmar – der også er kendt som Burma – fået en civil regering. I denne uge trådte præsident U Thein Sein, der var militærets mand, tilbage og gjorde plads til den nyvalgte U Htin Kyaw.

Men det er kvinden bag Htin Kyaw, som bliver den egentlige leder for de 51 millioner indbyggere. Aung San Suu Kyi er en af verdens mest berømte demokratiforkæmpere og modtager af Nobels Fredspris og kvinden, der sikrede oppositionen valget i november, hvor militærets kandidater led et sviende nederlag.

Her er tre af de største udfordringer, som Suu Kyi og den nye regering skal finde svarene på.

1. Politisk rodebutik

Aung San Suu Kyi skulle have været præsident i 1990. Dengang vandt hun valget stort, men militærstyret ignorerede resultatet, og Suu Kyi endte med at sidde i husarrest i næsten to årtier.

Myanmar er nu tilbage på det zigzaggende spor mod demokratisk styre. Der var valg i november sidste år, og den nye regering er trådt til med Htin Kyaw som præsident.

Militæret har skrevet ind i forfatningen, at Aung San Suu Kyi ikke kan blive præsident. Det har hendes parti, Nationalligaen for Demokrati (NLD), forsøgt at omgå ved at udnævne hende som særlig rådgiver for den loyale Htin Kyaw, men det er reelt Aung San Suu Kyi, der har magten.

Men er det en model, som militæret vil acceptere i længden? For det gamle militærstyre er her stadig. Generalerne har gennem forfatningen også sikret sig 25 procent af pladserne i parlamentet samt nogle af de tungeste ministerposter. Reelt har Myanmar i dag to regeringer, den folkevalgte og militærets.

2. Økonomi

I sidste uge åbnede børsen i Myanmar. Det var et prestigeprojekt for den afgående militærregering og et symbol på fremgang.

»Vi kan nu bekendtgøre over for verden, at vi ikke længere er en tilbagestående nation, fordi vi ikke har en børs«, sagde den afgående finansminister Maung Maung Thein ved åbningsceremonien.

Men det er et aktiemarked, som er nemt at overskue. Der er ét selskab noteret på børsen. Virksomheden hedder First Myanmar Investment Co. og investerer blandt andet i ejendomme og sundhedsvæsen.

Udenlandske investorer har ingen adgang til aktierne. Og der er umiddelbart ikke flere børsnoteringer på vej. Dermed har aktiemarkedet i Myanmar en værdi på magre 3,9 milliarder kroner.

Vi kan nu bekendtgøre over for verden, at vi ikke længere er en tilbagestående nation

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Der er ingen pensionsfonde i Myanmar. Ingen professionelle investorer. Og selv om der de seneste år er kommet flere af de ellers så sjældne hæveautomater, er kontanter og bytteøkonomi lige så udbredte som mistilliden til bankerne.

Samtidig er infrastrukturen elendig. Asian Development Bank (ADB) anslår i en rapport, der udkom onsdag, at der frem til 2030 er behov for investeringer for op mod 392 milliarder kroner.

Et lyspunkt er dog, at den økonomiske vækst vil ligge på 8,4 procent om året frem til 2017, anslår ADB. Men militæret styrer stadig en stor del af økonomien. Forsvarsministeriet og militærfolk kontrollerer direkte eller indirekte et enormt netværk af virksomheder, og de har magt til at modsætte sig reformer og er en risiko for væksten.

3. Undertrykkelse

Nej, den 24-årige digter Maung Saungkh har ikke et portræt af den tidligere præsident Than Shwe tatoveret på sin penis, men han har skrevet et digt om det.

Selv om militærstyret har gennemført store reformer i de seneste fem års tid, skal man stadig være varsom med at kritisere generalerne. Det er sagen mod Maung Saungkh et eksempel på. Han offentliggjorde digtet på Facebook sidste år og blev arresteret. Militæret har nemlig også bevaret kontrollen over eksempelvis politiet, og der er stadig en grænse for den politiske kritik.

»De retslige institutioners systematiske svigt samt fraværet af en retsstat er de største udfordringer for den nye regering. Vi udtrykker vores bekymring for, at selv om Burma er på vej mod et stadig mere udviklet demokrati, da vil sådanne arrestationer kun forsinke de gode fremtidsudsigter for nationen«, skriver Asian Human Rights Commission i en udtalelse.

Også Amnesty International peger i en ny rapport på, at der stadig sidder cirka 100 politiske dissidenter i fængsel, og at hundredvis af andre – for eksempel advokater, miljøaktivister og studenter – er tilbageholdt eller afventer retssager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Endelig er der også mængden af etniske problemer i Myanmar, for eksempel med rohingyaerne, som er en muslimsk minoritet, der tæller cirka 1 million personer. De er blevet forfulgt i årtier, og mange sidder i særlige interneringslejre.

Der er også stadig borgerkrig i Myanmar, hvor bevæbnede grupper kontrollerer områder ved for eksempel grænsen til Kina. De seneste uger har der også været videoer på sociale medier, hvor soldater tilsyneladende angriber ubevæbnede landsbyboere, som de mistænker for at sympatisere med en etnisk modstandsgruppe.

Det er politisk følsomme spørgsmål, som den nye regering og Suu Kyi vil have meget lille lyst til at røre ved, men som er afgørende for den interne ro i Myanmar.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden