Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Foto: Marcio Jose Sanchez/AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vestager udskriver rekordbøde på 18 milliarder til Google

Google får en rekordstor bøde for at have udnyttet sin dominerende markedsposition til at promovere sin egen forretning. Selskabet er uenig i afgørelsen og overvejer at anke.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU’s konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, giver internetgiganten Google en rekordstor EU-bøde på 2,42 milliarder euro for misbrug af sin dominerende position i søgninger på nettet.

Det svarer til 18 milliarder kroner. Bøden er dobbelt så stor, som analytikere og iagttagere havde ventet.

Vestager og kommissionen er nået frem til, at den altdominerende søgemaskine misbruger sin unikke position på markedet. Det sker konkret ved at vise kunder hen til sin egen sammenligningstjeneste 'Google Shopping' og samtidig nedtone resultater fra konkurrenternes tjenester.

»Det, som Google har gjort, er ulovligt i forhold til EU's konkurrenceregler. Tjenesten har forhindret andre selskaber i at konkurrere og være innovative. Og vigtigst af alt har tjenesten forhindret de europæiske forbrugere i at få reelle valgmuligheder og de fulde fordele ved innovation«, udtaler Margrethe Vestager i en pressemeddelelse.

Eksempel på, hvordan 'Google Shopping' springer frem, når man søger efter Adidas-sko.

EU-kommissionen kræver, at Google øjeblikkeligt stopper sin praksis. Sker det ikke inden for 90 dage, kan Google se frem til dagbøder på fem procent af gennemsnitsomsætningen i Alphabet - Googles moderselskab.

9 ud af 10 søgninger via Google

Ifølge kommissionen foretages omkring 90 procent af alle internetsøgninger i Europa gennem den californiske søgemaskine.

Vestagers kabinet peger på, at Googles ulovlige praksis blev indført i de største europæiske e-handelsmarkeder, Tyskland og Storbritannien, i januar 2008 og derefter foldet ud i de øvrige.

Google begyndte at fremhæve sin egen tjeneste og nedtone andre for danske internetbrugere i november 2013.

Den hidtil største EU-bøde i en konkurrencesag ramte den amerikanske it-virksomhed Intel i 2009. Den lød på 1,06 milliarder euro.

Google: Vores søgeresultater er relevante for brugeren

I en reaktion på rekordbøden skriver Google, at selskabet nu vil nærlæse afgørelsen og overveje, om den skal ankes til EU-domstolen.

»Med al respekt er vi uenige i de konklusioner, der er lagt frem i dag«, skriver Googles juridiske chef Kent Walker i et blogindlæg.

»Vi mener, at vores shopping-søgeresultater er brugbare og en stærkt forbedret version end de tekstbaserede annoncør-resultater, som vi viste for et årti siden. At vise annoncer, som inkluderer billeder, ratings og priser, er til gavn for os, vore annoncører og frem for alt vore brugere. Og vi viser dem kun, når dit (brugerens, red.) feedback fortæller os, at det er relevant. Tusindvis af europæiske virksomheder bruger disse annoncer for at kunne konkurrere med større selskaber som Amazon og eBay«, skriver Kent Walker.

Google-chefen tilføjer, at han mener, at kommissionen generelt negligerer, hvordan Amazon er vokset til at være det foretrukne produktsøgningsværktøj på det amerikanske marked.

En undersøgelse sidste år viste, at 55 procent af de amerikanske webshoppere indledte deres forbrugsjagt på Amazon.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden