0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Sidste han er død: Rugemødre skal redde udrydningstruet næsehorn

Målet er, at det første hvide næsehorn af den nordlige art bliver født inden for tre år, siger forsker.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Sunday Alamba/AP
Foto: Sunday Alamba/AP

Næsehornet Fatu er en af de eneste to hvide næsehorn af den særlige nordlige art, der er tilbage. Forskere håber på at kunne bruge hendes æg til at redde den udrydningstruede art.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den særlige nordlige art af det hvide næsehorn er formelt udryddet, efter den sidste han døde i et reservat i Kenya i marts, men tyske forskere håber, at de kan forhindre artens udryddelse.

Der er i dag kun to kendte individer af arten tilbage, efter hannen Sudan døde i reservatet Ol Pejeta i Kenya i for godt tre måneder siden.

De to tilbageværende individer er begge ufrugtbare hunner og nedstammer fra Sudan.

»Det er vores mål, at det første hvide næsehorn af den nordlige art bliver født inden for tre år«, siger Thomas Hildebrand, der forsker ved Leibniz-instituttet i Berlin.

»Da næsehorn er drægtige i 16 måneder, har vi lidt mere end et år til resultatet af en vellykket insemination«, siger Hildebrand.

Bedøvelse kan være farlig

Forskerne har ved hjælp af en ny metode fået befrugtede næsehornsæg til at gro i reagensglas.

De er blevet befrugtet med sæd, der har været nedfrosset, fra den særlige nordlige art af det hvide næsehorn. Æggene stammer fra den sydlige art af det hvide næsehorn.

Æggene er hentet fra næsehorn i europæiske zoologiske haver, hvor forskerne har anvendt et to meter langt specielt udviklet rør.

Forskerne håber nu at hente æg fra de to tilbageværende hvide næsehorn af den særlige nordlige art - Najin og Fatu - som er datter og barnebarn af Sudan.

Indtil videre er det uklart, hvorvidt de får tilladelse til at hente æg fra Njin og Fatu i Kenya. Proceduren kræver, at næsehornene er fuldt bedøvede i to timer, og dette er ikke ufarligt for de sidste to eksemplarer af arten.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere