0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Misbrugsskandale ryster den katolske kirke i Holland

20 af Hollands 39 biskopper og kardinaler var med til at dække over sexmisbrug i flere årtier, skriver avis.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Over halvdelen af Hollands højt placerede gejstlige var involveret i at skjule sager om seksuelt misbrug af børn i årene fra 1945 til 2010.

Det skriver det hollandske dagblad NRC lørdag.

I løbet af de 65 år har 20 ud af 39 kardinaler, biskopper og hjælpebiskopper dækket over seksuelt misbrug. De har ifølge NRC dermed tilladt, at flere børn blev ofre.

»Fire af dem misbrugte selv børn, og 16 andre overflyttede de pædofile præster til andre steder, så de skyldige kunne skabe flere ofre«, skriver avisen.

Kirken havde selv dokumenter om 'problempræsterne'. Men kirken lod rapporterne forsvinde og bekymrede sig ikke om ofrene, skriver NRC.

En talskvinde for den katolske kirke i Holland siger til nyhedsbureauet AFP, at kirken kan 'bekræfte en del' af anklagerne.

Andre dele af de opsigtsvækkende afsløringer stammer fra en støttegruppe, som kirken har etableret for ofrene.

»Navnene på flere biskopper stemmer overens med de biskopper, der er navngivet i en rapport, som kirken fik udarbejdet i 2010«, siger talskvinden, Daphne van Roosendaal.

Hun tilføjer, at forældelsesfristen er overskredet i alle sagerne.

De fleste af de biskopper og andre fremtrædende medlemmer af kirken er døde i dag. De, der stadig lever, har ikke ønsket at kommentere oplysningerne over for NRC.

Ingen af dem er længere aktive i kirken, skriver avisen.

Sagen er det seneste eksempel inden for den katolske kirke på seksuelt misbrug og forsøgene på at skjule det.

Over store dele af verden - Europa, Australien samt Nord- og Sydamerika - har tidligere ofre stået frem og fortalt om, hvordan de blev misbrugt af katolske præster.

Den tyske ærkebiskop Georg Gänswein har betegnet det som kirkens 'egen 11. september'.

I sidste måned afviste den katolske kirkes overhoved, pave Frans, at kommentere en anklage om, at han selv ignorerede beskyldninger om, at et højtstående medlem af kirken i USA havde begået seksuelle overgreb.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden