0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen har lige fået opbakning fra et politisk flertal til at øge det danske forsvarsbudget med 4,5 miliarder kroner, men det er ikke nok, siger USA's ambassdør i Danmark.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tyskland trodser procentrytteri og roser dansk Nato-bidrag

USA er mest optaget af procenter af dansk bnp brugt på Nato, men tysk minister roser Forsvarets indsats.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Mens den amerikanske ambassadør i Danmark fastholder sit lands kritik af Danmarks input til Nato, ser Tyskland anderledes positivt på det danske bidrag.

Forud for forsvarsforligskredsens beslutning om at øge det danske forsvarsbudget med i alt 4,5 milliarder kroner var forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) mandag i Berlin.

Her mødtes han med sin tyske ministerkollega, Ursula von der Leyen.

Hans Punz/Ritzau Scanpix
Foto: Hans Punz/Ritzau Scanpix

Den danske forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen, mødtes i mandags med sin tyske ministerkollega, Ursula von der Leyen.

Ligesom Danmark slider Tyskland med at møde USA's krav om, at mindst to procent af Nato-landenes bruttonationalprodukt (bnp) skal gå til militæret.

Begge lande regner 'kun' med at nå 1,5 procent i 2023.

Men hverken Tyskland eller Danmark har noget at skamme sig over, når det kommer til, hvad landene rent faktisk stiller til rådighed for Nato, mener Ursula von der Leyen.

»Når man ser på, hvad der bidrages med af tropper til missioner, på cyberområdet og til hybridsscenarier, så gør Danmark det enestående«.

»Og det er dét, der i sidste ende tæller for Nato«, siger hun til Ritzau.

Ursula von der Leyen peger desuden på, at Danmark har påtaget sig en ledende rolle i Natos nye divisionshovedkvarter i Letland - Multinational Division North.

»Det er meget vigtig for Nato, fordi det er uundværligt for de såkaldte større formationer«.

»Så Danmark er dybt involveret i at opbygge Natos kapaciteter, og det sætter vi tyskere meget stor pris på«, siger hun.

USA's ambassadør i Danmark, Carla Sands, efterlyser i Børsen en plan fra de danske politikere for, hvordan Danmark når op på de to procent af bnp, som USA mener, at Nato-landene har forpligtet sig til.

På et topmøde i Wales i 2014 underskrev Danmark og de øvrige Nato-lande en erklæring om at 'sigte mod to procent som mål inden for et årti'.

Kun fem af Natos 29 medlemslande lå sidste år på to procent eller mere af bnp brugt på militæret.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden