0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Simon Dawson/Ritzau Scanpix
Foto: Simon Dawson/Ritzau Scanpix

Udenrigsminister Jeremy Hunt løb en tur torsdag morgen før de afgørende afstemninger i partiets parlamentsgruppe.

Boris Johnson skal kæmpe med Jeremy Hunt om at blive Storbritanniens næste leder

Storfavoritten vandt også den femte og sidste afstemning blandt de britiske konservatives parlamentsmedlemmer. Nu er det op til partiets medlemmer at vælge mellem ham og Jeremy Hunt.

Internationalt

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

De omkring 160.000 medlemmer af de konservative parti i Storbritannien skal nu tage stilling til, om Boris Johnson eller Jeremy Hunt skal være partiets nye leder og dermed også landets nye premierminister.

Det står klart efter den femte og sidste afstemningsrunde blandt de potentielle kandidater, som fandt sted torsdag blandt partiets 313 medlemmer af Underhuset.

Her fik Boris Johnson ligesom i de tidligere runder klart flest stemmer, 160, mens Jeremy Hunt med 77 stemmer lige netop slog den tredje deltager i afstemningen, miljøminister Michael Gove, der måtte nøjes med 75 stemmer.

»Jeg er dybt beæret over at have fået over 50 procent af stemmerne i den sidste runde«, erklærede Boris Johnson efter afstemningen.

Han tilføjede, at han ser frem til at mødes med Jeremy Hunt i en tv-debat. Det første direkte tv-møde mellem de to vil finde sted 9. juli på ITV.

Jeremy Hunt sagde i et tweet, at han er den undertippede. »Men i politik sker der overraskelser, som tilfældet var i dag«, fortsatte han med henvisning til, at han fik færre stemmer end Michael Gove i dagens første afstemningsrunde.

Den kommende partileder og premierminister skal stå for at føre Storbritannien ud af EU. Deadline for briternes farvel blev på et EU-topmøde i april udskudt til 30. oktober i år. Det britiske parlament har flere gange forkastet den Brexit-aftale, som premierminister Theresa May forhandlede på plads med EU.

Begge de to kandidater til lederposten har erklæret sig villige til at se Storbritannien forlade EU uden en aftale uanset den usikkerhed, det indebærer, både for landets økonomi, for de mange EU-borgere, der bor og arbejder i Storbritannien og for de mange briter, der tilsvarende bor i andre EU-lande.

Meningsmålinger har vist, at Boris Johnson er favorit hos partiets medlemmer. De har nu nogle uger til at stemme på en af de to kandidater. Resultatet vil foreligge i den fjerde uge af juli.

Indenrigsminister Sajid Javid blev slået ud af kapløbet i en afstemning i parlamentsgruppen tidligere på dagen.

Boris Johnson, der fyldte 55 år i onsdags, kæmpede for Brexit op til folkeafstemningen i 2016. Da Theresa May efter afstemningen overtog premierministerposten, udnævnte hun ham til udenrigsminister. En post han forlod sidste år i juni i protest mod forhandlingerne med EU om Brexit.

Han var borgmester i London 2008-2015 og vendte derefter tilbage til Underhuset. Som borgmester kæmpede Boris Johnson blandt andet for at give cyklister bedre vilkår i byen. Den farverige Boris Johnson har en baggrund som journalist og var blandt andet korrespondent i Bruxelles for The Daily Telegraph i nogle år i 1990’erne.

Den 52-årige Jeremy Hunt har været medlem af Underhuset siden 2005. I 2010 blev han udnævnt til kulturminister. I 2012 skiftede han til den vanskelige post som sundhedsminister. Den havde han, indtil han i juli 2018 afløste Boris Johnson som udenrigsminister.

Op til folkeafstemningen i 2016 var han tilhænger af, at Storbritannien skulle blive i EU. Siden har han skiftet mening og går i dag ind for Brexit.

Beslutningen om, hvem der skal være de konservatives næste leder, er der tilsyneladende flere og flere, der ønsker at tage del i. Tusindvis af nye medlemmer er ifølge The Telegraph i løbet af det seneste år strømmet til partiet.

Siden marts sidste år er antallet af medlemmer, der betaler medlemskontingentet på 25 pund årligt, steget med en tredjedel - 36.000 flere har meldt sig ind, og partiet har nu omkring 160.000 betalende medlemmer.

Annonce

En stigning, men stadig langt fra Labours lidt over 500.000 medlemmer. Og endnu længere til de næsten tre millioner medlemmer de konservative kunne fremvise i begyndelsen af 1950’erne og den omkring ene million, partiet kunne mobilisere i 1970’erne og ’80’erne.

Siden da har tallet været støt faldende.

Det britiske Konservative Parti er ikke vendt tilbage med et svar på Politikens spørgsmål om, hvorvidt partiet i den seneste tid har oplevet yderligere tilgang frem mod den endelige formandsafstemning, der begynder lørdag 22. juni. Herefter går der omkring 4 uger, inden resultatet er klar.

Ifølge en meningsmåling blandt de konservative partimedlemmer, der er foretaget af Yougov fra 11. til 14. juni, mener 77 procent, at Boris Johnson vil være en »god leder« for de konservative.

Blandt dem, der forventer, at de vil stemme konservativt ved et kommende valg, ligger andelen, der mener, at Boris Johnson vil blive en »god premierminister« på 61 procent, mens holdningen deles af 31 procent af befolkningen som helhed.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…