0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Huseyin Aldemir/Ritzau Scanpix
Foto: Huseyin Aldemir/Ritzau Scanpix

USA's vicepræsident, Mike Pence sammen med Tyrkiets præsident Erdogan.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

USA: Tyrkiet siger ja til våbenhvile i Syrien

Alle militære operationer vil standse i de næste fem døgn, siger aftalen.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning


USA har indgået en aftale med Tyrkiets præsident Erdogan om våbenhvile i det nordøstlige Syrien, siger USA’s vicepræsident, Mike Pence, på en pressekonference.

Alle militære operationer vil, ifølge engelske BBC, blive sat på pause i 120 timer, 5 døgn, og USA vil hjælpe med at facilitere en ’velordnet tilbagetrækning’ af de syriske kurdiske tropper fra det, som Tyrkiet har betegnet som en ’sikkerhedszone’ ved grænsen.

Den amerikanske præsident Trumps nærmeste politiske medarbejdere, vicepræsident Mike Pence og udenrigsminister Mike Pompeo, var tidligere torsdag i møde med præsident Erdogan i Ankara i Tyrkiet.

Pence siger efter mødet, at han har talt med den amerikanske præsident, Donald Trump, der glæder sig over våbenhvilen.

Trump havde tidligere antydet, at der var gode nyheder under opsejling.

»Godt nyt fra Tyrkiet«, skriver han på Twitter.

»Millioner af liv vil blive reddet«, tilføjer han og retter en tak mod den tyrkiske præsident Erdogan.

På pressekonferencen oplyste vicepræsident Mike Pence, at de sanktioner, som USA har indført mod Tyrkiet, vil blive trukket tilbage, når der er etableret permanent våbenhvile.

Afviser våbenhvile

Vicepræsident Mike Pence og udenrigsministeren mødtes med præsident Erdogan i Ankara i Tyrkiet. Pence siger efter mødet, at han havde talt med den amerikanske præsident, Donald Trump, der glæder sig over våbenhvilen.

Den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu, afviser imidlertid, at der er tale om en våbenhvile, for en sådan kan kun indgås mellem ’to legitime parter’.

Så sent som onsdag sagde præsident Erdogan, at intet kunne stoppe Tyrkiets offensiv. Offensiven ville først slutte, når Tyrkiet havde nået sit mål, og præsidenten afviste blankt at Tyrkiet kunne indgå en våbenhvile med de kurdiske styrker.

»Der er ledere, som prøver at optræde som mæglere. Men der har aldrig i Tyrkiets historie været eksempler på, at vores land har siddet til bords med en terrororganisation«, sagde Erdogan ifølge nyhedsbureauet AFP.

Den tyrkiske præsident afviste også USA’s anmodning om at indgå en våbenhvile tirsdag.

»De (USA, red.) beder os om at indgå en våbenhvile. Vi kan aldrig indgå en våbenhvile«, sagde Erdogan sent tirsdag aften dansk tid.

Den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu forklarer torsdag ifølge Ritzau, at Tyrkiet holder en pause i sine militære operationer, så ’terrororganisationen’, som han og præsidenten betegner den kurdiske militære enhed, YPG, kan forlade sikkerhedszonen.

»Vi suspenderer operationen, vi stopper den ikke« siger han.

»Vi stopper den først, efter at de har trukket sig fuldkommen fra regionen«, siger Mevlüt Cavusoglu med henvisning til YPG.

Trump glæder sig

Om det er en formel våbenhvile eller ej, er USA’s præsident, Donald Trump meget begejstret for aftenens aftale.

»Det her er et fantastisk resultat. De ville have mistet millioner og atter millioner af liv«, siger Donald Trump torsdag aften dansk tid til CNN.

Ifølge præsidenten, så var det nødvendigt med lidt ’rough love’, noget hård kærlighed, før parterne kunne nå frem til en aftale.

»På vegne af USA vil jeg takke Tyrkiet. Jeg vil gerne takke alle de mennesker, der er gået sammen, og har gjort dette muligt«, siger Trump og sender også en tak til det kurdiske folk.

»Det her er en løsning, som virkelig – ja. Har reddet deres liv. Ærlig talt. Den har reddet deres liv«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden