0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Sender brev til familier: Ministerium afviser at hjælpe danske fanger i Syrien

Der er ingen hjælp på vej til danske fanger i Syrien, lyder det i brev til pårørende fra Udenrigsministeriet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Delil Souleiman/Ritzau Scanpix
Foto: Delil Souleiman/Ritzau Scanpix

Al-hol lejren i Syrien er et af de steder, hvor danske statsborgere med IS-sympatier sidder tilbageholdt.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De seneste dage har flere familier i Danmark modtaget et brev fra Udenrigsministeriets Borgerservice.

Familierne har det til fælles, at de har pårørende, der befinder sig i lejre for Islamisk Stat-sympatisører i Syrien.

Af brevet fremgår det, at Danmark ikke vil hjælpe deres familiemedlemmer hjem fra det krigshærgede land.

Det skriver Weekendavisen.

Avisen er i besiddelse af et brev, som er sendt til en af familierne, og har oplysninger om, at andre familier har modtaget lignende breve.

»Fremmedkrigerne må selv tage ansvar for deres handlinger og for at have rejst ud med børn eller fået børn i konfliktzonen«, står der i brevet.

I alt opholder der sig mindst 15 mænd og kvinder med tilknytning til Danmark i to forskellige lejre og et fængsel i Syrien samt omkring 30 børn.

Advokat Knud Foldschack repræsenterer en af de danske fangers familie.

»Der er tale om et politisk kollaps. Det er middelalderagtig politik«, siger han til Weekendavisen og kalder beslutningen »skræmmende«, fordi man »på ingen måde tager hensyn til børns rettigheder«.

Hvad angår danske børn, der er tilfangetaget i Syrien, fralægger de danske myndigheder sig ethvert ansvar for dem - medmindre 'barnet befinder sig i en alvorlig helbredssituation, som ikke kan behandles lokalt, og som ubehandlet enten kan udvikle sig livstruende eller kan volde alvorlige, permanente mén'.

På en henvendelse om brevet siger Udenrigsministeriet til Weekendavisen:

»Udenrigsministeriets Borgerservice kan bekræfte, at vi løbende har dialog med pårørende i Danmark i sager med børn i lejrene i det nordøstlige Syrien. Vi har tavshedspligt i personsager og kan ikke give yderligere oplysninger«.

Red Barnet: Få børnene hjem

Hos Red Barnet opfordrer generalsekretær Johanne Schmidt-Nielsen regeringen til at genoverveje, hvorvidt man skal hjælpe danske børn i Syrien.

»Det er simpelthen livsfarligt for børene at være i lejrene i Syrien, og de danske børn har regeringen faktisk mulighed for at hente ud og dermed bringe i sikkerhed«, siger hun til Ritzau.

»Jeg ved godt, at deres mødre og fædre har tilsluttet sig en fuldstændig forfærdelig organisation. Men det kan og må aldrig nogensinde blive børnenes ansvar. Det er ikke børnene, der har truffet det valg at tage til Syrien«.

Red Barnet kræver, at børnene bliver hentet hjem med det samme, og at man fra dansk side udnytter den våbenhvile, der i øjeblikket er i det nordøstlige Syrien efter Tyrkiets militære aktion i regionen.

De omkring 30 børn af danske IS-tilhængere befinder sig i de kurdisk kontrollerede lejre al-Hol og al-Roj.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts