0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

IS-kvinde sprænger samspilsramt norsk regering og rammer Fremskrittspartiets smertegrænse

Efter seks et halvt år trækker Fremskrittspartiet sig ud af norsk regering.

Roger Sevrin Bruland/nrk/Ritzau Scanpix
Foto: Roger Sevrin Bruland/nrk/Ritzau Scanpix

Fulgt af politi og repræsentanter for norske myndighed passerede den terrorsigtede norske kvinde fredag aften gennem Københavns Lufthavn.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det skulle vise sig at være legemliggjort politisk dynamit, der fredag aften bevægede sig gennem Københavns Lufthavn i Kastrup under en mellemlanding på den lange rejse fra Al-Hol-lejren i Syrien til lufthavnen Gardermoen i Oslo.​

Norsk presse var på pletten ved Hermès-butikken i Kastrup, da et lille selskab med en 29-årig norsk kvinde, hendes to børn og norske politifolk begav sig mod flyet, der skulle sikre akut hospitalshjælp på Ullevål Sygehus til kvindens 5-årige dreng. Han har cystisk fibrose og havde i august en vægt på 12 kilo – nogenlunde det samme som en gennemsnitlig 1-årig norsk dreng.

Ved ankomsten til Oslo blev de lørdag med politieskorte fragtet til Ullevål. Mandag skulle netop det lille følges rejse vise sig at blive den afgørende vanddeler i den borgerlige norske regering.

Kvinden var ikke hvem som helst. Af de norske myndigheder er hun sigtet for deltagelse i terrororganisationerne Jabhat al-Nusra og Islamisk Stat, og i norsk presse har gået under navnet ’IS-kvinnen’ – hun er den første kvinde, som aktivt er blevet hentet tilbage til Norge fra Al-Hol.

Beslutningen om at hente både mor og børn til Norge har længe skabt sprækker i den konservative statsminister, Erna Solbergs, borgerlige flertalsregering. På det, man kan kalde den humanitære side af regeringsfronten, har Solbergs eget parti, Høyre, sammen med Kristelig Folkeparti og Venstre talt for at hende kvinde og børn hjem. Over for dem stod Fremskrittspartiet, hvis leder og finansminister gennem seks et halvt år, Siv Jensen, i månedsvis har udstukket aldeles uforsonlig kurs over for IS-krigere.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter