Du hoster og har feber. Har du covid-19?
Dine nervøse fingre taster lægens nummer på din smartphones skærm. Optaget igen og igen. Det samme hos vagtlægen. En frustrerende og angstfremkaldende oplevelse, som mange går gennem for tiden. Men hvad nu hvis du kunne tale med en chatbot på selvsamme telefon? Forklare dine symptomer og få et svar, der kan berolige. Eller måske komme forrest i køen til at se en læge og få en test.
Du kunne også gå skridtet videre og lade chatbotten få adgang til de samme data som din praktiserende læge og dermed få kortlagt din profil i forhold til alvoren af et sygdomsforløb. Måske deler du også sundhedsdata på de tre andre i din husstand for at finde ud af, om de er særligt i farezonen, hvis du bliver testet positiv for covid-19. Og til sidst kan du få lagt et krypteret certifikat på din smartphone, så den via bluetooth kan kommunikere med andre smartphones på din vej. Du kan få at vide, om en af disse telefoner ligger i lommen hos en smittet, og de andre kan få det samme at vide om dig. Informationen er krypteret og anonym, så de andre ved ikke, at du er den smittede, hvis I for eksempel står i kø sammen eller sidder i samme bus.
Den krypterede bluetooth-app Tracetogether findes og er i brug i Singapore, og måske er teknologien på vej til Danmark i form af en tysk-udviklet og GDPR-sikker version i forskningsprojektet Hope, som netop har fået 25 millioner kroner af Carlsbergfondet. Chatbotløsningen derimod er et fremtidsscenarie, men ifølge Rigshospitalets nye innovationschef, professor Henning Langberg, kan den bygges i løbet af få uger baseret på eksisterende teknologi og forbedres markant, jo mere data man fylder i den.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind