Tidligt onsdag morgen blev danske Andreas Mogensen sendt afsted mod den Internationale Rumstation (ISS). Kilde: Ritzau

Danmarks første astronaut

Historisk øjeblik: Første dansker i rummet

Andreas Mogensen er på vej mod den Internationale Rumstation.

Danmarks første astronaut

Endelig skete det!

Andreas Mogensen er som den første dansker i rummet. Klokken 06.37:43 tændtes Sojus-rakettens motorer, og efter knap fem minutter oven på en kontrolleret eksplosion af omkring 300 tons brændstof befinder han sig nu i rummet. Efter lige knap ti minutter inde i rejsen kom vægtløsheden.

Dermed skriver han danmarkshistorie som den første dansker i rummet.

Det er en meget stor historisk dag og en væsentlig milepæl for Danmark

»Det er en historisk dag og en væsentlig milepæl for Danmark«, siger Hans Kjeldsen, som er professor på Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet. Han følger netop nu opsendelsen sammen med over 400 mennesker på universitetet i Aarhus.

LÆS ARTIKEL

»Siden rumfartens start har de ’rigtige’ rumfartsnationer været dem, der har haft en borger i rummet. Og med opsendelsen af Andreas Mogensen er Danmark med i den klub. Forhåbentlig vil det sætte rumfarten på alles nethinder, og dermed få folks øjne op for alle de muligheder, som rumforskningen giver os«, siger han.

Viser at alle kan blive astronaut

Selv om over 500 mennesker har været en tur i rummet før Andreas Mogensen, er dagens opsendelse stadig en succes for Danmark. Det siger Jørgen Christensen-Dalsgaard, der er professor på Institut for Fysik og Astronomi i Aarhus.

»Det her er kæmpe stort for dansk rumfart, og for Danmark er det en meget stor begivenhed. Og det er samtidig et vigtigt symbol på, hvad vi kan og hvilke muligheder, vi har, selv som et lille land. Vi går sommetider rundt med den tanke, at vi er et lille land, der ikke kan noget. Men det kan vi faktisk godt, og vi kan være lige så gode som de andre – også på det her felt«, siger han.

LÆS ARTIKEL

Jørgen Christensen-Dalsgaard mener, at Andreas Mogensens rejse beviser, at alle og enhver i princippet kan blive astronaut, hvis de er villige til at kæmpe for det.

»Det at være astronaut er ikke begrænset til specielle lande eller uddannelser, så muligheden ligger der for de skolebørn, der lige nu ser Andreas. De kan også beslutte, at det er den vej, de vil gå – og så kan det rent faktisk godt lykkes«.

Ti dage i vægtløshed

Andreas Mogensens rumrejse er planlagt at vare ti dage, og målet er Den Internationale Rumstation (ISS). Han vil dog først ankomme til ISS fredag formiddag efter at have cirklet rundt om Jorden 34 gange i det lille Sojusmodul, som ikke er meget større end en bil.

Ombord på rumstationen skal han i løbet af sit ophold udføre en række eksperimenter, som skal undersøge effekten af at være i vægtløs tilstand. Derudover skal han fotografere tordenvejr fra oven og være med til at sende to danske minisatellitter i kredsløb om Jorden fra rumstationen.

LÆS ARTIKEL

Når opholdet lakker mod enden, kommer den anden store udfordring for astronauten. I det lille Sojusmodul skal han sammen med den russiske kosmonaut - og verdensrekordholder for antal dage i rummet - Gennady Padalka returnere mod Jorden med tusindvis af kilometer i timen. Her skal de håbe, at modulet holder tæt, ligesom at både opbremsning og faldskærm skal virke efter planen, hvis ikke eventyret skal ende som et mareridt.

Indtil videre har Andreas Mogensen dog overstået den første forhindring, og han kan nu se frem til ti dage i vægtløshed.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce