Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Mark Lennihan/AP
Tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Direktør i kinesisk kæmpevirksomhed anholdt

Direktøren i den Alibaba-ejede videotjeneste Youku, Yang Weidong, blev i mandags anholdt i Kina.

Tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En af Kinas absolut største virksomheder fik i mandags et ordentligt slag over næsen.

En højtstående direktør i Alibaba Group, konglomeratet, der blandt andet indeholder internethandel og streaming, blev anholdt af de kinesiske myndigheder.

Det drejer sig om Yang Weidong, der nu er tidligere administrerende direktør for videotjenesten Youku, som er ejet af Alibaba Group.

Yang Weidong er ifølge CNN mistænkt for at have modtaget »uretmæssige betalinger«.

Højtstående personer kan have set sig sure på dem, og så finder de et grundlag for at arrestere dem

.

Politiet efterforsker sagen, og Alibaba har i en pressemeddelelse udtalt, at Yang Weidong er blevet fyret fra sin direktørstilling hos Youku.

»Alibaba Group er forpligtet til de højeste standarder af forretningsadfærd. Vi tolererer ingen form for uetisk eller ulovlig adfærd«, står der blandt andet i pressemeddelelsen. Hverken Alibaba eller de kinesiske myndigheder har uddybet, hvad uretmæssig betaling indebærer, og hvad Yang konkret er mistænkt for at have gjort.

Ifølge adjunkt for Center for Civilsamfundsstudier og Institut for Ledelse, Politik og Filosofi ved CBS, Andreas Møller Mulvad, er det langt fra uhørt, at kinesiske myndigheder anholder højtstående skikkelser i forretningsverdenen.

»Der har været tusindvis, også på højt niveau i virksomheder i Kina, der er blevet arresteret. Det er nærmest helt standard fremgangsmåde i Xi Jinpings Kina (Kinas leder, red.). Det er svært at vide, hvad der ligger til grund for det. Nogle gange er de sikkert korrupte, men andre gange kan højtstående personer have set sig sure på dem, og så finder de et grundlag for at arrestere dem«, siger Andreas Møller Mulvad, der understreger, at han ikke kender nærmere til den konkrete sag.

Han fortæller dog, at Kommunistpartiet i Kina generelt har været positivt stemt over for Alibaba. Både fordi Alibaba er et enormt konglomerat og en flagskibsvirksomhed i Kina, men også fordi Alibaba Groups grundlægger, Jack Ma, ud over at være Kinas rigeste mand, er medlem af Kommunistpartiet.

I september meddelte Jack Ma, at han inden for et år stopper i Alibaba for at fokusere på filantropi.

Alibaba blev lanceret i 1999 og har siden vokset sig til en af de største virksomheder i verden. I dag er det verdens største side for internethandel med aktiviteter i mere end 200 lande og en markedsværdi, der i juni blev vurderet til omkring 3,5 billioner kroner.

Youku, der blev opkøbt af Alibaba Group i november 2015, blev lanceret i 2006 som en slags kinesisk pendant til YouTube. Youku fungerer dog også som en streamingtjeneste a la Netflix og var længe én af de dominerende streamingtjenester på det kinesiske marked. Den er dog blevet overhalet af tjenesten iQiyi, og har siden både tabt brugere og markedsværdi. Og i mandags kom der altså et hidtidigt lavpunkt.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden