Det tog syv mænd klædt i mørkt 30 sekunder at bære WikiLeaks-stifteren, Julian Assange, i arme og ben fra dørtrinnet på den ecuadorianske ambassade i London ud til den pansrede politivogn, som stod parkeret på gaden.
Mens han lå vandret, råbte han: »UK resist!« – i håbet om ikke at blive udleveret til USA, hvor han risikerer at blive tiltalt for at have offentliggjort hemmelige oplysninger fra de amerikanske krige i Afghanistan og Irak. Hvis det sker, står han til at blive fængslet i op til fem år.
Men er manden, Julian Assange, der har stået bag gigantiske læk, en helt eller en skurk?
»Historien om Julian Assange er, at der er to historier. Der findes to fremstillinger af ham, som gør det svært at finde ud af, hvad han er for en størrelse. Dem, som går ind for offentlig adgang til al information, og at magthavere ikke bør skjule noget, ser ham som en frihedshelt. I den gruppe hører også de til, der gerne vil være med til at give efterretningstjenester modspil og sætte spørgsmålstegn ved den indskrænkning af frihedsrettigheder, der er sket siden 11. september. I det perspektiv har han jo gjort noget godt«, siger Peter Viggo Mortensen, forsker i international politik og konflikt ved Forsvarsakademiet og professor ved Center for War Studies, Syddansk Universitet.
Omvendt mener han også, at der er en masse skønhedspletter ved Assanges og WikiLeaks’ meritter. For det er sket, at de har lækket informationer uden at have vidst fuldt ud, hvad de indeholdt, og derved har sat efterretningsagenters liv og helbred på spil:
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Bliv en del af fællesskabet på Politiken
Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Prøv nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her