0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Rige bilister bremser sjældnere for fodgængere

Et amerikansk forsøg har afsløret forskelle i de hensyn, bilister er rede til at tage til gående.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Bilister skal holde tilbage for gående i fodgængerfelter. Det er bare ikke altid, at de gør det. Arkivfoto.

Viden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Viden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rettelse: I den første version af denne artikel skrev vi, at rige bilister især var mindre agtpågivende overfor sorte og hvide fodgængere af hankøn. Vi blev dog efterfølgende gjort opmærksom på, at lige præcis den del af studiet ikke var statistisk signifikant. Men budskabet om, at rige bilister bremser sjældnere for fodgængere generelt holder stadig og var statistisk signifikant. Vi beklager fejlen.

Bilister er ikke flinke til at holde tilbage for gående i en fodgængerovergang.

Det er velkendt. Nu viser det sig, at viljen til at bremse op falder, jo højere prisen på bilistens bil er.

Forskere fra Nevadas Universitet i Las Vegas satte sig til at se på, hvordan bilister opførte sig, når de nærmede sig fodgængerfelter, hvor gående ventede på midterhellen for at komme over vejen.

Det viste sig at være et nedslående eksperiment: Overordnet set viste det sig, at kun 28 procent af bilisterne holdt tilbage som de skulle.

Samtidig kunne forskerne konstatere, at viljen til at give plads til de gående faldt, jo dyrere bilen er. For hver gang bilens listepris steg med 6.000 kroner faldt sandsynligheden for, at ejeren bremsede op med tre procent. Det fremgår af deres beskrivelse af forsøget, der offentliggøres i tidsskriftet Journal of Transport & Health.

Ikke alle danske bilister sænker farten for gående

Det er ikke kun i USA, bilister har det svært med at skulle lade fodgængere komme overvejen. Det samme er påvist herhjemme.

Ved fremlæggelsen af en dybdeanalyse af påkørsler af fodgængere fra Havarikommissionen for Vejtrafikulykker lød der kritik af bilisternes adfærd: Alt for ofte sætter de end ikke farten ned, selv om en fodgænger længere fremme er i færd med at krydse vejen.

Det til trods for, at farten er afgørende for udfaldet af påkørslerne af fodgængere eller cyklister.