0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Bilister skal holde tilbage for gående i fodgængerfelter. Det er bare ikke altid, at de gør det. Arkivfoto.

Viden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rige bilister bremser sjældnere for fodgængere

Et amerikansk forsøg har afsløret forskelle i de hensyn, bilister er rede til at tage til gående.

Viden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Rettelse: I den første version af denne artikel skrev vi, at rige bilister især var mindre agtpågivende overfor sorte og hvide fodgængere af hankøn. Vi blev dog efterfølgende gjort opmærksom på, at lige præcis den del af studiet ikke var statistisk signifikant. Men budskabet om, at rige bilister bremser sjældnere for fodgængere generelt holder stadig og var statistisk signifikant. Vi beklager fejlen.

Bilister er ikke flinke til at holde tilbage for gående i en fodgængerovergang.

Det er velkendt. Nu viser det sig, at viljen til at bremse op falder, jo højere prisen på bilistens bil er.

Forskere fra Nevadas Universitet i Las Vegas satte sig til at se på, hvordan bilister opførte sig, når de nærmede sig fodgængerfelter, hvor gående ventede på midterhellen for at komme over vejen.

Det viste sig at være et nedslående eksperiment: Overordnet set viste det sig, at kun 28 procent af bilisterne holdt tilbage som de skulle.

Samtidig kunne forskerne konstatere, at viljen til at give plads til de gående faldt, jo dyrere bilen er. For hver gang bilens listepris steg med 6.000 kroner faldt sandsynligheden for, at ejeren bremsede op med tre procent. Det fremgår af deres beskrivelse af forsøget, der offentliggøres i tidsskriftet Journal of Transport & Health.

Ikke alle danske bilister sænker farten for gående

Det er ikke kun i USA, bilister har det svært med at skulle lade fodgængere komme overvejen. Det samme er påvist herhjemme.

Ved fremlæggelsen af en dybdeanalyse af påkørsler af fodgængere fra Havarikommissionen for Vejtrafikulykker lød der kritik af bilisternes adfærd: Alt for ofte sætter de end ikke farten ned, selv om en fodgænger længere fremme er i færd med at krydse vejen.

Det til trods for, at farten er afgørende for udfaldet af påkørslerne af fodgængere eller cyklister.

Annonce

Læs mere

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden