Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

De nye beregninger gør ikke dansk astrofysiker deprimeret. Før eller siden vil det gå galt, siger han. »Men om det bliver på den ene eller den anden måde, er der mange bud på. Der kan også sprænge en supernova et sted!«.
Foto: Jacob Carlsen

De nye beregninger gør ikke dansk astrofysiker deprimeret. Før eller siden vil det gå galt, siger han. »Men om det bliver på den ene eller den anden måde, er der mange bud på. Der kan også sprænge en supernova et sted!«.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jorden går under - Om 7,59 milliarder år

Jorden har ingen chance for at overleve, når solen om fem mia. år udvider sig, fastslår ny forskning. Find nye områder at bo i galaksen, lyder rådet.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For blot et år siden fandt forskere en planet, der stadig cirkulerede om sin stjerne, selv om stjernen for længst var udbrændt og blevet til en såkaldt ’hvid dværg’.

Fundet gav håb, fordi det afslørede, at planeter kan overleve, efter at deres livgivende stjerner er brændt ud.

Det håb for planeten Jorden slukkes nu af forskerne Klaus-Peter Schroeder fra Guanajuato-universitetet i Mexico og Robert Connon Smith fra University of Sussex i England.

De har regnet sig frem til, at Jordens undergang formentlig vil ske om 7,59 milliarder år.

»Kig efter nye steder i galaksen!« På det tidspunkt vil vores sol have forvandlet sig til en ’rød kæmpe’, der er 250 gange så stor som den sol, vi kender. Solen vil dermed have opslugt og brændt de inderste planeter i vores solsystem, Merkur og Venus, og Jorden står for skud. Tidligere beregninger har skabt tvivl om, hvorvidt Solen vil blive så stor, at den når ud i Jordens bane og sluger den.

Men med en ny regnemetode har Schroeder og Connon Smith fundet frem til, at Solen bliver meget større end hidtil antaget. Jorden har derfor ikke en chance.

Det står i forskernes rapport, som skal offentliggøres i bladet Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Professor Robert Connon Smith fra University of Sussex ser sine nye beregninger »som et incitament til at forsøge at finde måder at forlade vores planet på for at kolonisere andre områder i galaksen«, som han skriver i en e-mail til avisen Herald Tribune.

Havene koger bort
Om 7,59 milliarder år vil det imidlertid ikke have så stor betydning, om Solen sluger Jorden.

Det mener astrofysiker Søren Frandsen, der underviser på Aarhus Universitet.

På det tidspunkt vil alt jordisk liv alligevel være udslettet af den gigantiske sols brændende stråler. De vil have svedet alle planter og dyr ihjel, ligesom verdenshavene vil være kogt til damp.

Søren Frandsen anfægter ikke de to forskeres nye beregninger.

»Hvis Solen bliver stor nok, kan den godt sluge Jorden«, siger han.

»Der findes røde kæmper (døende stjerner, der har udvidet sig, red.), der er så store, at deres radius er større end jordbanen«.

Solen skifter farve
Helt fast ligger det, at alle stjerner dør, når de løber tør for brændstof.

Vores sol brænder brint i sin kerne og skaber derved lys og varme. Men om cirka 5,5 milliarder år løber den tør for brintbrændstof i kernen og vil så begynde at forbrænde brinten i sine ydre lag.

Dermed vil den udvide sig drastisk, lysstyrken vil stige, og Solen vil skifte farve og blive til en ’rød kæmpe’.

Den 'røde kæmpe' vil have en svagere tyngdekraft end solen, som vi kender den, og de planeter i vores solsystem, der ikke allerede er blevet slugt, når Solen bliver til en rød kæmpe, vil derfor blive skubbet længere ud i solsystemet.

Jorden på Mars' bane
Forskerne bag de nye præcise dommedagsberegninger anslår, at Jorden dermed vil rykke længere væk fra Solen og indtage Mars’ bane.

Men rykket vil ikke være tilstrækkeligt til at redde Jorden fra at blive slugt, fastslår forskerne. Med tiden vil Solens tyngdekraft trække vores afsvedne Jord så tæt ind til sig, at den til sidst bliver opslugt.

Til sidst vil Solen skrumpe ind til en såkaldt ’hvid dværg’, der i løbet af et par milliarder år vil køle af. Vores sol ender sine dage som en sort dværg og efterlader rummet omkring sig mørkt og koldt.

Slå Jorden ud af kurs
Kilden til lys og liv på Jorden vil altså, om vi vil det eller ej, dø om nogle milliarder år.

Det samme vil vores grønne klode ifølge de to dommedagsforskere. Men det behøver ikke betyde enden på menneskeheden, mener de.

Ifølge Herald Tribune har professor Robert Connon Smith to forslag til, hvordan man kan redde Jordens mennesker.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Enten evakuerer man dem til et andet sted i galaksen, eller også rykker man Jordens bane. Sidstnævnte redningsmulighed er baseret på en teori fremsat af tre amerikanske forskere i 2001.

Den siger, at man ved hyppigt at lade kometer og asteroider drøne tæt forbi Jorden kan flytte dens bane, på samme måde som tyngdekraften fra planeter kan påvirke rumsonders kurs.

Forskerne bag teorien mener, at en flytning af Jordens bane længere væk fra Solen kan blive Jordens redning.

Stakket frist

Men en sådan redningsaktion vil kun give en stakket frist. For når Solen helt brænder ud og bliver til en sort dværg, vil den efterlade Jorden i et dræbende mørke og kulde. Trods de triste udsigter for vor grønne klode maner astrofysiker Søren Frandsen til ro: »Alle, der arbejder med stjerner, kan skrive under på, at det vil gå galt. Om det bliver på den ene eller den anden måde, er der mange bud på. Der kan også sprænge en supernova et sted, men når man tænker over, hvor farligt det er at gå over gaden, tror jeg ikke, man skal lade sig bekymre af det her«.Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden