Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Originalfoto fra Milgrams eksperiment i 1961.
Foto: Ukendt

Originalfoto fra Milgrams eksperiment i 1961.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forskere gentager kontroversielt torturforsøg

Ville du på kommando give en anden person smertefulde stød på flere hundrede volt? Sandsynligvis, er svaret.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kan en autoritetsperson kommandere os til hvad som helst, selv hvis det påfører andre umenneskelige lidelser?

Ja absolut, lyder konklusionen i et klassisk sociologisk eksperiment, som blev gennemført i 1961.

Eksperimentet er netop blevet gentaget ved Santa Clara University i Californien - med præcis samme nedslående resultat.

Konklusionen er, at 60-70 procent af os fortsætter med at påføre smerte, selv om vi får at vide, at vi kan stoppe når som helst, og selv om ofret skriger af lidelse.

Adlød kz-vagter bare ordrer? Det var i efterdønningerne af nazismen og især kz-lejrene at den amerikanske psykolog Stanley Milgram satte sig for at finde ud af, hvad mennesker er i stand til, når de kommanderes.

For var nazisterne og deres håndlangere onde, eller gjorde de bare, hvad de fik besked på?

Psykologen opsatte et eksperiment i laboratorium, hvor en 'elev' var adskildt af glas fra en 'lærer', som for sin part blev overvåget af en eksperimentleder.

Læreren skule straffe eleven
'Læreren' - den egentlige forsøgsperson - fik at vide, at der var tale om et forsøg, hvor 'eleven' skulle huske bestemte ord, som læreren skulle læse op.

Ved forkert gengivelse af ordene skulle 'læreren' straffe 'eleven' - en skuespiller - med fiktive elektriske stød, som 'læreren' troede var ægte.

Før eksperimentet havde 'læreren' selv fået lov at smage 50 volt på egen krop.

Jo flere gange 'eleven' svarede galt, jo kraftigere stød skulle påføres. I alt 30 håndtag, som hver øgede strømstyrken med 15 volt op til totale 450 volt, kunne anvendes.

»Eksperimentet bliver nødt til at fortsætte«
Efterhånden som de fiktive elektriske stød blev kraftigere, skreg 'eleven' af smerte, tiggede om at blive løsladt, og blev til sidst pludseligt stille.

Tøvede 'læreren' på grund af elevens lidelser, pressede eksperimentlederen på for at 'læreren' overholdt eksperimentets regler.

»Eksperimentet bliver nødt til at fortsætte«, lød det nøgternt, når 'læreren' fik samvittighedskvaler.

Svært at trække grænser
Resultatet af forsøget var chokerende - for psykologen Milgram, for samfundet, og ikke mindst for 'lærerne', de egentlige forsøgspersoner.

82,5 procent af forsøgspersonerne blev nemlig ved med at give stød, når der blev skreget på den anden side af væggen, og 65 procent fortsatte helt op til 450 volt, selv efter at 'eleven' holdt op med at skrige.

»Det, eksperimentet viser, er, at når jeg finder en persons autoritet legitim, når han har ret til at fortælle mig hvad jeg skal gøre og jeg derfor er tvunget til at udføre hans ordre, så kan den person få mig og de fleste mennesker til at handle imod vores samvittighed«, siger Milgram-biografen Thomas Blass ifølge CNN

Vores autoritetstro er den samme
Spørgsmålet er så, om vi er blevet mindre autoritetstro siden 1961, om øget uddannelsesniveau har gjort torturkonventionen til allemandseje, eller om den amerikanske waterboarding-diskussion har bevidsgjort os om hvad tortur også er?

Kort sagt, er vi blevet for kloge og civiliserede til blindt at følge ordrer, uanset udkommet?

Svaret er et rungende nej.

I den nylige gentagelse af det kontroversielle eksperiment ved Santa Clara University, viser det sig ifølge internationale medier, at vi stadig gør, hvad vi gør besked på.

70 procent torturerede videre
Eksperimentet blev godt nok tilført moderne videnskabsetik - det gik kun til 150 fiktive volt, og var 'læreren' klar til at fortsætte opad, blev de stoppet, ligesom de gentagne gange fik at vide, at de kunne bakke ud af forsøget når som helst.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Alligevel var 70 procent af dem klar til at fortsætte ud over 150 volt - selv om 'eleven' også denne gang skreg af smerte inde bag skillevæggen.

I alt 29 mænd og 41 kvinder mellem 20 og 81 år gamle deltog i forsøget. Der var ingen forskel i kapaciteten for på kommmando at påføre andre lidelser, selv da endnu en skuespiller i lokalet begyndte at stille spørgsmålstegn ved forsvarligheden.

Kan forklare folkemord

Forskeren Jerry Burger, som står bag gentagelsen af tortureksperimentet, understreger, at »der ikke er noget galt« med forsøgspersonerne.

»Hvis man sætter folk i særlige situationer, vil de handle overraskende og nogle gange foruroligende«, siger Burger ifølge BBC.

Han tilføjer at selv om man skal passe på med at tro at laboratorium-resultater kan oversættes direkte til den virkelige verden, forklarer eksperimentet muligvis delvist, hvorfor mennesker deltager i folkemord og lignende under konflikter.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden