Fremtiden. En af Googles balloner ses her i luften med New Zealands bjerglandskab i baggrunden.
Foto: Jon Shenk/AP

Fremtiden. En af Googles balloner ses her i luften med New Zealands bjerglandskab i baggrunden.

Viden og tech

Google vil skaffe internet til alle med luftballoner

Test i New Zealand er gået godt. Google drømmer om at lave netværk med tusind luftballoner.

Viden og tech

To tredjedele af verdens befolkning er uden en let og billig adgang til internettet.

Det vil Google gøre noget ved. Noget så gammeldags som luftballoner skal sørge for, at indbyggerne i selv de fjerneste afkroge kan logge sig på nettet.

I alt 30 luftballoner proppet med den mest moderne teknologi er de seneste dage blevet sendt op i stratosfæren fra New Zealand for at teste systemet, der lyder som en blanding af Jules Verne og Olsen Banden.

Egon Olsen og Jules Verne Det fungerer ved, at luftballonerne sendes op i 20 kilometers højde, hvor de skal lade sig drive med vinden og danne et netværk af luftballoner, som sørger for internetforbindelse til indbyggerne nede på jorden.

Og det virker, lyder det fra Google.

»Forinden havde vi en tro på, at det kunne fungere. Nu ved vi, at det kan fungere«, siger projektleder Mike Cassidy ifølge tyske Spiegel efter at 50 prøvefamilier i New Zealand har testet, om de kunne logge sig på ved hjælp af små antenner i deres boliger.

Mike Cassidy understreger, at ballonprojektet kun er i sin indledende fase, men han vurderer, at der på sigt kan sendes tusind luftballoner op, så der kan skabes internetadgang i selv de fjerneste afkroge.

Projektet er udviklet af Googles tænketank Google X, som har til opgave at finde løsninger på »verdens største problemer«, og som tidligere har lanceret den intelligente brille Google Glass.

På en hjemmeside om projektet skriver Google, at luftballonerne er 15 meter i diameter, når de er fyldt op.

Skyerne er der i forvejen

Hver ballon medbringer radioantenner, en computer og solceller, som skal sikre strøm til elektronikken.

Hver ballon kan sørge for internetforbindelse til indbyggerne på jorden i et område af 1600 kvadratkilometer. Det hele afhænger dog af, om Google-folkene på jorden kan få ballonerne til at holde sig på den rette kurs, så der ikke kommer huller i systemet.

»Det er pænt svært at få internet i store dele af verden. Selv om du i princippet kan tage en satellittelefon med syd for Sahara i Afrika og få en forbindelse der, er det ikke det samme som at folk alle steder kan komme på nettet for en overkommelig pris«, siger teknisk chef hos Google Richar DeVaul til BBC.

»Tanken er, at det måske er lettere at binde folk sammen ved at bruge det, vi allerede deler - skyerne - end at lægge fiberkabler ud«, siger Richar DeVaul til BBC.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce