Fremtidsteknologi. Det er blandt andet med robot-arme som denne, at deltagere til OL i robot-teknologi skal konkurrere om at lave morgenmad og bærer kufferter til lufthavnen.
Foto: FINN FRANDSEN (arkiv)

Fremtidsteknologi. Det er blandt andet med robot-arme som denne, at deltagere til OL i robot-teknologi skal konkurrere om at lave morgenmad og bærer kufferter til lufthavnen.

Viden og tech

OL i robot-teknologi: I 2016 kan man vinde guld i at binde snørebånd eller drikke vand

Verdens første OL i robot-teknologi løber af stablen i 2016.

Viden og tech

Et OL i at binde snørebånd eller drikke et glas vand virker umiddelbart fjollet. Men ikke når man skal gøre det med en robot-arm.

Det sættes der nu fokus på, når verdens første OL for mennesker med handicap, som gør brug af robot-teknologi, afholdes om to år i Schweiz.

Målet for det nye OL - med navnet Cybathlon - er at sætte fokus på, hvordan nye teknologier kan hjælpe handicappede.

»Det vigtigste mål for Cybathlon er at skabe en platform for udvikling af teknologiske hjælpemidler, der er nyttige i det daglige liv. Vi vil fjerne barriererne mellem samfundet, de handicappede og videnskaben«, skriver Cybathlon på deres hjemmeside.

Konkurrencerne er delt op i seks discipliner - alt fra hverdagsaktiviteter med robot-arme til computerspil, som kan styres med hjernen af mennesker, som ellers ikke kan bevæge kroppen.

SE VIDEOER af disciplinerne for robotarme og hjernestyrede computerspil(eksterne links)

Hjerner bag teknologien får også medalje

Det er det mest avancerede udstyr, som skal bruges i Cybathlon, skriver de på deres hjemmeside. Også prototyper, som kun lige er udviklet af forskningslaboratorier, kan komme med i konkurrencerne.

Derfor skal udbyderen af teknologien også belønnes, hvis deres produkt vinder i Cybathlon.

»Der vil være to medaljer i hver konkurrence. En for den, der bruger udstyret, og en for dem, der har skabt det«, oplyser Cybathlon.

Forskere i Pitssburg arbejder på højtryk på at udvikle tankestyrede lemmer til handicappede. Kilde: AP/ritzau/politiken.tv

Over 30 lande vil deltage i det nye OL, som løber af stablen 8. oktober 2016 i Schweiz' største by, Zürich. Arrangementet afholdes på vegne af det Schweiziske Kompetencecenter for Forskning i Roboter (NCCR Robotics).

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce