Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tilbagevendende. Assyriske krigere på et vægudsmykning fra Mesopotamien.
Foto: Silvio Fiore

Tilbagevendende. Assyriske krigere på et vægudsmykning fra Mesopotamien.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For 3.500 år siden havde soldater også posttraumatisk stress

Ny forskning peger på, at mesopotamiske krigere led af PTSD

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som diagnose er betegnelsen posttraumatisk stresstilstand, PTSD, relativt ny.

Men selve tilstanden er det på ingen måde.

Et nyt studie fra Anglia Ruskin-universitetet i England peger således på, at der kan findes klare historiske indikationer på det, vi i dag ville kalde PTSD i det forhistoriske Mesopotamien, det nuværende Irak.

»Denne afhandling, og den forskning, der ligger til grund for den, viser, at de psykologiske symptomer ved PTSD var evidente i det antikke Mesopotamien«, udtaler professor Jamie Hacker Huges, den ene af de to forskere bag afhandlingen og leder af Anglia Ruskins forskningsafdeling for krigsveteraner og deres familier.

Langt før Herodot

Det nye i forskningen er ikke, at PTSD har eksisteret forud for diagnosen, men tidligere har historikere og psykiatere dateret de første beskrevne tilfælde af det, vi i dag ville kalde PTSD, hos den græske historieskriver Herodot omkring år 490 før vor tidsregning.

Men i 4.500 år gamle assyriske tekster har Hacker Huges sammen med sin kollega Walid Khalid Abdul-Hamid fundet beskriver af krigere, som bliver hjemsøgt af dræbte fjenders »spøgelser«, som er nedtrykte, har søvnbesvær og som har tilbagevendende hallucinationer til krigshandlinger, de har deltaget i.

»Den form for symptomer efter kamp var helt klart det, vi nu ville kalde PTSD«, siger professor Hacker Huges til BBC og forklarer, at beskrivelserne svarer til dem, soldater har i dag.

»Så længe der har været civilisation og så længe der har været krig har der også været posttraumatisk stresstilstand. Det er ikke en ting fra det 21. århundrede.

Diagnosen har først vundet indpas i psykiatrien efter Vietnamkrigen, tidligere, efter Første Verdenskrig eksempelvis, har det fået betegnelser som granatchok.

Hidtil har forskerne brugt Herodots beskrivelse af spydkasteren Epizelus, der bliver blind uden at blive ramt af slag under kampen på Maratonsletten mellem perserne og grækerne i år 490 før vor tidsregning, som den første beskrivelse af PTSD.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden