Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

overvægt. Fedme handler ikke kun om motion og kost. Der er genetiske forhold på spil, og videnskaben har i de seneste år i stigende grad interesseret sig for at kortlægge 'fedmens dna'

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Videnskabsmænd har kigget dybt i fedmens dna

300.000 personers dna viser, at fedme i høj grad er styret af vore gener.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I store dele af verden er fedme og de følgesygdomme, den forårsager – herunder type 2 diabetes – et markant og stadig voksende sundhedsproblem. Og en del af problemet synes at hænge sammen med fejl i en række gener, der på forskellige måder styrer menneskets appetit og reguleringen af den.

Det viser to store internationale undersøgelser, udført af specialister fra blandt andet USA, Storbritannien og Danmark. Undersøgelserne offentliggøres fredag i det højt estimerede videnskabelige tidsskrift Nature.

Overordnet set er årsagen til fedme en kombination af for lidt motion og en uhensigtsmæssig kost, som indeholder for mange kalorier.

Men der er også genetiske forhold på spil, og videnskaben har i de seneste år i stigende grad interesseret sig for at kortlægge ’fedmens dna’.

Bmi sammenlignet med dna

Nature-undersøgelserne bygger på analyser af anonymiseret dna-materiale fra 300.000 personer fra omkring 20 vestlige lande, heriblandt Danmark – og for hver eneste af de 300.000 har forskerne også haft adgang til vedkommendes bmi (body mass index).

Det er en matematisk formel, der kan beregne forholdet mellem en persons højde og vægt og derved vise, om vedkommende er undervægtig, normalvægtig eller overvægtig.

»Og ved at holde bmi-værdierne fra de 300.000 personer op mod dna-materialet kunne vi identificere 140 områder i det humane genom, som på forskellig vis kan være involveret i forbindelse med overvægt og fedme«, fortæller den danske forsker Tune Pers. Han er ph.d. i systembiologi og forsker med støtte fra Det Frie Forskningsråd ved Broad Institute, der hører under de amerikanske eliteuniversiteter Harvard og MIT - Massachusetts Institute of Technology .

Individuelle fedmediagnoser

Før Nature-undersøgelserne kendte videnskaben cirka 50 områder i det humane genom, der synes at spille en rolle ved udvikling af fedme og overvægt – så undersøgelserne har med andre ord identificeret cirka 90 nye, fedmerelaterede genetiske områder.

Spørgsmålet er imidlertid, hvad man kan bruge denne viden til – kan den for eksempel anvendes til at skræddersy en behandling til en person, der er blevet helbredstruende fed?

»På sigt er det målet, det er der ingen tvivl om, men der er vi slet ikke endnu«, siger Tune Pers:

»Nu skal vi først til at finde ud af, hvad de 140 områder i det humane genom hver især laver, altså hvilke processer de er med til at styre. Samtidig skal vi prøve at blive klogere på, hvordan de 140 områder samarbejder på kryds og tværs. Først når vi har nogenlunde styr på disse forhold – og det kommer som sagt til at tage tid – kan det blive aktuelt at bruge denne viden til at udarbejde individuelle behandlingsplaner, såkaldt precision medicine, altså skræddersyet medicin, for overvægtige«.

Pære eller æble

De dna-informationer, forskerne bag Nature-artiklerne har undersøgt, handler om variationer, som kan optræde i det humane genom. Det vil sige punkter i arvemasen, hvor Hansen kan adskille sig fra Petersen, hvis man skal udtrykke det lidt populært. Og der er masser af sådanne variationspunkter, siger Tune Pers:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»I det dna-materiale, vi kiggede på, koncentrerede vi os om cirka 4 millioner punkter, og studerede dem i samtlige 300.000 prøver. Det var ved at foretage denne analyse og samtidig se på bmi-værdierne hos de 300.000 personer bag prøverne, at vi kunne identificere de i alt 140 fedme-relaterede områder i den menneskelige arvemasse«.

De 140 områder falder i to kategorier, hvoraf den ene, som dækker 97 af de fedme-relaterede områder, har at gøre med bmi.

Vi kunne identificere 140 områder i det humane genom, som på forskellig vis kan være involveret i forbindelse med overvægt og fedme

Den anden kategori, de sidste 43 fedmerelaterede variationspunkter, handler derimod om talje-hofte forholdet – der også kaldes æble-pære indekset:

Er man mere omfangsrig om taljen end om hoften, har man æbleform – hvorimod man har pæreform, hvis hoftemålet overstiger taljemålet. Og det er bedst at være pæreformet, fordi æbleformen i virkeligheden indikerer fedtdannelse omkring indre organer i maveregionen samt en forhøjet risiko for udvikling af blandt andet type 2 diabetes.

Flere punkter sidder i hjernen

»De 97 fedmeområder i det humane genom, der relaterer sig til bmi, har efter alt at dømme tæt sammenhæng med nerveprocesser i hjernen. Forklaringen på det er formentlig, at vi her har at gøre med processer, der er med til at styre vores appetitregulation. Når et af disse punkter ikke fungerer, kan det altså betyde, at en person føler sig sulten, selv om han eller hun faktisk har fået sit energibehov dækket«, forklarer Tune Pers:

»Lykkes det med tiden at udvikle skræddersyet fedmemedicin, vil det i dette tilfælde handle om at fremstille et præparat, der så at sige kan aktivere netop de dna-punkter i appetitregulationen, som ikke fungerer normalt – og dermed hjælpe patienten til at slippe af med den evindelige sult«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

For de sidste 43 fedmerelaterede dna-områder, der behandles i Nature-artiklen, og som angår æble-pæreindekset – herunder hvordan fedtvæv vokser – gælder, at disse gener ikke i særlig grad er relateret til processer i hjernen, siger Tune Pers.

Selv om de 300.00 personer, der har leveret det genetiske materiale til Nature-undersøgelsen, alle stammer fra vestlige lande, vil resultaterne også være gyldige i forhold til forståelse af fedme hos mennesker fra andre kulturkredse og geografiske områder, siger forskerne.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden