Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

Farvestof. Anilin findes overalt og bruges blandt andet til at lave det farvestof, som farver cowboybukser blå. Nu viser danske forskere, at det er hormonforstyrrende i mus.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ældgammelt kemikalie kan true mænds frugtbarhed

Det stof, der blandt andet er med til at farve vores cowboybukser blå, kan muligvis skade drenges udvikling i fostertilstanden, viser ny dansk forskning.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Anilin er ikke skabt af naturen. Det er et ældgammelt menneskeskabt kemikalie, og det findes overalt i vores omgivelser. For eksempel i sprøjtegifte, kosmetik, cigaretrøg, spandextøj og de farvestoffer, der gør cowboybukser blå og slik gult.

Der bliver produceret op mod 6 millioner tons hvert år, hvilket gør det til et af de mest producerede kemikalier på verdensplan. At der hersker en lang tradition for at producere anilin, vidner navnet på det store tyske kemikaliefirma Basf om. Her står A’et for ’anilin’.

Det er for sent at undgå at få nærkontakt med kemikaliet. Videnskabelige studier har vist, at alle de europæere, man har testet, har spor af anilin i deres urin. Er det så noget, vi skal bekymre os om?

Det antyder et nyt internationalt studie med danske forskere fra Københavns Universitet i spidsen på, at vi skal.

I museforsøg har forskerne kunnet dokumentere, at anilin i leveren bliver omsat til paracetamol, som er det aktive stof i smertestillende piller som Panodil. Det kan også være forklaringen på, at de danske forskere i samarbejde med deres tyske kollega Holger Martin Koch fra Ruhr-Universität i Bochum har kunnet detektere paracetamol i morgenurinen hos tyske og danske borgere, på trods af at de ikke havde indtaget smertestillende medicin.

For eksempel viste den danske del af undersøgelsen, at 288 børn mellem 6 og 11 år og deres mødre alle – med undtagelse af et enkelt barn – havde små koncentrationer af paracetamol i morgenurinen.

»Paracetamol er noget, vi indtager, når vi har hovedpine eller vil dulme smerter, men takket være det allestedsnærværende anilin er det et stof, der konstant flyder rundt i vores blodbane i små koncentrationer. Det er bekymrende, fordi der kommer mere og mere videnskabelig evidens for, at paracetamol kan virke hormonforstyrrende og give fosterskader på kommende drengebørn«, siger adjunkt David Møbjerg Kristensen fra Biologisk Institut på Københavns Universitet, der har stået i spidsen for de aktuelle museforsøg sammen med ph.d.-studerende Jacob Bak Holm og lektor Bjarne Styrishave. Undersøgelsen er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Toxicological Sciences.

David Møbjerg Kristensen henviser til et af deres egne epidemiologiske studier fra 2010, hvor de sammen med Rigshospitalet observerede, at gravide, der tog smertestillende medicin som for eksempel paracetamol, havde en større risiko for at føde drengebørn med kryptorkisme. En tilstand, hvor testiklerne efter fødslen endnu ikke befinder sig i pungen og er forbundet med en større sandsynlighed for dårlig sædkvalitet og testikelkræft senere i livet.

Anilin fremkalder fosterskader

I et opfølgende studie viste rotteforsøg, at paracetamol tilsyneladende kan virke forstyrrende på produktionen af det mandlige kønshormon, testosteron, hos rottefostre af hankøn. Det betød, at rotterne blev født med en mindre afstand mellem anus og kønsorganer, som også bliver kaldt for den anogenitale afstand. Sagt mere populært: Hanrotterne blev feminiseret.

Forskerne har nu gentaget disse forsøg med mus, hvor de har brugt fysiologisk relevante doser af paracetamol. Som noget nyt har de også testet høje koncentrationer af anilin. Det er foregået ved at opløse anilin eller paracetamol i en kontrolleret mængde drikkevand, og man har derefter ført det ned i maverne på gravide hunmus med en sonde. Resultaterne er opsigtsvækkende. For de antyder, at både paracetamol og anilin er hormonforstyrrende. Stofferne reducerer den anogenitale afstand hos museunger af hankøn ved sænke niveauet af testosteron og feminiserer dermed afkommet.

»Vi viser med vores museforsøg, at anilin inden for 4 timer bliver omsat til paracetamol, og at leveren spiller en central rolle i denne proces. Det tyder ikke på, at anilin er hormonforstyrrende i sig selv. Det er nærmere, fordi anilin bliver til paracetamol i kroppen, og så er det paracetamol, der får niveauet af testosteron til at falde i det udviklende foster og udløser kønsforandringerne. Det er bekymrende, at et stof, der findes overalt, kan forvandles til et andet stof i kroppen og virke hormonforstyrrende«, siger David Møbjerg Kristensen.

Det er bekymrende, at et stof, der findes overalt, kan forvandles til et andet stof i kroppen og virke hormonforstyrrende

Det er første gang, at man får en antydning af, det allestedsnærværende alinin gennem paracetamol kan skade den mandlige udvikling i fostertilstanden.

»Vi ved, at en forkortet afstand mellem anus og kønsorganer hos nyfødte drengebørn er forbundet med en højere risiko for, at testiklerne ikke er vandret ned i pungen, at penis har misdannelser og dårlig sædkvalitet senere i livet«, siger David Møbjerg Kristensen.

Det er for tidligt at sige, om de niveauer af anilin, som konstant findes i vores kroppe, er høje nok til, at det kan føre til hormonforstyrrelser og give fosterskader.

»Når anilin omdannes til paracetamol i kroppen, vil mængden af paracetamol være mere end 100 gange lavere, end når en gravid kvinde tager smertestillende medicin for at lindre smerter. Så spørgsmålet er, om koncentrationen af anilin er høj nok til at til at kunne give hormonforstyrrelser og fosterskader hos mennesker via paracetamol. Det skal der mere forskning til for at kunne opklare«, siger David Møbjerg Kristensen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Dog kan man ifølge David Møbjerg Kristensen ikke afvise, at selv en lille mængde af et hormonforstyrrende stof kan have en uheldig virkning. Det skyldes den såkaldte cocktaileffekt, hvor små mængder af forskellige hormonforstyrrende stoffer – ikke på egen hånd, men tilsammen – kan virke hormonforstyrrende. Den bekymring deler Tina Kold Jensen. professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet, som ikke har deltaget i det aktuelle studie.

»Det er bekymrende, at mine kolleger har observeret, at anilin kan virke hormonforstyrrende i mus, selv om vi mennesker kun har lave koncentrationer af anilin i kroppen. Man skal huske på, at man bliver udsat for så meget forskelligt: paracetamol fra Panodil, bisfenol A fra colaflasker, benzophenon-3 fra solcremer, ftalater i madvarer og så videre. Det kan være, at en kombination af det hele – og nu også anilin – kan være farligt. Det er foruroligende«, siger Tina Kold Jensen.

De danske forskere mener, at det er for tidligt, at man smider de blå jeans ud, skiller sig af med spandexløbetøjet og hælder farvet sodavand ud i vasken for at undgå eksponering for anilin. For lige nu er det uvist, hvad der er den største forureningskilde, når det drejer sig om at ophobe anilin i kroppen.

Frugt og grønt er kilde til anilin

Der er dog et område, hvor tvivlen ifølge David Møbjerg Kristensen bør komme gravide til gode.

For det er videnskabeligt bevist, at et stort bidrag til ophobningen af anilin i kroppen kommer fra den daglige kost, vi spiser.

»Vores tyske kolleger har vist, at fastende mennesker, som ikke indtager smertestillende medicin, har et meget lavt niveau af paracetamol i morgenurinen. Hvis de fastende så spiser et stort måltid mad, kan man pludselig spore relativt store mængder af paracetamol i morgenurinen dagen efter. Det kommer formentlig fra frugt og grøntsager, der har rester af sprøjtegifte i form af anilin. Så jeg tør godt råde gravide til, at de bør holde sig fra sprøjtet frugt og grøntsager og spise økologisk i stedet for«, siger David Møbjerg Kristensen.

Paracetamol er noget, vi indtager, når vi har hovedpine eller vil dulme smerter, men takket være det allestedsnærværende anilin er det et stof, der konstant flyder rundt i vores blodbane i små koncentrationer

En af verdens førende eksperter, når det gælder hormonforstyrrende stoffer, professor Richard Sharpe fra University of Edinburgh, har også bidt mærke i det dansk-tyske studie.

»Vi har for nylig kunnet dokumentere, at humane testikler i fostertilstanden formentlig er mere følsomme over for de hormonforstyrrende virkninger af paracetamol end tilfældet er hos rotter. Den øgede sårbarhed over for paracetamol hos mennesker taler for, at gravide kvinder så vidt muligt forsøger at undgå oplagte kilder til at blive eksponeret for anilin, og her tænker jeg primært på fødekilder. Om det er muligt, afhænger selvfølgelig af, hvor meget af fødekæden der er blevet forurenet med anilin. Men at undgå konventionel frugt og grøntsager kunne være et sted at starte«, siger Richard Sharpe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den skotske professor mener, at det er for tidligt for miljø- og sundhedsmyndighederne at skride til handling med hensyn til anilins potentielt hormonforstyrrende virkninger. Det er David Møbjerg Kristensen enig i:

»Lige nu er vi meget overraskede over at kunne dokumentere, at anilin kan virke hormonforstyrrende. Vi har kun kradset i overfladen og lagt den første brik i puslespillet. Der skal mere videnskabelig dokumentation til, før man for alvor kan blive klog på, om anilin er et stof, der bør udfases og erstattes med andre stoffer«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden